Yabancılar neyin peşinde?

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar neyin peşinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2008 11:55

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda çoğunluk hisseyi elinde bulunduran yabancı yatırımcılar yeni bir atağa geçti.

Haberin Devamı

Son günlerde hisse alımları dikkat çeken yabancı yatırımcılar sadece dün 112 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Merkez Kayıt Kuruluşu'nun verilerine göre borsadaki yabancı payı ağustos ayı sonundan bu yana istikrarlı bir artış gösteriyor. Ağustos başında yüzde 70 seviyesinin altına düşen borsadaki yabancı sahipliği, 27 Ağustos'tan itibaren yoğunlaşan alımlarla yeniden yüzde 70 seviyesine dayandı.

27 Ağustos'ta yüzde 68.85 olan yabancı payı geçtiğimiz hafta sonu itibariyle yüzde 69.51'e çıkarken, dünkü 112 milyon dolarlık alımla yüzde 70' i geçebileceği tahmin ediliyor. Öte yandan yabancıların elindeki hisse senetlerinin değeri de aradan geçen 10 günlük dönemde 61 milyar 284 milyon YTL'den 63 milyar 612 milyon YTL'ye tırmandı. Bir başka ifade ile yabancıların elindeki hisselerin değeri 10 günde 2 milyar 328 milyon YTL artış gösterdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YURTDIŞINDAN AYRIŞIYOR 

Yabancıların bu yoğun ilgisini değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, önemli bir noktaya dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta gelişmekte olan ülkelerde yaşanan düşüşe karşı yabancıların Türkiye'ye ilgisinin artmasının sürpriz olmadığını belirten Uskuay, Türkiye'nin pozitif anlamda rakiplerinden ayrıştığını kaydetti.

Uskuay, "Evet Türkiye ayrışıyor. Tıpkı, 2006 Mayıs’ta ayrıştığı gibi. 2006 Mayıs ayında Bovespa/İMKB eşitliği bir sonucunu verirdi. Bugün 1.26 sonucunu veriyor. Bovespa yüzde 26 oranında bizden ayrışma gerçekleştirdi. Bu farkın sebebi, Brezilya yer altı kaynakları olan ve yer altı kaynaklarını dünyaya ihracat ederken Türkiye’nin yer altı kaynaklarını ithalat etmesidir. Birinin dış ticaret fazlası rekor kırarken, diğerin dış ticaret açığı rekoru kırmasıdır yüzde 26 fark" dedi.

DÜNYADA ARTIK RUS HAVALARI ÇALMIYOR

Ancak artık dünyada emtia fiyatlarının düşüşe geçmesi ile konjonktürün de farklılaştığını ileri süren Uskuay, "Artık dünyada Brezilya, Rusya ve Çin havaları çalmıyor. Konjonktür bu kez Türkiye’nin arkasında" diye konuştu.

Yurtdışında düşen enerji-gıda fiyatlarının Türkiye'nin sadece enflasyonunu değil aynı zamanda dış ticaret açığını da azaltacağını söyleyen Uskuay, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Petrol ve enerji fiyatları düşerse, ithalatta görülen risk ortadan kalkacak. Enflasyon, faiz, kur ve dış ticarette iyileşme göstermesi beklenen bir ülke borsasının ayrışması, bir günde 112 Milyon YTL net para girmesi ve yabancıların banka hisselerinde yoğunlaşması şaşılacak bir durum değil. Bizim yaşayıp da görmediğimiz, yabancının yaşamayıp da gördüğü bir şey değil, birçok şey var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!