'Yabancılar verimli arazileri kapatıyor' iddiası

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar verimli arazileri kapatıyor iddiası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2012 09:47

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda hedeflerinin 2023 yılında, 30 milyar doların üzerinde ihracat yapmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ekonomi Muhabirleri Derneğince Rixos Otel'de düzenlenen sohbet toplantısına katılan Bayraktar, dünyada gıdanın çok önem kazandığını, küresel sermayenin silahtan, gıdaya yönelmeye başladığını söyledi.

Gıdadaki bu gelişmeyle tarım ülkeleri için çok önemli bir fırsatın doğduğunu belirten Bayraktar, bunun, Gayrisafi Milli Hasılaya sağlayacağı büyük katkılarla ülkelerin zenginleşmesinin sağlanabileceğini vurguladı.

Petrolün pahalı olmasının, bazı ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarını bulmaya sevk ettiğine dikkati çeken Bayraktar, artık araçların biyo yakıtla çalışacağını, bunun da tarım sektöründe çok büyük bir talep yaratacağını bildirdi.

Bayraktar, Türkiye'nin Filistinli çiftçileri eğittiğini, Sudan ve Tunuslu çiftçilere de eğitim vermeye başlayacağını ifade ederek, “Yabancılar, kendi ülkelerinin gıda güvencesini sağlamak üzere bu insanların topraklarını ucuza kapatıp, bu insanları sömürüyorlar. Türkiye'ye de yabancı sermaye geliyor ve verimli tarım arazilerini kapatmaya çalışıyor, buna dikkat etmek gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Artık hükümetlerin, bir tarım ürünü için “Türkiye'de üretilmese de olur” deme şansının kalmadığını dile getiren Bayraktar, dünyada gıda fiyatlarının çok hızlı bir şekilde arttığını, gıdanın, artık küresel sermayenin oynadığı bir sektör haline geldiğini söyledi.

Dünyadaki gelişmelere karşı, Türkiye'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncülüğünde bir “devlet aklına” ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

“Çok önemli yapısal sorunları olan Türk çiftçisi bu yapısal sorunlarla üretimi ne kadar devam ettirebilir? Endişem var. Araziler parçalanıyor, baba ölmüş, çocuklar arazileri parçalıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Şimdi bakanlık, arazi parçalanmasının önüne geçerek, arazi toplulaştırmasına yönelik çalışma yapıyor. Buna destek veriyoruz. Yaklaşık 4 milyon hektar arazi toplulaştırma kapsamına alındı.”

Şemsi Bayraktar, çiftçilere eğitim verilmesini, ekonomik fırsatlar sağlanmasını isteyerek, üretici birliklerinin idari ve mali yönden güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Yapısal sorunlara rağmen, Türkiye'nin 74 milyonluk nüfusunu ve 30 milyon turisti beslediğini, tarımda 6 milyon kişinin istihdamını sağladığını, 14,5 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirten Bayraktar, “Hedefimiz 2023 yılında, 85 milyon nüfusu beslemek, şu an 61-62 milyar dolar olan hasılamızı 150 milyar dolara çıkarmak, 50 milyon turisti beslemek, 30 milyar doların üzerinde ihracat yapmak. Bu hedefe ortak akılla gitmemiz lazım” ifadesini kullandı.

Türkiye'de şeker pancarı dışında nişasta bazlı şekerin (NBŞ) de kullanıldığını belirten Bayraktar, “Bunun kotası yüzde 15, ama Türkiye'de NBŞ kotası bence yüzde 40 düzeyinde, kaçak, merdiven altı üretim var. Kota alan firmalar dahi bana göre bu kotanın üzerinde üretim yapıyor. Kaçak üretimin önüne geçmediğiniz sürece şeker pancarı konusundaki sıkıntı bitmez” dedi.

Haberin Devamı

Tarım sektöründe kamunun varlığının önemli olduğunu savunan Bayraktar, işletmelerin ıslah edilerek optimal büyüklüğe getirilmesinin, hayvancılığın gelişmesi için gerekli olduğunu ifade etti.

“GAP bitirildiğinde Türkiye çok daha güçlü olacak”

Bayraktar, bir soru üzerine Türk çiftçisinin, yüksek maliyetle üretim yaptığını savunarak, “Tarımsal kredi konusunda devlet, bütçe ayırarak kamu bankalarının sayısını artırsın. Kamu bankalarının rekabet etmesiyle hizmet kalitesi de yükselecektir” dedi.

Tarımda, geçen yılın ilk 9 ayında geri ödenmeyen, takibe düşen kredi miktarının 960 milyon TL'yi bulduğunu iddia etti.

“GAP Projesi'nin bitirilmesi Türkiye'yi tarım açısından çok daha iyi bir noktaya taşımaz mı” sorusuna ise Bayraktar, “Yabancı ülkeler ve sermaye otoban, köprü yaparken para veriyor, ihaleye giriyor. Neden GAP'a bir lira vermiyor? GAP'ı Türkiye kendi kaynaklarıyla yapıyor. GAP bitirildiğinde Türkiye çok daha güçlü olacak, bu yüzden dış güçler GAP'ın bitirilmesini istemiyor” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!