Yalova:"İsdemir'le ilgili karar en iyi özelleştirme değil"

Güncelleme Tarihi:

Yalova:İsdemirle ilgili karar en iyi özelleştirme değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2001 00:00


Devlet Bakanı Yüksel Yalova, İsdemir'in Erdemir'e devriyle ilgili düzenlediği basın toplantısında bu kararın en iyi özelleştirme olmadığını vurguladı.
Haberin Devamı

Türkiye'nin demir çelik sektörü itibariyle uluslararası demir çelik sektöründeki yerine bakıldığını belirten Yalova, her iki kurumun birleşmeleri sonucunda yaratacağı sinerjinin önemli olacağını söyledi.

Bu değerlendirmeler sonucunda İsdemir'in Erdemir'e devrine karar verildiğini açıklayan Yalova, sektörle ilgili kısa bir bilgi de verdi

Dünyada yüzde 65 yassı, yüzde 35 uzun demir üretimi gerçekleştiğine dikkat çeken Yalova, "Türkiye'de yanlış teknoloji seçimi ve çağdaş gelişmelerin yakından takip edilmemesinden dolayı yüzde 20 yassı yüzde 80 uzun demir üretimi gerçekleşiyor. Türkiye her sene yassı demir ithalatı için 1.3 milyar dolarlık döviz ödemek zorunda kalıyor. " dedi.

İsdemir'in devri

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, İsdemir'i devralacak olan Erdemir'in, ilk 2 yılı ödesiz olmak üzere, 50 milyon dolar şatış bedelini 4 eşit taksitte ödemesini kararlaştırdıklarını bildirdi.

Yalova, ''Burada esas rakam Erdemir'in oraya 5 yılda yapacağı asgari 750 milyon dolarlık yatırım olduğu için ödemeyi adete sembolik bir rakamla sınırlandırdık'' dedi.

Bakan Yalova, İsdemir'in Erdemir'e devrine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, devir işlemlerinde Türkiye'nin ulusal demir-çelik sektörünün geleceğini düşünmek anlamında, her iki grubun da sorumluluk içinde hareket ettiğini kaydetti.

İsdemir'in kurtarılmasının, bu kuruluşun tüzel kişiliğini sona erdirerek formüle edildiğini belirten Bakan Yalova, ''İsdemir'i kurtaralım derken hiç bir şekilde Erdemir'in istikbaline ilişkin risk oluşturmamak gibi görevimiz vardı.

Yani İsdemir'i kurtaralım derken Erdemir'i batırmak gibi, telaffuz bile etmek istemeyeceğimiz bir ihtimali de gözönünde tutmak mecuriyetimiz vardı'' şeklinde konuştu.

İsdemir için açılan daha önceki ihalelerde, Türk özel sektörünün, her ne kadar kendisine bu imkan sağlandığı takdirde, hedeflenen yassı demir üretimi için arzulu gözükmesine karşın, sonuçta meselenin sadece üretim hedefi ile sınırlı olamayacağının tespit edildiğini kaydeden Bakan Yalova, meselenin toplumsal boyutunu, çalışan insanların akıbetini düşünmenin kendilerinin görevi olduğunu söyledi.

Anlaşmanın maddeleri

Bakan Yalova, İsdemir'in Erdemir'e devrinde varılan anlaşmaya ilişkin konuları da şöyle açıkladı:

''Anlaşma ile asgari 6 bin işçinin, 5 yıllık bir dönem itibarıyla hiç değilse istihdamı için güvence arayışımız hukukileştirildi. Bu İsdemir'in kurulması ile hemen indirilecek, tespit edilecek bir rakam olarak anlaşılmamalı. Bugün orada kadrolu işçilerimizle birlikte toplam 10 bin 700 cıvarında bir çalışanımız var. Mevcut 5 bin 500'e yakın kadrolu işçimizin, 3 bin 500'e yakını yılsonu itibarıyla emeklilik hakkı sahibi olacak.

Bu bilgi birikimi sahibi 3 bin 500'e yakın işçi ile ilgili (hemen emekli edelim) diye bir düşüce kesinlikle söz konusu değil. Tam tersine yeni kurulacak şirkette yetkililer, sendika ile birlikte, (optimum şartlar nedir?) (işletmenin geleceği için gerekli olan as unsurlar ve sayı nedir?) sorusunu tespit edecekler. Ve 3.500'e yakın işçimizin bilgi birikiminden de mutlaka yararlanılacak.

Önümüzdeki yıllara ilişkin çalışması gereken kişi sayısı da aynı anlayış çerçeVesinde kademeli olarak o işyerinin gereksinim duyduğu sayıya ulaşıncaya dek karşılıklı rıza ile sağlanacak.''

İsdemir'den kurtulmak

Bakan Yalova, İsdemir'e özelleştirme kapsamına alındığı Mart 1998'den bu yana ÖİB tarafından 237 milyon doları aşan bir miktarın aktarıldığını da belirtti.

Yalova, mevcut yapı içinde eğer bu oluşum yapılmasıyda, her ay asgari 7 trilyon liranın İsdemir'e Özelleştirme İdaresi tarafından aktarılacağını bildirdi. Yalova, 'Önümüzdeki 5 yıl için İsdemir'in gereksinim duyacağı miktar yaklaşık 1 milyar doları aşan rakamdı'' dedi.

Bu çerçevede her yıl ortalama 150 milyon doları aşan bir rakamı devlet olarak, İsdemir'e aktamak yerine, kendilerinin 2 yıl içinde ödeyeceği rakamı 1 seferde ödeyerek, İsdemir'den, yeni oluşumdan doğanmali yükümlülüklerin, borçların ödenmesi şeklinde kurtulmayı doğru bulduklarını bildirdi.

Bakan Yalova, şöyle devam etti: ''Erdemir önümüzdeki 5 yıl içinde asgari 750 milyon doları bulan bir yatırım yaparak, uzun demir teknolojisinden yassı demir üretmine geçişi sağlayacak. Böylece her yıl döviz ödememizin, yeni şirket marifeti ile yaklaşık 750 milyon dolarını kesmek imkanı bulacağız.

Önümüzdeki yıldan itibaren 750 milyon dolar daha az yassı demir için döviz öder hale geleceğiz. Bu çerçevede, belki de 10 tane THY özelleştirmesinden çok daha efektif bir model karşısında olduğumuzu görürüz.

İsdemir'in son 20 yıldaki, 2.2 milyar dolarlık zararını da bunu eklerseniz, İsdemir'in Türk ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolar kayıp getirdiği bulunur.''

Genel müdüre ödül

Bakan Yalova, kendilerinin 5. yılın sonunda yassı demir üretimi ile oluşacak yan sanayiden yaklaşık 50 bin kişinin iş imkanı bulabilmesini planladıklarını da kaydetti.

Bakan Yalova, İsdemir'in mevcut fabrika arazisinde 7 fabrikanın konuşlandırabileceğini dikkate aldıklarını da belirterek, bu nedenle arazileri Orman Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MEB, Karayolları Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve yöre belediyelere devretmeyi öngördüklerini söyledi.

Bu arada, Bakan Yalova, geçtiğimiz günlerde kendisinin, ''İsdemir 100 trilyon liradan az zarar etsin, Genel Müdürü ödüllendireceğim'' sözünü hatırlatarak, ''Bu gerçekleşti. Sözümü tutup, ödüllendireceğim'' dedi.

  • İsdemir, yararlı hale getirilecek

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!