Yapay zekâyı cebimize koydu

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekâyı cebimize koydu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 21:36

Hayatımızın her alanında yapay zekâ kullanılmaya başlandı. Genellikle internet üzerinden alınan ürün ve servislerde kullanılan yapay zekâ, artık akıllı telefonların içinde de yer almaya başladı. Bu sayede görüntü tanıma teknolojileri geliştiriliyor ve şarj ömrü uzuyor.

Haberin Devamı

SON dönemlerin en çok konuşulan, tartışılan konularında başında yapay zekâ geliyor. Algoritmaların insanların yerine düşünerek karar verdiği bu yapı, hayatımızın birçok alanında yer alıyor. Kanser gibi önemli hastalıkların önceden teşhisinde veya bankacılıkta kredi çekerken bile arka planda yapay zekâ çalışıyor. Bu teknolojinin çalışabilmesi için güçlü donanım özelliklerine sahip cihazlar şart. Bu yüzden teknoloji şirketleri yapay zekâya sahip olan ürün ve servislerini internet yani bulut altyapısı üzerinden kullanıcılarına sunuyor. Özellikle de akıllı telefonlarda. Örneğin; bir sesli asistan internet bağlantısı olmadan kullanılamıyor. Ancak akıllı telefonlar için geliştirilen yeni nesil işlemciler ve çipler, artık yapay zekâ teknolojisinin bu cihazlarda kullanılmasına da olanak sağlıyor. Bunun başarılı bir örneği, Çinli teknoloji devi Huawei tarafından gerçekleştirildi. Şirketin davetiyle gittiğimiz Finlandiya Helsinki’deki Ar-Ge merkezi ziyaretinde ayrıntılarıyla anlatılan ‘Kirin 970’ adındaki yapay zekâlı işlemci, akıllı telefonların yapabildiklerini bir üst seviyeye çıkarıyor.

Haberin Devamı

DAKİKADA 2 BİN KARE TANIYOR

Yapay zekâlı işlemcinin öne çıkan özelliklerinin başında görüntü tanıma teknolojisi geliyor. Akıllı telefonlardaki kameradan gelen görüntüleri dakikada 2 binden fazla karede tarayan işlemci, bu sayede gerçek zamanlı mekân, nesne tanıma ve hızlandırılmış çeviri de dahil olmak üzere kullanıcılara gerçek zamanlı tepkiler veriyor. Kamera çalıştırıldığında önce odaklama yapılıyor. Odaklamadan sonra görüntüdeki ışık ve hareket algılanıyor. Son olarak ise görüntü içindeki objeler tanımlanıyor. Buna göre kameranın tüm ayarları yapılarak en doğru görüntüye yapay zekâ tarafından karar veriliyor.

Yapay zekânın akıllı telefonlardaki diğer bir kullanım alanı ses tanıma. Özellikle telefonla konuşurken dışarıdan gelen sesleri akıllı telefonlardaki mikrofonlarla takip eden yapay zekâ algoritmaları, buna göre ses seviyesini otomatik olarak değiştiriyor. Örneğin; araçla giderken kulaklıktan gelen ses seviyesi ve yapısı değiştirilerek daha net duyulması sağlanıyor.

Haberin Devamı

ŞARJA YARDIMCI

Yapay zekâlı işlemcilerin kullanıcılara olan en büyük faydası ise performans ve şarj ömründe. Bunun için yapay zekâlı işlemcide sinirsel ağ işleme ünitesi geliştiren Huawei, kullanıcılarının hangi uygulamaları daha sık kullandığını algılıyor ve öğreniyor. Bu sayede işlemcinin çalışması optimize ediliyor ve hem performans arttırılıyor hem de daha az şarj harcanması sağlanıyor. Paylaşılan bilgilere göre yapılan bu geliştirmeyle şarjın yalnızca 50’de biri işlemci tarafından kullanılıyor. Buna ek olarak yüzde 20 daha iyi performans ve yüzde 50 daha az enerji tüketimi yeni nesil işlemcilerle sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!