A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 12:16
Tekirdağ, İstanbul ve Balıkesir'de etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle çeltik, ayçiçeği, mısır ve sebze ekili alanlarda büyük zararların oluştuğu bildirildi.
Tekirdağ, İstanbul ve Balıkesir'de etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle çeltik, ayçiçeği, mısır ve sebze ekili alanlarda büyük zararların oluştuğu bildirildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yetkilileri, yaptıkları açıklamada, yağışların başlaması ve giderek şiddetini artırması sonucu birçok tarım alanının sular altında kaldığını söyledi.
Tekirdağ, İstanbul ve Balıkesir'in bazı bölgelerinde şiddetli yağış yüzünden çeltik, ayçiçeği, mısır ve sebze ekili alanların büyük zarar gördüğünü ifade eden yetkililer, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ancak birçok yerde suların çekilmesinin beklendiğini belirtti.
Yetkililer, hasarın boyutunun şu anda tam olarak tahmin edilemeyeceğini dile getirerek, “Cuma ve Cumartesi yeni bir yağışlı havanın geldiği açıklandı. Bu yağışın da belirtildiği gibi şiddetli olması durumunda hasarın daha da büyümesi söz konusu” dedi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de Tekirdağ bölgesinde çok sayıda büyük ve küçük baş hayvanın telef olduğunu öğrendiklerini belirterek, “Şubelerimiz aracılığıyla tüm hasarı tespit etmeye çalışıyoruz. Çalışmalar da kolay olmuyor. Sular altında bulunan araziye girmek oldukça zor. Bunun yanında şiddetli yağışın beklendiği illerdeki çiftçileri de uyarıyoruz. Özellikle hayvan sahipleri dikkatli olsunlar” diye konuştu.
GÖNEN VE BANDIRMA'DA DURUM
Gönen Ziraat Odası yetkilileri de yağışlar nedeniyle bölgelerinde yaklaşık 15 bin dekar çeltik ekili alanın sular altında kaldığını, 10 bin tonun üzerinde ürünün zarar gördüğünü söyledi.
Yetkililer, yağışların devam etmesi durumunda zararın boyutunun daha da artabileceğinden korktuklarını belirterek, çeltik dışında mısır ve sebzelerde de hasar oluştuğunu kaydetti.
Bandırma Tarım İlçe Müdürlüğü görevlileri de bölgelerinde özellikle domates ve ayçiçeği ekili alanlarda zarar ortaya çıktığını vurgulayarak, “Çiftçiler zarar nedeniyle dilekçelerini getirmeye başladı. Çiftçiler bile tarlaya giremiyor. Hasarın boyutu tam olarak tespit edilmiş değil” dedi.