Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası Başkanlık görevini Erdem Başçı’ya devreden Durmuş Yılmaz, bağımsızlık vurgusu yaptı. Yılmaz, “Bizi bu göreve getirenlere teşekkür edelim ama hiçbir zaman yaranma duygusuyla hareket etmeyelim. Yaranma duygusuna doğru kaptırırsanız, işi doğru yapmazsanız. Kendinize zarar verdiğiniz gibi, sizi buraya getirenlere de zarar verirsiniz” diye konuştu.
MERKEZ Bankası Başkanlık görevi sona eren Durmuş Yılmaz, görevini dün yeni başkan Erdem Başçı’ya devretti. Dışarıda ‘2010 Yılı En Başarılı Merkez Bankası Başkanları’ arasına seçilen, içeride ise uyguladığı politikalar nedeniyle kimi zaman eleştirilen Durmuş Yılmaz, bankanın bağımsızlığı için göreve getirenlere ‘yaranma duygusu’na kapılmamanın altını çizdi. Durmuş Yılmaz, “Bizi bu göreve getirenlere teşekkür etmeli miyiz” diye sorarak, “Teşekkür edelim ama hiçbir zaman yaranma duygusuyla hareket etmeyelim. Yaranma duygusuna doğru kaptırırsanız, işi doğru yapmazsanız” dedi.
Mümkün olduğu kadar iyi
Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Yılmaz, “Milletim benim maaşımı kendi vergileriyle ödedi. Herşeyden önce milletime teşekkür ediyorum” diyerek, şunları söyledi: “Umarım biz üzerimize düşen görevi yapmışızdır keşke mümkün olsa da mükemmel yaptığımızı söyleyebilsek. Tabii mükemmel hiçbir zaman mümkün olmaz, dolayısıyla hep mükemmelin peşinde koşmak, aslında iyiyi yapamamak demektir. Mükemmeliyet biraz da iyinin düşmanı, mümkün olduğu kadar iyiyi yapmaya çalıştık.”
Varsa günaha da ortak
İkinci hususun kamu görevlileri ile bürokratların onları göreve getirenlere teşekkür edip etmemeleri olduğunu anlatan Yılmaz, “Böyle bir gelenek varsa uyarım yoksa da başlatılması gerektiğini düşünüyorum. Bizi bu göreve getirenler, bizim başarımıza ortaklar, ancak varsa başarısızlığımız ona da ortaklar. Aynı şekilde bankanın başarısında ben de pay sahibiyim, ama başarısızlığı, günahı varsa o günaha ben de ortağım. Bu teşekkür de dikkate alınması gereken bir husus var. O da şu; iyi insan olmak, yapılanların kıymetini bilmek. Fakat bunu aşırıya götürürseniz, yaranma duygusuna doğru kaptırırsanız, işi doğru yapmazsınız, yanlış yaparsınız, aynı zamanda kendinize zarar verdiğiniz gibi, sizi buraya getirenlere de zarar verirsiniz. Teşekkür edelim ama hiçbir zaman yaranma duygusuyla da hareket etmeyelim. Her ne kadar bizi buraya bir irade getirdiyse de bizim görev alanımızı, hareket alanımızı belirleyen yasal çerçevedir. Bu yasal çerçevenin
içerisinde hareket ettik, hareket etmek zorundayız.”
Kurumsal kimlik güçlenmeli
Göreve başladığı dönemde ‘kurumun daha ileri gitmesi için elimizden geldiği kadar bu duvara taş koyacağız’ dediğini hatırlatan Durmuş Yılmaz, “Umarım bu taşı koymuşuzdur. Bizden sonra gelenler de bu taşı koymaya devam edecekler ve kurumun yükselmesine katkıda bulunacaklar” dedi. Kurumsal kimliğin güçlenerek devam etmesine vurgu yapan Yılmaz, ilerleme olabilmesi için mutlaka bir sonra gelenin, bir öncekinden daha iyi olması gerektiğini belirtti. Yılmaz, oturduğu makama katkısının ne olduğunu kendisinin değerlendiremeyeceğini, ancak “bu sandalyenin kendisine çok şey
kattığını” söyledi.
Tevazu, ortak aklın önemi ile kararlılığı öğrendim
MERKEZ Bankası’nın yeni Başkanı Erdem Başçı, mesai arkadaşlıklarının 2003 yılında başladığını belirterek, bu süreçte Durmuş Yılmaz’dan üç şey öğrendiğini, bunların “tevazu”, “ortak akla verilen önem” ve “kararlılık” olduğunu söyledi.
