Güncelleme Tarihi:
Zara Bal Üreticileri Birliği Başkanı Necdet Dökmetaş, balın tadı ve kokusunun, elde edildiği kaynağa bağlı olarak değiştiğini söyledi.
Zara'da üretilen balın bitki örtüsü çeşitliği ve iklim özellikleri sayesinde kendine has tat, aroma ve görünüme sahip olduğunu ifade eden Dökmetaş, “Dünyaca ünlü Zara balı, yaylalardaki bin bir çeşit bitki ve çiçeklerden toplanan polenlerle, arıların kendine has doğal üretme yetenekleriyle üretilmektedir. Balın aromasını ve tadını etkileyen bitkiler, başta kekik ve keven olmak üzere nane, ballıbaba, söğüt ve taş yoncasıdır” dedi.
Keskin tada sahip olan bu balın, kahvaltıların olmazsa olmazı olduğunu dile getiren Dökmetaş, Zara balının kalitesinin Türkiye sınırlarını aştığını kaydetti.
Dökmetaş, ilçede kayıtlı 172 üreticinin, 26 bin arı ile yılda 300 ton, kara kovan ve fenni bal üretimi yaptığını belirterek, “Üretimimizin yaklaşık yüzde 80'ini fenni bal oluşturuyor. Ancak tüketiciler son yıllarda kara kovanı tercih ediyor. Biz de talepleri dikkate alarak, bu yıldan itibaren kara kovan üretimine ağırlık vereceğiz” diye konuştu.
Zara balının daha geniş kitlelere ulaşması için çalıştıklarını anlatan Dökmetaş, ilçede üretilen balın iki marka altında satıldığını bildirdi.
Rekoltede artış beklentisi
Bal üretiminde bitki örtüsünün çok önemli olduğunu vurgulayan Dökmetaş, şöyle konuştu:
“Bitki örtüsü için de bahar yağışları çok önemlidir. Mayıs ayına kadar yağışlar, istediğimiz seviyede olmadı. Ancak özellikle son bir haftadır yağışlar çok iyi. Bir süre daha böyle devam ederse, rekoltede artış bekliyoruz. Geçen yıl bir kovandan ortalama 18 kilo bal elde etmiştik. Bu yıl, bir kovandan 20 kilo bal bekliyoruz. Bu da yıllık rekoltede yaklaşık yüzde 10'luk artış anlamına geliyor.”
Dökmetaş, kara kovan balının toptan fiyatının 27,5 lira, fenni petek ve süzme balının ise 15 lira olduğunu sözlerine ekledi.