Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dünya enerji haritasının önümüzdeki 20 yılda tamamen değişeceğini açıkladı. Buna göre, Çin ve Hindistan enerjide kurulu güç olarak birer Amerika ve birer Avrupa ekleyecek. Birol, “Hindistan kurulu güç kapasitesine önümüzdeki 20 yılda 1 Avrupa ekleyecek. Çin, 20 yılda bir tane Amerika ekleyecek. Yani dünya elektrik piyasalarında iki Avrupa, iki Amerika olacak” dedi. Bu nedenle Pekin ve Yeni Delhi’de enerjiye yönelik yapılan seçimlerin tüm dünyayı yakından ilgilendireceğini ifade eden Birol, “Pekin ve Yeni Delhi’deki tüm seçimler, kararlar, teknolojiler her şey bizi yakından ilgilendiriyor. Diyelim ki Çin veya Hindistan bir teknolojiye girdi. Bu o teknolojide maliyetleri ciddi şekilde düşürecek” dedi.
Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2017 Raporu’nun Türkiye sunum toplantısında konuştu. Birol, enerjide dört büyük dönüşüm yaşandığının altını çizerek, bu dönüşümleri ABD’nin petrol ve doğalgazda tartışmasız lider olma yolunda ilerlemesi, güneş enerjisinin dünyanın birçok ülkesinde en ucuz maliyetli elektrik üretim kaynağı olma yolunda yaptığı atılım, Çin enerji politikasındaki temiz enerjiye dönüşüm ve elektrikteki hızlı büyüme olarak sıraladı. Birol, “Bu değişimleri görememe lüksümüz yok, hükümetler olarak, iş dünyası olarak bunları göremezsek yanlış yatırım ve politikalar yaparız. Oyunu yanlış ya da geç okuma lüksümüz yok” uyarısında bulundu.
AMERİKA, RUSYA’YI GEÇTİ
Amerika’nın son 10 yılda yaşanan gaz ve petrol üretimiyle Rusya’dan daha fazla gaz üretir hale geldiğine dikkat çeken Birol, “7-8 yıl içinde iki ülke arasındaki makas yüzde 30’a çıkıyor. Bu petrol ve gazda bütün dengeleri değiştiriyor. Petrol İhraç Edenler Örgütü (OPEC) üyeleri Viyana’da toplanıyorlar, kararlar alıyorlar. Bu kararları saygıyla karşılıyorum ama o kadarlar neticesinde Amerika’da neler olacağı da önemli. Amerika’nın önemli bir petrol ve gaz ihracatçısı haline dönmesi ülkenin dış politikalarını da ciddi bir şekilde etkileyecektir. Artık OPEC ülkeleri, geleneksel petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkeler karar alırken yeni gelen gaz ve petrol üretimini göz önüne almak zorundalar” şeklinde konuştu.
ÇİN DEĞİŞİRSE DÜNYA DEĞİŞİYOR
Çin’in de enerji ve ekonomi politikasında ciddi değişimler yaşandığını ve buradaki değişimlerin herkesi derinden etkileyeceğini dile getiren Birol, şöyle konuştu: “Çin değişirse dünya değişiyor. Çin, petrolde önemli bir ülke olmaya devam ediyor. Çin doğalgazda Orta Asya’daki denklemleri karıştırdı. Asya’daki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatları Çin’in doğalgazı ciddi olarak kullanmaya başlamasıyla birlikte düştü, fiyatlar 10 dolara dayandı. Yenilenebilirde de Çin dünyanın bir numarası ve temiz enerji konusunda müthiş bir atılım var.”
300 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ
BİROL, elektrikli otomobillerin petrol şirketlerinin kafasını en fazla meşgul eden konulardan biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Şu anda dünyadaki bir milyar araçtan 2 milyonu elektrikli. 2040’ta 2 milyar araçtan 300 milyonu elektrikli olacak. Bu petrol tüketimine yansıyacak. ‘Elektrikli otomobiller çıktı, petrole gerek kalmayacak’ düşüncesine katılmıyoruz. Elektrikli ve mevcut otomobillerin daha verimli hale gelmesiyle araçlardaki petrol kullanımında düşüş olacak, bu doğru ama hâlâ kamyonlarda, uçak ve petrokimya tesislerinde büyük bir oranda petrol kullanılacak. 300 milyon elektrikli otomobile ulaşsak da 2040’ta bunun dünya karbondioksit emisyonlarını azaltma etkisi yüzde birden az çünkü emisyonlarda otomobillerin payı düşük. Elektrikli arabalar için elektriği bir yerden almanız gerekiyor. Elektrik sistemi tamamıyla yenilenebilir ve nükleer kaynaklarla desteklenmediği sürece karbondioksit emisyonlarını azaltma konusunda romantik hayallere gerek yok ama şehir içi lokal emisyonların düşmesi için de önemli bir avantaj.”