Güncelleme Tarihi:
Konu hakkında açıklama yapan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, müşteri odaklı bankacılık anlayışını sürdürdüklerini, yılın ilk altı ayında dengeli büyüme ve sürdürülebilir kârlılık elde ettiklerini belirtti. Açıkalın, bankanın kredilerinin toplam aktifleri içindeki payının yüzde 59’a ulaştığını; kredi kartları, leasing ve faktoring alanlarında ise liderliğini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 artışla net kârını 569 milyon TL’ye yükselten Yapı Kredi’nin toplam gelirleri yılın ilk 6 ayında, bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla, yüzde 3 artarak 3 milyar 218 milyon TL’ye ulaştı. Yapı Kredi’nin sermaye yeterlilik oranı Banka bazında yüzde 14,1, Grup bazında ise yüzde 13,8 olarak gerçekleşti. Ekonomiye yılın ilk yarısında toplam 63,7 milyar TL tutarında kredi desteği veren Yapı Kredi’nin konsolide aktif büyüklüğü ise 107,5 milyar TL’ye yükseldi.
ÜCRET VE KOMİSYON GELİRLERİ YÜZDE 11 ARTTI
Yapı Kredi’nin ilk 6 aylık dönemde ücret ve komisyon gelirlerini yüzde 11 oranında arttırdığına dikkat çeken Açıkalın, olumlu gelir performansı, sıkı gider yönetimi ve aktif kalitesindeki iyileşme sayesinde bankanın ortalama özkaynak kârlılığının da yüzde 21 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Açıkalın şöyle devam etti:
“Yapı Kredi olarak ekonomiye katkımızı yılın ikinci çeyreğinde de sürdürdük. Toplam kredi hacmimiz, hedeflerimize paralel olarak, 2010 yılsonuna göre yüzde 17 oranında arttı. Bu büyüme TL cinsinden kredilerdeki yüzde 19, yabancı para cinsinden kredilerdeki dolar bazında yüzde 9’luk artış sayesinde gerçekleşti.”
KREDİ KARTI BAKİYESİNDE İLK SIRADA
Türkiye’nin ilk kredi kartı markası Worldcard’ın 20. yaşını kutladığını hatırlatan Açıkalın, 2011’in ilk yarısını da "kredi kartı bakiyesine göre" yüzde 18.2 pazar payıyla lider kapattıklarının belirterek “Bu 20 yıl zarfında Türk kredi kartları sektörü emekleme aşamasından dünyanın gıptayla izlediği bir koşucu haline geldi. Bu gelişmede World’ün öncülüğünün ve vizyonunun çok büyük bir katkısı var.” dedi.
Yapı Kredi’nin iştiraklerinden leasing ve faktoringde de sektör liderliğini sürdürdüklerini belirten Açıkalın, varlık ve portföy yönetiminde ise yüzde 17,4 pazar payıyla sağlam ve karlı bir ikinciliğe sahip olduklarını söyledi.
ENERJİ FİNANSMANINA 3 MİLYAR DOLAR
2011 yılında enerji projelerinin finansmanında öncü bankalardan biri olarak bu alanda sağladıkları kaynağın toplam 3 milyar dolara ulaştığını söyleyen Açıkalın şöyle devam etti:
“Yeni dönemin koşullarına en iyi ve hızlı şekilde uyum sağlayan bankalardan biriyiz. Bankamız, stratejimiz paralelinde seçtiğimiz alanlarda sağlıklı büyümesini sürdürüyor. Bizim için öncelikli olan ekonomimizle birlikte sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmek.”
FONLAMA KAYNAKLARINDA ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR
Yılın ilk yarısında toplam mevduat hacmini yüzde 6 oranında artırarak 58,7 milyar TL’ye çıkartan Yapı Kredi, ayrıca mevduatta vadenin uzatılmasına yönelik çalışmalarına devam etti.
Öte yandan, güçlü vadesiz mevduat tabanını daha da genişleten Yapı Kredi’nin vadesiz mevduatının toplam mevduata oranı yüzde 18 olarak sektörün 3 puan üzerinde gerçekleşti. Yapı Kredi fonlama kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla nisan ayında yüzde 145’lik çevirim oranıyla ve geçen yıla göre maliyette sağlanan 40 baz puanlık azalışla 1 milyar 450 milyon dolar tutarında bir yıl vadeli sendikasyon kredisine imza attı. Banka, ayrıca haziran ayında 175 gün vadeli 1 milyar TL tutarında bono ihracını başarıyla tamamladı.
Önümüzdeki dönemde de fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeye devam edecek olan Yapı Kredi tahvil veya benzeri türden borçlanma aracı ihracı için süreci de başlattı.
ŞUBE SAYISI 887’YE ÇIKTI
Yapı Kredi, yılın ilk yarısında 20 şube daha açarak toplam şube sayısını 887’ye çıkarttı. Haziran sonu itibariyle, Türkiye’nin beşinci büyük şube ağına sahip Yapı Kredi, 2.595 ATM ile de beşinci sırada yer alıyor.
Yapı Kredi’nin 30 Haziran 2011 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:
Net Grup kârı: 1 milyar 101 milyon TL | Faaliyet giderleri: 1 milyar 399 milyon TL |
Toplam gelirler: 3 milyar 218 milyon TL | Toplam aktifler: 107 milyar 500 milyon TL |
Net faiz dışı gelirler: 1 milyar 500 milyon TL | Toplam mevduat: 58 milyar 700 milyon TL |
Net faiz gelirleri: 1 milyar 718 milyon TL | Toplam krediler: 63 milyar 700 milyon TL |