Yabancılar şirket avına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar şirket avına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 10:05

Bankacılık ve finans alanındaki satın alma ve birleşme imkânları daralan yabancı yatırımcılar, gözünü reel sektör şirketlerine dikti. Yabancılar, ortak arayan şirketlere küçük-büyük demeden hissedar oluyor.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Pınar Sungur'un haberine göre, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik çehresinde yaşanan olumlu gelişmeler, finans sektöründe satın alma ve ortaklık imkânlarının neredeyse sona ermesi, reel sektör şirketlerini ilgi odağı haline getirdi. Bankacılık ve finans sektöründe tüm satın alma, birleşme potansiyelini son damlasına kadar kullanan yabancı yatırımcılar, son dönemlerde küçük büyük demeden reel sektör şirketlerine yöneldi.

Koç Grubu'nun Döktaş, İzocam ve Demirdöküm'deki hisse satışlarıyla hızlanan, Tire Kutsan, AFM Sinemaları, Boyner Mağazacılık'la devam eden yabancıların reel sektöre yönelik satın alma ve ortaklık operasyonunun, enerji, lojistik, sağlık ve perakendede daha da yoğunlaşması bekleniyor. Halihazırda Burçelik, Duran Doğan, Logo Yazılım ve Doğan Gazetecilik'te hisse satışlarına yönelik çalışmalar da sürüyor. Ayrıca dün kozmetik devi L'oreal, Canan Kozmetik'i satın aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Borsa şirketi tercih ediliyor

Reel sektörde ise halka açık şirketler, kurumsallaşma açısından belli bir düzeye ulaştıklarından ve şeffaf mali yapılarından dolayı yabancı yatırımcılar tarafından daha çok ilgi görüyor. Buna karşın yabancı ilgisinin halka açık şirketlerle sınırlı kalmadığına da dikkat çeken uzmanlar, halka açık olamayan irili ufaklı birçok şirketin de yabancı yatırımcılarla ortaklık ya da hisse satışı gibi anlaşmalar yaptığını ifade ediyor.

Koç Grubu'nun Döktaş'ı Finlilere, İzocam'ı Kuveytlilere ve Demirdöküm'ü de Almanlara satmasının ardından Ülker Grubu Tire Kutsan'da Avusturyalılarla ortak oldu. AFM Sinemaları Ruslara, Beymen'in yüzde 50'si de ABD'li Citigroup'a gitti. Bu satın alma ve birleşmeler, son 1-1.5 yılda gerçekleşenlerin sadece birkaçı. Son günlerde ise hisse satışı da olmak üzere ortaklık kurmak için harekete geçen irili ufaklı pek çok halka açık şirket dikkat çekiyor. Uzmanlar, Petkim, Tüpraş ve Erdemir özelleştirmesinin ardından küçük şirketlere olan yabancı ilgisinin arttığını belirtiyor.

Seçim sonucu da etkili

AK Parti'nin son seçimlerde de oyların çoğunu almasıyla tek partili bir hükümet yapısının devam edeceğinin kesinleşmesi ve ekonomik hedeflerde çok önemli sapmaların yaşanmaması yabancı yatırımcıların bankacılık dışında kalan şirketlere ilgi göstermelerinin en önemli nedenleri arasında. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin aksine genç nüfusa sahip olması ve en hızlı gelişen ülkeler arasında bulunması da ilginin artmasındaki etkenler arasında gösteriliyor. Siyasi istikrarın süreceği beklentisinin yanı sıra IMF ile ilişkilerin ve enflasyonla mücadeleye yönelik istikrar programının sürmesi de yabancı yatırımcılar tarafından olumlu karşılanıyor.

Haberin Devamı

Son dönemde reel sektörde yabancı alımları

Şirket AlanPayTutar
TAVMeinl Airports10.1190 milyon euro
AFM Sinema Rus Alfa51.928.5 milyon dolar
Boyner Mağazalık Citigroup30.0548 milyon dolar
Beymen Citigroup50145 milyon dolar
Acıbadem Abraaj21.66162.5 milyon dolar
Tire KutsanMondi54106 milyon dolar
Eczacıbaşı SağlıkZentiva75460 milyon euro
DöktaşComponenta54.96202 milyon dolar
İzocamAlamana-Isover 61.2171.3 milyon dolar
DemirdökümVaillant 72.56211.1 milyon euro
BND ElektrikBerggruen66.6700 bin euro
Işıklar Holding ADM Capital 20.0-
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!