Güncelleme Tarihi:
Ağaoğlu, pahalı otobüs bileti, bayat, sağlıksız ve kalitesiz çikolata ve şekerleme, bayram kredisi ve erken rezervasyonla indirimli tatil fırsatı gibi birtakım tuzakların oluştuğunu söyledi.
Bazı korsan otobüs şirketlerinin ve havayolu firmalarının artan talep nedeniyle bilet fiyatlarını ikiye katladığını ileri süren Ağaoğlu, "Üstelik 40 kişilik otobüs için 60 kişilik bilet satmak suretiyle haksız kazanç peşindeler. Geçmiş yıllarda fahiş fiyatla satın aldığı bileti olduğu halde seyahat yapamayan veya ayakta yolculuk yaptığını bildiren tüketicilerden çok sayıda yakınma geldi. Bu tür olumsuzlukla karşılaşan tüketiciler işin peşini bırakmamalı, ilgili yerlere şikayet etmelidir" diye konuştu.
Ağaoğlu, firma tarafından tarifelerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına onaylatılması, onaylı listelerin terminallere asılması ve firmaya ait internet sitesinde paylaşılması gerektiğini ifade ederek, bu tür açıkgözlere karşı dikkatli olunmasını istedi.
Bayram öncesi bazı bankaların cazip kredi seçenekleri sunarak, vatandaşın borçlandırılmasına neden olduğunu iddia eden Aydın Ağaoğlu, "Tüketicilerin 'borç yiyen, kesesinden yer' özdeyişini unutmaması, birkaç gün keyif sürmek için bayram ertesi haciz tehdidiyle borç sarmalına girmekten kaçınması, borçlanırken bütçelerini ve ödeme güçlerini dikkate almaları gerekir" ifadelerini kullandı.
Tüketicilerin bayramlarda sevdiklerine ve yakınlarına hediye alma isteği duyduğundan bahseden Ağaoğlu, bunu fırsat bilen firmaların "yalancı" indirim kampanyası düzenlediğini söyledi.
"Etiket fiyatı önce yükseltilerek, üzerinin çizilip indirimli fiyattan satılıyormuş izlenimi veriliyor" diyen Ağaoğlu, "6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, indirimli satışlara ait hükümler içeriyor. Etiketlerde önceki fiyatla indirim fiyatının belirtilmesi gerekir. İndirimden önceki fiyattan satış yapıldığının ispatı, satıcıya aittir" şeklinde konuştu.
ÇİKOLATA VE ŞEKERLEME SATIŞLARI
Ağaoğlu, Ramazan Bayramı'nda çikolata ve şekerleme satışlarının arttığını belirterek, "Bir kısım vicdan yoksunu üreticiler sağlıksız, son kullanma tarihi geçmiş veya piyasadan geri gelmiş ürünleri bu dönemlerde piyasaya sürmekte ve halk sağlığını tehdit edebilecek ürünlerle haksız kazanç peşinde koşmaktadırlar. Şüpheli ürünleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile zabıtalara şikayet etsinler" uyarısında bulundu.
"TÜKETİCİLER DİKKATLİ OLMALI"
Son yıllarda bayram kutlamalarının yerini tatil seyahatlerinin aldığını, bu dönemde sahte turizm firmalarının ortaya çıktığını vurgulayan Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eskiden bayramlarda kabir ziyaretinin ardından büyüklerin elleri öpülür, bayram ziyaretleri yapılırdı. Son yıllarda ise pek çok insan bayram tatilini turistik yurt içi veya yurtdışı seyahatle değerlendirme eğilimine girdi. Bunu fırsat bilen bazı firmalar ise günler, hatta haftalar öncesinden tatil programlarının satışını yapmakta ancak tatil dönüşü hayal kırıklığı yaşayan tüketici şikayetleri her yıl azımsanmayacak sayıda artmaktadır. Bu duruma düşmemek ve yıl boyunca hayalini kurdukları tatillerinin zehir olmamasını isteyen tüketiciler dikkatli olmalı ve seyahat acentelerini seçerken gereken özeni göstermelidir. Her şeye rağmen olumsuzluk yaşayan vatandaşlar, her türlü şikayetlerini bayram ertesi Tüketici Hakem Heyetleri'ne ücretsiz yapabilir."