Güncelleme Tarihi:
ALMANYA Anayasa Mahkemesi, Euro Bölgesi’ndeki borç krizi çerçevesinde geliştirilen sürekli kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) bazı çekincelerle Anayasa’ya uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme kararında, Almanya’nın ESM’e katılabileceğini ancak Almanya için belirlenen yükümlülüğün 190 milyar Euro ile sınırlı kalması gerektiği ifade edildi. Buna göre bu rakam aşılırsa parlamento onayı gerekecek. Euro ülkelerine daha fazla bütçe disiplini getiren mali anlaşma ile Haziran ayı sonunda Alman Meclisi’nde büyük çoğunlukla kabul edilen ESM’in yürürlüğe girmemesi için bir çok siyasetçi, bazı uzmanlar ve Sol Parti ile yaklaşık 37 bin imza toplayan “Daha fazla Demokrasi” adlı bir oluşum tarafından Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmıştı.
Onay desteğin yolunu açtı
Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında ilk tepkiler de olumlu olurken Almanya Ekonomi Bakanı, “Mahkeme kararı, ESM’nin onaylanması için yolu açtı” derken “Karar, bizi Euro’yu istikrarlı hale getirmeye bir adım yaklaştırdı” yorumunu yaptı. Almanya Dış İşleri Bakanı Guido Westerwelle ise, “Anayasa mahkemesi, Avrupa taraftarı bir ruh gösterdi” dedi. Almanya Yeşiller Partisi üyesi Memet Kılıç “Anayasa’nın ruhuna uygun bir karar verildi” dedi. CDU üyesi Meister de, “Anayasa mahkemesi’nin ESM kararı çok tatmin edici” derken Anayasa Mahkemesi’nin getirdiği yükümlülük limitinin parlamenterlerin istediği bir konu olduğunu belirtti. Almanya Anayasa Mahkemesi’nin ESM’a şartlı izini sonrasında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Anayasa Mahkemesi’nin ESM’in yolunu açtığını, Almanya Avrupa’ya güçlü bir mesaj gönderdiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin kararı hem Avrupa hem de Almanya için olumlu bir tablo çizdiğini kaydeden Merkel, “Bugün hem Avrupa hem Almanya için iyi bir gün” dedi. Almanya Avrupa’nın büyüme motoru olduğunu kaydeden Angela Merkel konuşmasında Euro krizini çözmede alınan ilk önlemler Avrupa rekabet düzeyini desteklemek üzerine olduğunu belirtti. Euro problemlerinin her üyenin kendi içinde de çözülmesi gerektiğini belirten Almanya Başbakanı, kriz ülkeleri üzerine düşeni yapması gerektiğini, belirtirken “ya kemeri daha fazla sıkacağız ya daha fazla rekabetçi olacağız” dedi.
ECB’nin bağımsızlığı
Krize karşı atılan ilk adımların olumlu olduğunu belirten Merkel, ECB’nin bağımsızlığına saygı duyulması gerektiğini kaydetti. ECB Euro Bölgesi’nden güçlü şartlılık talep ettiğine dikkat çeken Merkel, AB içerisindeki krebilite sarsıldı, bunun tekrar kazanılması gerektiğinin altını çizdi. Anayasa mahkemesi kararı Almanya’nın Avrupa’ya karşı sorumluluğunun göstergesi olduğunu belirten Almanya Başbakanı, AB entegrasyonu henüz yeterli olmadığını, ekonomik ve politik birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Merkel, AB’de ekonomik ve politik birliği daha fazla desteklenemesi gerektiğini, denetlemenin kaliteli bir şekilde ilerlemes, geretiğini, denetlemenin sayısı değil ne kadar kaliteli olacağı önemli olduğunu belirtti.
Piyasa rahatladı Euro’ya güven geldi
ALMANYA Anayasa Mahkemesi’nin kararı öncesinde 1.2810 düzeyine kadar gevşeyen Euro/dolar paritesi, kararın açıklanmasının ardından 1.29 seviyesine kadar yükseldi. Euro, Türk Lirası karşısında da karar sonrası yükselerek 2.32 seviyesini bir zorlamaya başladı. Kararla birlikte İspanya ve İtalya borsaları sırasıyla yüzde 0.7 ve 0.6 yükselirken iki ülkenin tahvil faizleri yatay seyir izledi. İspanyol 10 yıllık tahvil faizi karar sonrasında yüzde 5.59 seviyesindeyken, İtalya’da yüzde 5.05’te, Portekiz’in ise yüzde 8.26’yı gösteriyor.