Emre ÖZPEYNİRCİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2005 00:00
Yabancılara mülk satışını düzenleyen yasanın Meclis’ten geçmesiyle Avrupalıların gözü Türkiye’nin Akdeniz kıyılarına çevrildi. Emlak uzmanları, yabancıların her yıl Türkiye’den 2 milyar Euro’luk yazlık ev alacağını hesaplıyorlar.
TÜRKİYE’de yabancıların gayrimenkul yatırımı yapmasının önünün açan yasanın TBMM’den geçmesi Ege ve Akdeniz’i Avrupa’da yaşayanların ikinci adresi yapacak. Gayrimenkul sektörü uzmanları, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayıyla yürürlüğe girecek yasanın özellikle bireysel yatırımcıları Ege ve Akdeniz’e çekeceği yorumunu yapıyor. Uzmanlar, ‘İspanya ve Portekiz’de yaşanan Türkiye’de yaşanacak ve Avrupalılar ikinci evlerini Türkiye’den alacaklar. Bu da yabancıların ilk etapta yılda ortalama 2 milyar
Euro’luk gayrimenkul alımı yapacağı anlamına geliyor’ diyor.
HÜLLE SATIŞ BİTER: Gayrimenkul danışmanlık şirketi Emlakchi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Bilge Özdemir, yeni yasanın öncelikli olarak hülle yoluylu yapılan konut alımlarını ortadan kaldıracağını belirterek, Türkiye’de artık yabancılara satış riskinin kalmayacağını vurguladı. 2006’ın ilk çeyreğinde özellikle yazlık bölgelerdeki tapu devirlerinin tamamlanacağını kaydeden Özdemir, ‘Öncelikli olarak Ege ve Akdeniz’de yabancılara mülk satışında artış yaşanacağını düşünüyorum. Ama Çanakkale bölgesi, Güney Anadolu (din turizmi açısından) ve GAP bölgesinde ticari bakış açısıyla hareket yabancı grupların sayılarında artış yaşanacaktır’ diye konuştu.
YENİ PROJELER ARTACAK: Özdemir, ‘Son günlerde Türkiye’de gayrimenkul sektörünün patlamasıyla herkes inşaatçı oldu. Eski inşaat şirketleri ise rotalarını artık yabancılara yönelik konut satışlarına çevirecek. Özellikle Ege ve Akdeniz’de ağırlığı yabancılara yönelik olmak üzere yeni konut projeleri devreye girecek. Şimdiden bazı şirketler el sıkıştılar. Yazlık bölgelerde özellikle havalimanına yakın bölgeler tercih edilecek. Çünkü bir İngiliz, uçağa atlayıp rahatlıkla yazlık evine gelmek isteyecek. Bu havalimanı sayılarını da artıracak’ dedi. Özdemir, İngiltere’de 50 metrekare bir daireye 100 bin
sterlin veren bir kişinin Türkiye’de bahçeli 300 metrekarelik bir daireye 50 bin sterlin vermesi halinde yılın 6 ayını Türkiye’de geçirebileceğine dikkat çekti.
YABANCI BOĞAZ’DAN EV ALACAK: Yeni yasanın AB’yle birlikte Türkiye’nin önünü açacağını belirten Özdemir, İstanbul’da yapılan yeni projelere olan yabancı ilgisini ise spekülatif olarak yorumladı. Özdemir, şöyle konuştu: ‘İstanbul’da yeni projeler şehir dışında gerçekleşiyor. Bu tip konutlar yabancılar için cazip alanlar değil. Tercih edilenler ise yatırımcılar aracılığıyla kár amaçlı alınan gayreiyatımlardır. Ben İstanbul’daki yabancılara yönelik hareketlenmenin Boğaz’da olacağını düşünüyorum. Özellikle Amerikalılar ve İngiliz sosyetesi önümüzdeki dönemde boğazı tercih edecektir.’
Gayrimenkul en zor çıkılan yatırım
KUZEYBATI Gayrimenkul Genel Müdürü Murat Ergin ise yeni yasayı tam olarak inceleyemediğini ancak bireysel yatırımcı için sorun olduğunu düşünmediğini belirterek, ‘Gördüğüm kadarıyla kurumsal yatırımcılar içinde bir problem gözükmüyor. Bekleyip önümüzdeki günlerde göreceğiz’ dedi. Bireysel yatırımcılar için Alanya’dan başlayıp Bodrum’a hatta Didim’e kadar olan bölgelere ilginin artacağını belirten Ergin, ‘Kurumsal yatırımcıların ilgi duyacağı yerlerde daha çok alışveriş merkezi, toplu konut yapabilecekleri bölgeler’ dedi. Ergin şöyle konuştu: ‘Sonuçta, gayrimenkul sektöründe Türkiye’ye gelip yatırım yapmak isteyenler için kötü muammele uygulanıyor. Ama toprak yurtdışına çıkartılmıyor. Çıkmak istedikleri zaman ise bu uzun süreli oluyor. Bugün en zor çıkalan yatırım aracı gayrimenkuldür. Yabancılar borsaya veya diğer yatırım araçlarına yatırım yaptığı zaman çok hızlı çıkabiliyorlar.’