Üç özellik aynı anda
Başçı, bu süreçte Yılmaz’dan öğrendiğini üç şeyin ilkinin “tevazu” olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Merkez Bankası Başkanları mütevazı olabiliyormuş bunu öğrendim. Yılmaz’dan öğrendiği ikinci şey ortak akla verilen önem oldu. Merkez Bankası başkanlarının mutlaka ortak akla önem vermesi gerekiyormuş bunu öğrendim. Yılmaz’dan üçüncü olarak da kararlılığı öğrendim. Merkez Bankası başkanlarının son derece kararlı olması gerektiğini ve bir insanda bu üç özelliğin aynı anda bulunabileceğini öğrenmiş oldum.”
2015 Stratejik Planı
Merkez Bankasının kamuoyuna dün açıklanan ve 2011-2015 dönemini kapsayan Stratejik Planı’nından Durmuş Yılmaz imzalı metni ve bankanın vizyonu ile misyonu bölümlerini okuyan Başçı, “Sayın Başkanım planınız planımızdır, vizyonunuz vizyonumuzdur, misyonunuz misyonumuzdur” dedi.
Stratejik plan 3 yılda bir güncellenecek, Türk Lirası’na tanıtım simgesi belirlenecek
MERKEZ Bankası’nın dün kamuoyuna açıkladığı 2011-2015 dönemi stratejik planına göre, banka fiyat istikrarı hedefine yönelik para arzını, likidite koşullarını ve rezerv seviyesini etkilemek amacıyla standart açık piyasa işlemlerini kullanacak, gerektiğinde zorunlu karşılıklar enstrümanını da devreye sokacak. Planda Bankanın yürüttüğü hizmetler göz önünde bulundurularak 30 tema belirlendi. Planda bankaya yasayla verilen görevler ile kurumsal iç destek hizmetleri üç stratejik alan içinde toplandı. Bunlar kamusal, küresel ve kurumsal alan temaları olarak adlandırıldı. 2002’den bu yana 3’er yıllık dönemler için hazınlanan ve her yıl güncellenen stratejik planlar bu yıldan itibaren 5’er yıllık dönemlerle hazırlanacak ve 3 yılda bir güncellenecek.
Kamusal alan temalarında temel politikalara yer verilirken, bankanın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu vurgulandı. Kamusal alanda “Banka, döviz kuru politikası olarak Hükümetle birlikte belirlenmiş olan dalgalı döviz kuru rejimini uygular. Karşılaşılabilecek iç ve dış şokların olumsuz etkilerini gidermek ve ülkeye duyulan güvenin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla döviz kuru politikasının bir parçası olarak güçlü döviz rezervi tutma politikası izlenir” gibi stratejiler yer aldı. Kurumsal alan başlığı altında, “örgüt yapısını geliştirme” politikası kapsamında, “işçi dövizi hesaplarının, rezervlere katkısı göz önünde bulundurarak bir plan çerçevesinde kademeli olarak azaltmak ve örgüt yapısında gerekli değişiklikleri yapmak” yer aldı.
Yeni başkan farklılıklarını ortaya koyacak
DURMUŞ Yılmaz, “Bundan sonraki Merkez Bankası yönetiminin de Merkez Bankasını kurumsal kimliğini gü çlendirecek şekilde çalışmalarını sürdüreceğini düşünüyorum. Yeni başkanın da kendi farklılıklarını ortaya koyarak, kuruma damgasını vuracağına inanıyorum” dedi.
Dili sürçtü, Başçı’ya ‘Serdengeçti’ dedi
DURMUŞ Yılmaz törende dili sürçerek yeni başkan Erdem Başçı’ya “Başkan Serdengeçti” diye hitap etti. Yeni Başkan Başçı ise Yılmaz’ın dil sürçmesine atıfta bulundu ve “Hoş bir dil sürçmesi oldu. Sizin için Merkez Bankası Başkanı nasıl Süreyya Serdengeçti ise benim için de Başkanı Durmuş Yılmaz’dır” dedi.
Bir anda gözleri görmez gibi hisettim kendimi
GÖREVDEN ayrıldığında ‘sabah uyandığında gece dış dünyada ne olduğuna bakmayacağını’ söylediğini ancak bu cümlenin haddini aştığını ifade eden
Durmuş Yılmaz, “Şu anda geldiğim nokta itibariyle ömür boyunca iki gören gözü olan ancak bir anda gözleri görmez olmuş bir insana dönmüş gibi hissediyorum kendimi. Çünkü elinizin altında bir ordu var bu ordu istediğiniz her türlü bilgiyi en ince detayına kadar hemen anında buluyor getiriyor ve önünüzü açıyor. Şimdi bundan mahrum olacağız. Dolayısıyla Blackberry’e herhalde bakmak önemli olacak, o Blackberry’e bakmaya devam etmeyi arzu ediyorum onu söyleyeyim.”