Yapılandırma mesaisi

Güncelleme Tarihi:

Yapılandırma mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2017 21:26

Maliye Bakanı Ağbal, yeniden yapılandırma için 31 Mayıs’ta ödemelerin yapılması gerektiğini belirterek, son günde yığılma olmaması için vergi dairelerinin bugün ve yarın gece 24.00’e kadar açık kalacağını söyledi. Ağbal, kamu bankalarının da 31 Mayıs’ta günü saat 21.00’e kadar açık olacağını hatırlattı.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı yeniden yapılandırma yasasının 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, 2016 Haziran döneminden önceye ait gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, motorlu taşıtlar vergisi başta olmak üzere tüm vergilerle bunlara ceza ve faizlerin yapılandırma kapsamında olduğunu anımsattı. Gümrük vergileri, gümrük idari para cezaları ile sigorta primlerinin de yapılandırmaya dahil olduğunu kaydeden Ağbal, 2016 Haziran döneminden önceye ait olup bugüne kadar ödenmemiş trafik para cezaları, askerlik, seçim, nüfus para cezalarının da çarşamba gece yarısına kadar mutlaka ödenmesi gerektiğini vurguladı. Ağbal, son günde yığılma ve yoğunluk olmaması için vergi dairelerinin 30 Mayıs ve 31 Mayıs tarihlerinde gece 24.00’a kadar açık kalacağını belirterek, “Kamu bankaları da 31 Mayıs günü saat 21.00’a kadar açık olacak. Dilerim ki özel bankalarımız da vatandaşlarımızın bu ödeme çabasını dikkate alarak mesai saatlerinden sonra da bankalarını açık tutsun” dedi.

Haberin Devamı

1.4 MİLYAR TRAFİK CEZASI

Ağbal, vatandaşların borçlarını ödemelerinin kendi menfaatleri için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Eğer vatandaşlarımız ödeme yapacak olurlarsa söz konusu borçlara ilişkin yıllık yüzde 16.80 olarak uygulanan gecikme zammı yerine yıllık yüzde 3-4 oranında bir faiz ödeyerek borçlarından kurtulabilecekler” bilgisini verdi. Ödenmemiş trafik cezalarına aylık yüzde 5, yıllık ise yüzde 60 faiz hesaplandığını dile getiren Ağbal, ödenmemiş trafik cezalarında ciddi bir gecikme faizi yükü olduğunu ve vatandaşların trafik cezası borçlarını çarşamba günü akşamına kadar ödemeleri halinde yüksek oranlı gecikme zammı ödemekten kurtulacaklarına dikkati çekti. 1.3 milyon kişi 1.4 milyar lira tutarındaki trafik para cezasını yapılandırdı. Ağbal, yararlanmak için son günün 31 Mayıs olduğunu, bu sürenin herhangi bir şekilde uzamayacağını kaydetti.

İLK TAKSİTİ ÖDEMEYENLER

Ağbal, 6736 sayılı yeniden yapılandırma kanunu çerçevesinde yaklaşık 8.5 milyon başvuru aldıklarını, 80.4 milyar liranın yapılandırıldığını, 6 milyon vatandaşın yararlandığını söyledi. Ağbal, 2016 Kasım ayında Maliye’ye, aralık ayında da SGK’ya ilk taksit ödemelerini yapamayan vatandaşların kanundan yararlanma haklarını kaybettiğini belirterek, “Bu yeniden yapılandırma kanununda özel bir düzenleme yapmıştık. Başvuruyu yapmış olsanız bile ilk iki taksiti mutlaka ödemeniz gerekiyordu. Birinci taksitini ödemeyen vatandaşlarımız ilk andan itibaren yeniden yapılandırma kanundan yararlanma haklarını kaybetmişlerdi. Bu çerçevede yaklaşık 1.2 milyon vatandaşımız bir şekilde ya peşin ödemesini ya da ilk taksitini ödemeyi aksattı. Onun için kanundan yararlanma haklarını kaybetmişti. Bu çerçeve 27 milyar liralık alacak kapsamı dışı kaldı” açıklamasını yaptı. Ağbal, 27 Ocak 2017’de yayımlanan 6770 sayılı kanunla, peşin veya ilk taksit ödemelerini yapamayan vatandaşlara peşin veya ilk taksit ödemesi için bir hak daha verdiklerini hatırlattı. Ağbal, “Taksit ödemelerini ihlal etmiş vatandaşlarımızın taksitlendirmelerini herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yeniledik. Herhangi bir şekilde bir vatandaşımız müracaat etmiş, kasımda ödemesi gereken ilk taksiti ödememiş, bu yasadan da yararlanmak istiyor. Bu yararlanma için yeni bir dilekçe almayı öngörmedik” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ YAPILANDIRMA BAŞVUSU HAZİRAN'DA

GEÇEN yıl çıkarılan yapılandırmadan 21 milyar liralık tahsilat yapıldığını söyleyen Ağbal, yeni çıkan 7020 sayılı yeni yapılandırma yasasının müracaatlarının da haziran içinde alınacağını bildirdi. Ağbal, “Sonraki aylarda yeniden yapılandırma kanunu çerçevesinde yapacağımız tahsilat tutarları artacak, bu da vergi gelirlerimize katkı sağlayacak” dedi. Ağbal, 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılan alacaklar 31 Mayıs’a kadar ödenmezse borçların tekrar eski haline döneceğini, 1 Haziran’dan itibaren başvurularını alacakları yeni yapılandırma kanunu kapsamına da girmeyeceğini ifade ederek, “Bir şekilde bu borçlar ödenmediği takdirde yeni çıkan yapılandırma kanunu çerçevesinde tekrar müracaat ederek bu kanun hükmünden yararlanmak mümkün değil. Çünkü yeni yapılandırma kanunu 1 Temmuz 2016’dan sonra oluşan alacaklar için geçerli. Son derece kapsamlı bir kanun olan 6736 sayılı Kanunun sağladığı imkanları kaçırmamak için vatandaşlarımızın gereken hassasiyeti göstereceğine yürekten inanıyorum” ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!