Yabancıların sigortacılık sektörüne güveni devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancıların sigortacılık sektörüne güveni devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 14:53

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, yabancıların Türk sigortacılık sektörüne güveni ve ilgisinin devam ettiğini bildirdi.

Active Academy tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Sigorta Zirvesinde konuşan Çanakcı, küresel ekonomik krizin Türk sigortacılık sektörüne etkilerine değinerek, yapılan ve yapılması planlanan düzenlemeler ile G-20 Zirvesi kapsamında ele alınan yeniden yapılandırma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Çanakcı, küresel ekonomik krizin 1 yıl içinde derinleştiğini ve kredi krizine güven krizinin eklendiğini belirterek, 1994 ve 2001 yılları hariç yüksek oranlı bir reel büyüme sergileyen sigortacılık sektörünün 2008 yılında küçüldüğünü kaydetti.

Nominal karlılığın 2007 yılına göre yüzde 33, toplam aktif büyüklüğün ise yüzde 20 civarında arttığını söyleyen Çanakcı, “Bireysel Emeklilik Sektörü ise yaşanan krizden sınırlı bir şekilde etkilendi. 2008 yılında bu alandaki katılımcı sayısı yüzde 20, fon büyüklüğü ise yüzde 40 civarında yükseldi. Bugün sistemdeki katılımcı sayısı 1 milyon 800 bin kişiyi, fon büyüklüğü de 6,8 milyar TL'yi aşmış bulunuyor” diye konuştu.

Sigortacılık sektöründe yeni şirketlerin kurulduğuna ve yabancı ortaklıkların arttığına işaret eden Çanakcı, “Yabancıların Türk sigortacılık sektörüne güveni ve ilgisi devam ediyor” dedi.

Çanakcı, yeni düzenlemelere ilişkin de bilgi verdiği konuşmasında, 1 Nisan itibariyle Bireysel Emeklilik Sisteminde kısmi serbestliğe geçildiğini, Tahkim Komisyonunun da 2009 yılının ilk yarısı bitmeden çalışır hale getirileceğini aktardı.

Doğal Afet Sigortaları Kanununun yasalaşmasına ilişkin çalışmaların da tüm hızıyla sürdüğünü belirten Çanakcı, ilgili yasanın bu yıl içinde çıkartılacağını söyledi. Çanakcı, 2007 yılında çıkartılan Sigortacılık Kanunundaki bir takım eksikliklerin bu yıl içinde düzeltileceğini belirtti.

“SEKTÖRÜN TOPLAM KARI 841 MİLYON TL”

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay da bugün gelinen noktada sektörün etkin, sağlam ve verimli bir yapıya kavuşturulduğunu ifade etti.

Küresel ekonomik krizin sigortacılık sektörüne etkilerine değinen Tunçay, son 3 ayda yaşanan reel küçülmenin, sektördeki işlem hacmini ciddi oranda azalttığını belirtti.

Tunçay, “2007 yılında 155-160 TL civarında seyreden kişi başı prim tutarı bugün 165 TL seviyesine çıkmış olsa da teknik karlılık oranlarının fazla artmadığı görülüyor. 2007 yılında yüzde 2,36 olan teknik karlılık oranının 2008 yılında yüzde 3,96'ya çıktığı görülüyor” diye konuştu.

Sigorta sektörünün toplam teknik karlılık oranının yüzde 2,87'den yüzde 4,11'e çıktığını da belirten Tunçay, son 3 aylık daralmaya rağmen elde edilen bu rakamın bir başarı olarak kabul edilebileceğinin altını çizdi.

Yüzde 5,12 olan mali karlılık oranında ise geçen yıla kıyasla herhangi bir değişim yaşanmadığını kaydeden Tunçay, “Sektörün toplam vergi sonrası bilanço karı 841 milyon TL'ye ulaştı. Öz kaynaklarda yüzde 11,9, aktif karlılıkta yüzde 3,22 artış kaydedildi. 2008 ve 2009 şubat sonu prim rakamları karşılaştırıldığında ise alışılmadık bir şekilde herhangi bir prim artışı yaşanmadı” dedi.

Erhan Tunçay, kasko ve zorunlu trafik sigortalarının sektörde yüzde 50 civarında bir paya sahip olduğunu belirterek, 2008 yılında Zorunlu Trafik Sigortasında teknik karlılıkta yüzde 26'lık kayıp yaşandığını aktardı.

Hasar prim oranının ise yüzde 110,5 seviyesine çıktığını ifade eden Tunçay, “Trafik alanındaki tek bir branşta sektörün bilanço karı oranında zarar ediliyor. Rakamlar durumun ciddiyetini açıkça ortaya koyuyor. Bu konuda önlem alınması gerekiyor” dedi.

SİGORTACILIK ÖDÜLLERİ

Zirve kapsamında düzenlenen ödül töreni ile Active Academy 2. Sigortacılık Ödülleri de sahiplerini buldu.
Yenilikçi Şirket Ödülleri “İyi Sürücü Projesi” ile Axa Sigorta'ya, “Hasar Fabrikası Projesi” ile Aksigorta'ya, “İşsizlik Ek Teminatlı Ferdi Kaza Poliçesi Projesi” ile Birlik Sigorta'ya verildi.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri alanlar ise şöyle sıralandı: “Mal Canın Yongasıdır: David M. Kohen Koleksiyonu;ndan Belgelerle Osmanlı İmparatorluğunda Sigortacılık Sergisi Projesi” ile David M. Kohen ve Allianz Sigorta, “GETEM Sesli Kitap Projesi” ile AvivaSA, “Türk Klasikleri Yeniden Projesi” ile Başak Groupama, “Bilinçli Çalışan Hareketi Projesi” ile Eureko Sigorta ve “Bilgili Ol. Bağımlı Olma Projesi” ile Genel Yaşam Sigorta.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!