Güncelleme Tarihi:
AA muhabirinin Meteoroloji yetkililerinden aldığı bilgiye göre, uzun yıllar Nisan ayı yağış ortalaması 37,3 kilogram olan Konya Ovası'na sadece dün 15,5 kilogram yağış düştü. Nisan ayının başından bu yana geçen 12 günlük sürede ise ovada metre kareye düşen yağış miktarı 24,3 kilogram oldu.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, hububat üretiminin merkezi olan Konya Ovası'nda ve benzer karasal iklimi sahip yerlerde Nisan ayı başında bitkinin yoğun şekilde suya ihtiyaç duyduğunu, dünkü yağmurun bu açıdan “tam zamanında” yağdığını söyledi.
Mayısın ortasına kadar sürecek bol yağışın ovada rekolteyi artıracağını vurgulayan Taşpınar, “Dün yağan ve devam etmesi beklenen yağış, hububat için bir sulama yerine geçti, çiftçinin işini kolaylaştırdı. Yalnız, havaların kapalı gitmesi nedeniyle mantari hastalıklar artabilir, çiftçi tarlasını sürekli kontrol etmeli... Ayrıca sulu alanlar için bugünlerde yüzde 33 nitrat ya da amonyum sülfatla gübreleme yapılmalı” dedi.
ARI ÇALIŞMIYOR, KİRAZ VE ELMA ÜRETİCİSİ TEDİRGİN
Konya Tarım İl Müdürlüğünde görevli meyvecilik uzmanı Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan ise havaların kapalı gitmesinin çiçek döneminde olan elma ve kiraz yetiştiricisini tedirgin ettiğini söyledi.
Havaların kapalı gitmesinin, döllenmesi sadece arıyla gerçekleşen kiraz ağaçlarında tıpkı don gibi zarara neden olabileceği dile getiren Ayan, şunları kaydetti:
“Çiçeklenme döneminde hava kapalı devam eder ve sıcaklık 14 derecenin üzerine çıkmadığı için arı kiraz ağaçlarında çalışamazsa, tozlanma ya da döllenme olmaz, verim önemli oranda azalabilir. Zaten kaysı, erik ve bademde kısa süre önce yaşanan don nedeniyle Konya'da yüzde 80 oranında zarar var. Umarız şu an çiçeklenme döneminde olan kirazda benzer bir durum yaşanmaz. Ayrıca Karaman ve Konya'da çiçek açmaya başlayan elma ağaçlarının da dondan etkilenmemesini diliyoruz. Kiraz ve elma yetiştiricileri bugünlerde zirai don uyarılarını dikkatle takip edip, uyarı yapıldığı akşam mutlaka tarlalarında sap saman yakmalıdır. Gerekiyorsa, hava sıcaklığını 1-2 derece artırıcı etki yapan yağmurlama da devreye sokulabilir.”