Yağışsızlık enerjiyi zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Yağışsızlık enerjiyi zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2000 00:00

Enerji Bakanı Ersümer Fırat Havzası'nda oldukça sıkıntı bulunduğunu ihtiyaç duyulan bölgelerde yeterli yağış alınırsa bu sıkıntının kısmen atlatılmış olunacağını söyledi. Ersümer Yatağan'da da her ay bir arıtma tesisini tamamlayarak 3 ay içinde tüm arıtma sistemini bitireceklerini belirterek "Yatağanlılar üç ay daha sabretsin" dedi.
Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Türkiye'nin her geçen gün artan enerji ihtiyacını sorunsuz karşılayabilmek için çaba sarfettiklerini bildirdi. Ersümer, enerji darboğazını aşmak için alternatif kaynaklar araştırdıklarını ancak, özellikle Doğu bölgelerinde yeterli yağış olmamasının, barajlarda su seviyesinin düşmesine neden olduğunu bildirdi.

Ersümer, şunları söyledi:

"Türkiye'nin enerji ihtiyacı yerinde duran bir ihtiyaç değil. Bu ihtiyaç her geçen gün artarak devam ediyor. Barajlardaki su seviyelerini sürekli kontrol ediyoruz. Ancak, yeterli yağış alınmaması bizi sıkıntıya sokuyor. Bizim için önemli olan Fırat Havzası'nda oldukça sıkıntılıyız. Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki günlerde ihtiyacımız olan bölgelere yeterli yağış alınır ve bu sıkıntıyı da kısmen olsa atlatmış oluruz."

Türkiye'nin enerji sorununun aşılabilmesi için alternatif enerji kaynaklarını araştırdıklarını ve bu konuda projeler üretmeye çaba gösterdiklerini anlatan Ersümer, özellikle gezer mobil santrallarla önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarındaki elektrik ihtiyacını karşılamayı planladıklarını söyledi.

Ersümer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yüzer santrallar projesinden, vatandaşların çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle tepkilerini dikkate alarak vazgeçtik. Gezer mobil santrallar konusunda çalışmımız sürüyor. Daha önce yaptığımız ihalelere ek olarak yeni ihaleler açıyoruz. Yani önümüzdeki yaz aylarına kadar ortaya çıkabilecek enerji sıkıntısını çözmeyi bu yolla planlıyoruz. Önemli olan kaynakların dikkatli bir biçimde kullanılmasıdır. Yaptığımız enerji tasarrufu çağrısına vatandaşlarımız ve kamu kuruluşları yeterli düzeyde olmasa da uydular. Bundan dolayı programlı kesintiler yapmadık. İnşallah yapmayız da."

Yatağan'a üç ay

Yatağan'da, termik santraldaki çevre ve hava kirliliğini ortadan kaldırmak için, arıtma tesisleri kurma çalışmalarının devam ettiğini ve 3 ay sonra Yatağan'da çevre ve hava kirliliğinin tartışılmayacağının belirten Ersümer, şunları kaydetti:

"Biz, Yatağan'daki termik santralın 3 ünitesinin de arıtma tesislerini birer ay arayla bitirip devreye sokacağız. En geç 18 Mart 2001 itibarıyle bu 3 arıtma tesisi de devreye girmiş olacak. Yani, Yatağanlıların çekeceği 3 aylık bir sıkıntı var. Özellikle havanın yoğun ve rüzgarsız olduğu bir dönem yaşıyoruz ülkemizde. Bu nedenle santralı kontrollü çalıştırdık. Ama istemediğimiz, arzu etmediğimiz bir hava kirliliği ile karşı karşıya kaldık. Vaatandaşlarımız biraz sabırlı olsunlar. Mart ayından itibaren Yatağan da hava kirliliğinin olumsuz etkileri tartışılmayacak."

Bakan Ersümer, kaykamamlık ziyaretinin ardından, devlet-vatandaş işbirliği ile yaptırılan, Lapseki İsmail Baykut İlköğretim Okulu'nun açılışını yaptı.

Tören sonrasında, İsmail Baykut İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Cansu Sütçü, Bakan Ersümer'in yanına gelerek, "Sayın Bakanım, bizleri karanlıkta bırakmayın" dedi. Ersümer, küçük öğrenciye "Sizleri karanlıkta bırakmamak için çaba göstereceğim" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!