A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2009 11:03
Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Koordinatörü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ediz Ulusoy, kış yağışlarının ülke genelinde mevsim normallerinde seyretmesi nedeniyle, ekilecek alan miktarı artan çiftçilerin, eski traktörünü satıp yenisini almaya başladığını söyledi.
Ulusoy, çiftçinin yeni teknoloji ürünü traktörlere her zaman ilgi gösterdiğini ifade etti. Ancak, bu ilginin yağışlı geçen dönemlerde, iklimin iyi gittiği yerlerde daha da arttığını anlatan Ulusoy, “Geçtiğimiz yıllarda Konya Ovası başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde yağışlar yetersiz kalmış, kuraklık görülmüştü. Kış yağışlarının ülke genelinde mevsim normallerinde seyretmesi nedeniyle, ekilecek alan miktarı artan çiftçi, eski traktörünü satıp yenisini almaya başladı” dedi.
Çiftçinin artık daha az maliyetle ürün elde etmek istediği için, küçük yerine son teknoloji ürünü büyük traktörleri tercih ettiğini anlatan Ulusoy, “Büyük traktör demek, fiyakalı traktörlere binmek, çevreye iyi görüntü vermek demek değil. Büyük traktörü daha çok para vererek alıyorsunuz ancak, 3-5 defada yaptığınız işi bir defada yaparak maliyetlerinizi azaltıyorsunuz” dedi.
Mazot fiyatlarının artmasının da çiftçiyi büyük traktör almaya ittiğini dile getiren Ulusoy, şunları kaydetti:
“Eskiden çiftçimiz ürünü kaç paraya mal ettiğini çok düşünmezdi. Maliyetlerdeki artışlar artık çiftçinin bu konuda bilinçlenmesini sağladı. Çiftçi artık bunu iyi biliyor. Türkiye'de bir dekar alandan 500 kilo pamuk üretiyorsunuz ancak, maliyeti yüksek. ABD ise bir dekar alandan 250 kilo pamuk üretiyor fakat maliyeti düşük. O yüzden tekstil sektörü ihtiyaç duyduğu pamuğu sizden değil ABD'li üreticiden alıyor. Maliyetlerin azaltılmasında, son teknoloji ürünü traktörler ve ekipmanlarla üretim yapmanın katkısı çok büyük. Büyük traktörler daha az yakıtla daha fazla alanın işlenmesini sağlarken, eski traktörler hem maliyeti artırıyor hem de yapılacak tarla işlerinde yeterli gelmiyor.”
Ulusoy, bu nedenle Türk çiftçisinin, para olduğu ve yeterli yağmur yağdığı sürece eski traktörünü satarak yeni ve büyük traktör satın alma eğiliminde olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye'de yerli traktör üretimi ve ithalatı yapan Karacabay Şirketler Grubu Pazarlama Müdürü Ender Nejat Durak ise bu yıl yağışların, çiftçiyi memnun edecek şekilde mevsim normallerinde seyretmesi nedeniyle yeni traktör satışlarından memnun olduklarını söyledi.
Çiftçinin özellikle fiyatı daha uygun olan yerli traktörlere yöneldiğini dile getiren Durak, “İthal ettiğimiz traktörlerin fiyatı, artan
döviz kuruyla birlikte yükseldi. Yerli traktörde böyle bir sorunla karşılaşmadığımız için ürettiğimiz yerli traktörlerin tamamını satabiliyoruz” dedi.
Yerli traktöre olan talebin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini tahmin ettiklerini anlatan Durak, “Yeni traktörler ek masraf çıkarmadan uzun süre kullanılabildiği için çiftçiler için oldukça cazip. Halen devam eden Konya Tarım
Fuarı'nda da yeni nesil traktörlere çiftçiler büyük ilgi gösteriyor” diye
konuştu.