Yakıt gideri alışverişe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Yakıt gideri alışverişe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 10:43

Kış aylarında doğalgaz ve katı yakıt faturası ödeyen vatandaşların bazı ihtiyaçlarını öteliyor.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Ekrem Birsen, kış mevsiminin iklimi sert geçtiği kentlerde özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşların bütçesini yakıt giderlerine göre ayarladığını belirterek, kış aylarında yakıt giderinin bütçede önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

Kış aylarından yakacak masraflarının aile bütçelerini zorladığını ifade eden Birsen, şöyle konuştu:

“Yakıt faturasını düşünen vatandaşın bu durumu kent ekonomisine de yansıyor. Kış mevsimi esnaf ve sanatkarın işinin en düşük olduğu dönemlerdir. Kış ayları esnaf ve sanatkarı büyük oranda etkiliyor, ciroları önemli oranda düşüyor. Yakıt faturaları nedeniyle alım gücü zayıflayan dar ve sabit gelirli vatandaşlar alışveriş yaparken daha özenli davranıyor. Doğalgaz ve katı yakıt tüketiminin olması nedeniyle vatandaşlar bütçelerini o yönde kullanıyor. Kent ekonomisine katkı sağlayan öğrenciler de yakıt faturasını hesap ederek bazı ihtiyaçlarından kısabiliyor. Kombinin düğmesi açıldıkça alışveriş bütçesi kısılıyor. Esnaf ve sanatkarın işleri havaların ısınmasıyla artıyor. İlkbahar mevsimi hazırlıklarıyla alışverişte de hareketlilik başlar.”

“YALITIM GİDERİ 5 YIL İÇİNDE KENDİNİ AMORTİ EDİYOR”

TMMOB'a bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve bir mühendislik firmasının sahibi Ferhat Gül de konutta enerji ve yakıt faturasındaki tasarruf için yalıtımın önemli olduğunu belirterek, konutunda dönüşüm veya yeni tesisat yapacaklara öncelikle yalıtımı önerdiklerini bildirdi.
Yalıtımla konutta minimum enerjiyle maksimum ısınmasının sağlandığını anlatan Gül, şöyle konuştu:

“Enerji tasarrufu için duvarın hatta camın ve kapının da yalıtımı yapılmalıdır. Dıştan mantolama tekniği en iyi yalıtım tekniğidir. Eskişehir'deki binalarda 8 santimetre kalınlığında yalıtım malzemesi kullanılmalıdır. Bunun aşağısındaki yalıtım malzemesi gerekli yakıt tasarrufunu sağlamaz. 120-150 metrekarelik bir konutun yalıtımı en az 3 bin liraya mal olur. Ancak, bunu 1000-1500 liraya yapanlar var. Uygulama iyi olmalıdır. Yalıtım gideri 5 yıl içinde yakıt tasarrufuyla kendini amorti ediyor.”

Gül, yalıtımlı konutlarda yalıtımsız konutlara göre yüzde 30-40 arasında yakıt tasarrufu sağlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Yalıtımlı, 140 metrekare, 50 derecede 24 saat kombinin açık olduğu bir konuta aylık 125 lira yakıt faturası gelir. Aynı evde yalıtım olmazsa 250 lira civarında fatura ödenir. Bunun içinde ocak ve sıcak su da dahildir. Doğalgazın metreküp fiyatı Eskişehir'de 64 kuruşa geliyor. Enerji çok ucuz değil. Doğalgaz tesisatının sistem bakımı da düzenli olarak yaptırılmalıdır. Bu da tasarruf etmek için önemli unsurlardandır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!