Antalya yeni Florida olacak REMAX Türkiye Genel Müdürü Murat Goldştayn, yabancıların büyük bölümünün villa veya apartman dairesi alacağı için 2.5 hektarlık sınırlamının yeterli olduğu belirtti. Goldştayn, ‘Gayet güzel bir kanun. Herkesi koruyor. Türkiye’yi artık yepyeni bir gelecek bekliyor. Buna hep beraber iyi hazırlanmalıyız. Akıllı bir şekilde gayrimenkul satmalıyız. Bu Türkiye’nin de imajını yükseltecektir’ diye konuştu. Yeni yasayla birlikte Türkiye’de yılda 2 milyar Euro’luk yabancı satışı gerçekleşeceğini belirten Goldaştayn, ‘Bizim de Remax Türkiye olarak Avrupa’daki Remax’larla Türkiye’de satışlar hakkında görüşmeler yapıyoruz. Risksiz satışlar için yabancıları çekeceğiz’ dedi. Türkiye’nin İspanya ve Portekiz’e karşı yabancıların konut alımında yeni aday ülke olacağını kaydeden Goldştayn, ‘En az İspanya kadar potansiyel yaratmalıyız. Antalya Avrupa’nın Florida’sı olacak. Yerli üretici için projeler geliştirilmeli, bölgeye çekilmek istenen yabancı yatırımcılar için nitelikli konut üretimi yapılmalı’ diye konuştu
Yeni yasa neleri kapsıyorYabancıya karşılıklılık esası aranarak en fazla 2.5 hektar satış yapılabilecek.
Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2.5 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, bu miktarı 30 hektara kadar arttırmaya yetkili olacak.
Yabancı uyruklu gerçek kişilerle ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye’de taşınmak edinemeyecekler ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemeyecek.
Yabancı şirketler, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz mülkiyeti ve taşınmazlar üzerinde sınırlı ayni hak edinebilecekler. Bu şirketlerin arazi alımında alan sınırı uygulanmayacak. Ancak bu şirketler, hukuken sadece, turizm teşvik, endüstri bölgeleri, petrol yasası, doğrudan yabancı yatırımları teşvik yasaları çerçevesinde mülk edinebilecekler.
Bir ilde yabancı gerçek kişileri, en fazla ne kadar yer satılabileceğine Bakanlar Kurulu karar verebilecek. Bu oran bir ilin binde 5’ini geçemeyecek.
Yasa güneyde heyecan yarattı
YABANCILARIN mülk edinmelerini düzenleyen yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi turistik yörelerde emlak sektöründe heyecan yarattı. Bodrumlu emlakçı Ayhan Karahan, yabancıların son üç yılda mülk alımlarında yüzde 300 artış yaşandığını belirterek, ‘Geçen ocaktan bu yana sözleşmesi yapılmış, tapu işlemleri başlatılmış, ancak yasak gelince tapu işlemi duran bin 200 villa ilk etapta satılacak. Sadece 2006 için şimdiden 2 bin 500 yabancının villa alımı anlaşması sağladıklarını ve yasağın kalkmasını beklediklerini biliyoruz. 2006’da Bodrum’da yabancılara mülk satışında beş bini rahatlıkla aşabiliriz’ dedi.
Konut satışı ihracat sayılmalıANTALYA Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, yabancıların mülk edinmelerini düzenleyen yasanın TBMM’de kabul edilmesinden memnun olduklarını belirtti. Özgen,‘Antalya, Alanya ve Fethiye bölgesi çok şeyler kazanacak. Yabancılara mülk satışı da ihracat sayılır. Ülkemiz için bu iyi bir gelişmedir’ dedi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Taç da, Alanya’da satış için bekleyen 2 bin 500 tapu olduğunu bildirdi. Türkiye’nin ihracata ihtiyacı olduğunu, yabancılara konut satışının da bir ihracat olarak değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Taç, şöyle devam etti: ‘Türkiye’nin ihracata ihtiyacı var. Bunu yüzde 100 ihracat olarak değerlendirmeliyiz. İşçilik, el emeği, ara malı ve kullanılan malzeme ile her şey Türk malı. Alanya’da izni gelmiş 2 bin 500 tapu devri var. Bu sadece yıl bazında Alanya için 750 milyon Euro yapar. Türkiye genelinde değerlendirildiğinde bu rakam 2 milyar Euro eder. Türkiye, mülk satışından yılda 2 milyar Euro kazanır. Buna Türkiye’nin yaptığı ihracat olarak bakılırsa işin önemi daha iyi anlaşılır. Yabancı sermaye gelsin diye bekliyoruz.’
Çok iyi deniziniz ve doğanız var
ALANYA’dan ev alan Belçikalı Johan Vos, ‘İnsanlar burada mülk ediniyorlar. Çünkü çok iyi denizi ve doğası var. İspanya’dan ucuz. Kış aylarında ise burası sıcak. Çok sayıda yabancı Alanya’yı seçiyor. İnsanları da çok misafirperver’ dedi. Türkiye’yi çok sevdiğini ifade eden Belçikalı Liliane Fiddelacrs ise Alanya’nın çok iyi bir yer olduğunu ve fiyatları da çok uygun bulduklarını söyledi. Hollandalı Peter Oomens de, Alanya’nın kültürünü ve insanlarını çok sıcak kanlı buldukları için buradan ev almayı tercih ettiklerini anlattı.