Güncelleme Tarihi:
Tuz Pazarı'nda aktar dükkanı işleten Yakup Uyar (33), yaptığı açıklamada, soğuk pres makinesiyle bazı bitkilerin yağlarını katkısız şekilde ürettiklerini söyledi.
Müşterilerinin talebi kadar yağ çıkardıklarını belirten Uyar, piyasada satılan bazı ürünlerin katkı içermesinden dolayı böyle bir yola başvurduklarını dile getirdi.
Ürünü satın alacaklara, "tezgah altı"nda değil, gözlerinin önünde hazırlanan ürünü sattıklarını vurgulayan Uyar, şöyle konuştu:
"Özellikle çörek ve aspir otlarının yağını çıkarıyoruz. Bu yağlar bazı yerlerde şişelenmiş halde satılıyor. Dolayısıyla içinde ne olduğu bilinmiyor hatta bazılarında katkı maddesi bulunuyor. Yüzde 100 saf halde hazırlayıp müşterilerimize veriyoruz. Asırlar öncesi denenmiş şifalı bir bitki olan çörek otu ve yağı, bin bir derde devadır, şeker, tansiyon ve kolesterole birebir derman olan doğal ilaç deposudur. Bağışıklık sistemini dengeleyerek birçok hastalığa derman olur. Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığıyla içilir. Aspir yağında da omega 6 ve omega 9 vardır. Şekeri dengeleyerek tok tutar ve yüzde 100 yağ erimesini sağlayan çok faydalı bir üründür."
Uyar, çörek ve aspir otlarının posaları yaklaşık 20 ton basınç altında oluştuğu için hayvan yemi olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
"Bazı kanser türlerini yavaşlattığı saptanmıştır"
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Beslenme ve Diyet Birimi Başkanı Sevinç Yetişen ise çörek otunun yüzde 21 protein, yüzde 38 karbonhidrat ve yüzde 35 bitkisel yağlardan oluştuğunu anlattı.
Bu otun ayrıca nigellon, thymoquinon, linoleik, oleik ve palmitik asitler, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A, B ve C vitaminlerini içerdiğini aktaran Yetişen, "Çörek otunun antioksidan özelliği, iltihap oluşumunu engelleyici etkisi vardır, astıma iyi gelmektedir. Araştırmalarda, bazı kanser türlerini yavaşlattığı saptanmıştır. Farelerde yapılan çalışmalarda kan şekerini düşürdüğü belirlenmiştir. Sindirim sistemi, kalp damar, üriner sistem ve solunum sistemi hastalıklarındaki etkisi, insanlar üzerinde araştırılmaktadır" diye konuştu.
Yetişen, çörek otunun mu yoksa yağının mı daha yararlı olduğunun henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığı bilgisini verdi.
Çörek otu yağı içilecekse soğuk pres yoluyla elde edilmiş, açık parlak sarı renkli, kolay akıcı, dibinde tortu bulunmayan, tadı ve kokusu hoş olanların tercih edilmesi gerektiğini bildiren Yetişen, şunları kaydetti:
"Çörek otu tohumu satın alırken küçük ve elek altı tohumlarını tercih etmemeli, tohumların büyük olmasına, simsiyah ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Tüm gıdalarda olduğu gibi çörek otu da ısıdan etkilenmekte, kavrulduğunda çörek otunun faydası azalmaktadır. Günde 1 gram çörek otunun iyice çiğneyerek tüketilmesi vücuda faydalıdır. Çekilmiş çörek otu tüketilecekse az miktarlarda çektirilerek satın alınması, acılaşmasını önleyecektir. Çörek otu, küçük ve hava almayan cam bir kavanozda, güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır. İçine nemli ya da ıslak hiçbir madde (kaşık, çatal dahil) değdirilmemelidir. Saklanılan yer çok sıcak olmamalı, buzdolabında da saklanmamalıdır. Çörek otunun saklama koşulları ne kadar doğru olursa olsun çok uzun süre bekletmeden tüketilmelidir."