‘Yabancıya mülk’ü özgüvenle çözeriz AB’de rahatlarız

Güncelleme Tarihi:

‘Yabancıya mülk’ü özgüvenle çözeriz AB’de rahatlarız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyet yasasının Türkiye için zorunlu hale geldiğini belirterek, “Milli birlik ve toprak bütünlüğümüz elbette ki çok önemli. Dünyada özgüveni olan ülkeler yabancılara mülk satışı yapıyor. Türkiye de artık dünyada sözü geçen, özgüveni yüksek ülke konumunda. Yabancıların buraya gelmesi, yatırımın da Türkiye’ye gelmesi demek. Bu kaynaşma, Avrupa Birliği’ne girmemizi de kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

Paranın önünü tıkıyor

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gaziantep Belediyesi tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’nde konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’de mülk edinmek için yurtdışında yaşayanlardan ciddi talep geldiğini söyledi. Bayraktar, şöyle konuştu: “Suriye’de yakını olan ve Gaziantep’te dükkan açmak isteyen ya da ev almak isteyen bir çok insan var. Mütekabiliyet engeli, Türkiye’ye gelecek olan paralı yabancının da önünü tıkıyor. Onlar gelsin ki turizm artsın, dünyadaki imajımız daha da kuvvetlensin.”

Faizleri düşüreceğiz

Avrupa’yı saran ekonomik krizin Türkiye’yi de etkilediğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi: “Bu durum bizi de sıkıntıya soktu. Bunun da sebebi yaptığımız dış ticaretin yarısından fazlası Avrupa ülkeleriyle olması. Bir nebze faizler yükseltilmek zorunda kalındı. Bu da konut satışlarını yavaşlattı. Ancak biz faizleri düşüreceğiz. Gayrimenkul sektörü Türkiye için çok önemli ve engelleri kaldıracağız.”

Sanayi olmadan kalkınamayız

Zirvenin düzenlendiği Gaziantep’in sanayici bir kent olduğunu ancak tarımın da kent için büyük önem taşıdığını söyleyen Bayraktar, “Sanayi olmadan kalkınmamız mümkün değil. Sanayi yaptığınız zaman mecburen karbondioksit ihracınız da artıyor. Avrupa ülkeleri 1975’e kadar sanayi ile ilgili gelişimini tamamladı, derelerini kirletti, şimdi bizden kendi standartlarına uymamızı istiyorlar. Neden Çin’e ya da Amerika’ya aynı şeyi yapamıyorlar. Ama biz gelişmek zorundayız. Bizi mengeneye sokmasınlar. Çin’in 50 liraya ürettiğini biz 200 liraya üretmek zorunda kalırız” diye konuştu.

İstanbul’un marka değeri Türkiye’den daha yüksek

DÜNYADA artık ülkelerin değil, şehirlerin yarışır hale geldiğini dile getiren Erdoğan Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul’un marka değeri Türkiye’den, New York’un marka değeri Amerika’dan çok daha yüksek. Ülkelerin bir yere gelmesi şehirlere bağlı hale geldi. Şehirlerimizin sorunu ellerindeki ürünleri doğru pazarlayamamaları. Şehirler kendi dinamiklerini kullansınlar. Marka kent haline gelin. Şehirlerinizi tezgaha koyun ve pazarlayın. Tüm güzelliklerinizi sergileyin. Biz de hükümet olarak Antep gibi cazibesi yüksek olan şehirlere ağırlık vermek zorundayız. Şehirler bunu yapar, devlet de desteklerse göçü de önlemiş oluruz.”

Kebapla anılırdık, en hızlı gelişen 9’uncu şehir olduk

GAZİANTEP’in hızlı gelişen bir kent olduğunu söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Dünün lahmacunuyla, kebabıyla anılan Gaziantep’i bugün kültür alanlarıyla, turizmiyle konuşulan bir şehir haline geldi. Kebabın kralı artık İstanbul’da da yapılıyor. İnsanlar eskiden buraya gelir yer Mardin’e geçerdi. Artık buraya gelen önce Antep’i gezecek. Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri sıralamasında Gaziantep’in 9’uncu sırada. Bu sonuç bizi hem şaşırttı hem gururlandırdı. 7-8 sene evvel Antep’e geldiğinizde sizi hayvan ahırları karşılıyordu. Şimdi ise şehir bambaşba bir çehreye sahip. 5 bin yıllık geçmişi olan bu kenti uyandırdık. Gaziantep, gelişimine hızla devam edecek” diye konuştu.

Mütekabiliyet çözülürse Suriye’den akın olur

MÜTEKABİLİYET yasasının değişmesi durumunda Gaziantep’e ciddi sayıda yabancının geleceğini belirten Asım Güzelbey, şunları söyledi: “Alman bir şirket konut inşa etmek için Antep’ten 50 bin metrekarelik yer arıyordu. Suriye’den Antep’e olan talebi değerlendirmek istediler. Alman’lara ‘burayı nasıl dolduracaksınız’ diye sorduğumda proje üzerinden tamamını sattıklarını söylediler. İlişkiler düzelir, mütekabiliyet engeli de kalkarsa Suriye’den ciddi rakamda Antep’ten mülk edinen olacaktır.”

İşe 200 kişi alacaktık 55 kişiyi zor bulduk

GAZİANTEP’te 4 organize sanayi bölgesi olduğunu söyleyen Asım Güzelbey, 100 bin çalışanın olduğunu ve 4 milyar dolarlık ihracata ulaştıklarını belirtti. İhracatın yüzde 38’inin Irak bölgesine yapıldığını dile getiren Güzelbey, şöyle devam etti: “Suriye ile olan sorunlar çözüldüğünde orası da bizim için büyük ihracat pazarı. Antep’te işsizlik sorunu yok. 200 kişiyi işe alacaktık, 55 kişiyi zor bulduk. Gaziantepli 6 gün çalışır, 1 gün keyf eder.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!