Güncelleme Tarihi:
Binalar dönüşüme hazır
Şu anda bakanlıklarının en önemli işinin, Türkiye’deki konut stokunu yenilemek olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları söyledi: “Bir saniye bile beklemeye tahammülümüz yok. Yasal prosedürü hazırlıyoruz. Bu işi vatandaş desteği olmadan gerçekleştiremeyeceğiz. Bu bakımdan yüreklenmiş vaziyetteyiz. Çünkü vatandaş bu konuda epey hazırlandı. Bu işte çok radikal ifadeler bizi sıkıntıya sokar. Türkiye’nin menfaatleri yönünden ne gerekiyorsa yapacağız. Bu işin ciddi mali boyutu var. Ülkemiz, geldiği nokta itibariyle kentsel dönüşüme, afet riski altındaki binaların dönüşümüne hazırdır.”
Enerjiden yüzde 20 tasarruf
Türkiye’de 19 milyonun üzerinde konut stoğu bulunduğunu ifade eden Bayraktar, enerjinin yüzde 40’tan fazlasının konutlarda tüketildiğini, bugünkü konut stoğunun enerjiyi savurduğunu, çok ciddi şekilde enerji kayıpları olduğunu söyledi. Bayraktar, “Eğer biz bu yılın başından itibaren uygulamaya başladığımız binalara enerji kimlik belgesi verilmesi ve eski binalara da yine önümüzdeki yıllardan itibaren enerji kimlik belgesi verilmesi stratejisini gerçek anlamda hayata geçirebilirsek bu, konutlarda yüzde 45-50 tasarruf sağlayacak. Bu da toplamda yüzde 20’lik bir tasarruf demek. Bu çok ciddi bir oran” diye konuştu.
Emisyon azaltmak için gereken maliyeti özel sektör karşılamalı
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, kamu ve özel sektörün, küresel iklim müzakereleriyle oluşan yeni iklim rejimini yakından takip ederek, Türkiye’nin kendisini bu defa doğru konumlandırmasını sağlamasının şart olduğunu kaydetti. İklim değişikliğine uyum ve emisyon azaltımı için alınacak önlemlerin toplam maliyetinin büyük kısmının özel sektör tarafından karşılanması gerekeceğini dile getiren Boyner, “Bu nedenle yeni iklim rejiminde rekabetçi bir ülke olabilmek adına, özel sektör yatırımlarının yenilikçiliğe, düşük emisyon teknoloji ve uygulamalarına yönlendirilmesi için kısa, orta ve uzun vadede kamu ve özel sektörün güçlü bir işbirliği ve iletişim içinde olması gerekmektedir” diye konuştu.
Pandır: Oto başına enerji tüketimi yüzde 30 azaldı
TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, ekolojik ve ekonomik krizden çıkış için tek çözümün, düşük karbon ekonomisi olduğu yönündeki çalışmaların tüm dünyada yaygın bir kamuoyu oluşturduğunu belirterek, “Son 5 yılda ürettiğimiz oto başına enerji tüketimlerini yüzde 30 azaltarak 5 milyon Euro enerji verimliliği sağladık” dedi. 2011 sonu itibariyle Tofaş olarak sıfır atık hedefine ulaştıklarını kaydeden Pandır, “Üretim sonucu oluşan ıskarta ve artıkların ise yüzde 100’ü geri kazanılıyor veya alternatif enerji olarak değerlendiriliyor” dedi.