Yapılandırma iflas varsa yok

Güncelleme Tarihi:

Yapılandırma iflas varsa yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2018 21:26

Reel sektörün nefes alması ve desteklenmesi için finansal kuruluşlar elini taşın altına koydu. Türkiye Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre reel sektör borçlarının yeniden yapılandırılması için çerçeve anlaşma imzalandı. Hazırlanan anlaşmaya göre borç sınırı 100 milyon liranın üstü belirlendi.

Haberin Devamı

Reel sektörün borçlarının finans kuruluşlarınca yapılandırılmasına ilişkin çerçeve anlaşma tamamlandı. Bankalar Birliği’nden dün yapılan yazılı açıklamayla çerçeve anlaşmanın toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan bankalar ve diğer finansal kuruluşlarınca 19 Eylül 2018 itibariyle imzalandığı ve uygulamaya girdiği duyuruldu. Açıklamada, “İç süreçleri devam eden banka ve diğer finansal kuruluşların kısa bir süre içinde anlaşmayı imzalamaları beklenmektedir” denildi. Hazırlanan çerçeve anlaşmaya göre 100 milyon liradan fazla borcu olanlar başvuru yapabilecekler. 

Çerçeve anlaşmaya göre anlaşmanın amacı kredi borçlarının vadelerini uzatmak, bu borçluların kredilerini yenilemek, borçlulara ilave kredi vermek, anapara, faiz, temerrüt faizi ve kâr payları ile kredi ilişkisinden doğan diğer her türlü alacağı indirmek veya bunlardan vazgeçmek olarak sıralandı. Anlaşmada ‘başvuru bankası’ borçlunun ilk başvuruyu yaptığı alacaklı kuruluş, ‘lider banka’ ilgili müzakerelerin yönetilmesi, izlenmesi konusunda görev yapan alacaklı kuruluş olarak belirlendi.

TAAHHÜT VERECEK

Haberin Devamı

Yapılandırmanın uygulanacağı borçlar başlığı altında, “Başvuru Bankası’na başvuru tarihi itibariyle Alacaklı Kuruluşlar’a olan anapara (nakit+gayrinakit) borç toplamı 100 milyon TL’den büyük olan borçluları kapsamaktadır. Bir borçlu ya da borçlunun dahil olduğu risk grubundaki diğer borçlular bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandırılabilir. Borçluların, yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacaklarının tespit edilmesi şarttır” denildi. Haklarında iflas kararı bulunan borçlular yapılandırma kapsamına alınmayacak.

Anlaşmanın ekinde borçlunun vereceği başvuru ve taahhüt mektubu da yer aldı. Taahhütnameye göre; borçlular yurtiçi ve yurtdışında kurulu tüm firmaları, ortakları, eş ve çocuklarına ait menkul, gayrimenkul, mal varlığı, mal varlığı üzerindeki ipotekler, hacizler, borçlar ve alacakların dökümünü verecekler. Başvuru tarihi itibariyle firmalarının, ortaklarının, eş ve çocukları hakkında iflas kararı bulunmadığını beyan edecekler. Onay olmadan hiçbir yeni bankadan kredi kullanmayacaklarını, varlıklara ilişkin kendi insiyatifleri ile yeni bir hukuki kısıtlama oluşturmayacaklarını, menkul, gayrimenkul, mülkiyet haklarını devretmeyeceklerini taahhüt edecekler.

GÖZLER OVP’DE

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün merakla beklenen Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıklayacak. Merkez Bankası’nın politika faizini 6.25 puan artırmasının ardından OVP’de de merakla beklenen sorular yanıtlarını bulacak. Albayrak’ın açıklamalarında 2018 yılının makroekonomik verilerine ilişkin revize rakamlar, 2019 yılının enflasyon ve büyüme gibi hedefleri piyasada merakla bekleniyor. Bütçeye dengesi açısından tasarruf önlemlerinin niteliği ve zamanlaması da piyasalar açısından merak edilen diğer kararlar olacak. Bir süredir reel sektörün borçlarına yönelik bir yapılandırmanın olup olmayacağı da kritik kabul ediliyor.

BORSADAN 160 ŞİRKET GİREBİLİR

Haberin Devamı

ALNUS Yatırım’ın raporuna göre borsadaki 402 şirketten 160’ının finansal borcu 100 milyon liranın üzerinde. 30 Haziran tarihli rakamların esas alındığı çalışmaya göre şirketlerin 70’inin kısa varlıkları yükümlülüklerini karşılamıyor. Alnus Yatırım’ın notunda yapılandırmadan yararlanabilecek şirketler ise Vestel, Zorlu Enerji, Şok Market, Migros, CarrefourSA, Boyner Perakende, Doğtaş Kelebek, Odaş Elektrik, Ak Enerji, bazı GYO’lar ve 4 büyük spor kulübü şeklinde sıralandı. 2002 Temmuz-2005 Mayıs arasındaki İstanbul Yaklaşımında 221’i büyük toplam 322 firma ile bankalar 6 milyar dolarlık yapılandırma yapmıştı.

MERKEZ’E YENİ YETKİ

Reel sektörün döviz borcunu izleyebilmek için bir süre için kendisine bildirim yapılmasını isteyen Merkez Bankası kapsamı genişletti. Resmi Gazete’deki yönetmelik değişikliğine göre yurtiçinden ve yurtdışından yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibariyle 15 milyon dolar ve üstünde olan belediyeler yükseköğretim kurumları bildirim yükümlülüğü kapsamına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!