Güncelleme Tarihi:
Hemen hatırlatalım pazartesi günü ayrıca Fiba Holding ve Finansbank da Cummercial Union'daki paylarını grubun yabancı ortağı CGU'ya satma kararı aldığını açıkladı.
Önce kısa bir piyasa dedikodusunu not olarak aktaralım. Yukarda değindiğimiz her iki operasyonun da çoktan tamamlandığı piyasada konuşuluyor. Özellikle de Garanti Bankası'nın ortaklık görüşmesinin üç aydır bilindiği ve bu bilginin piyasalarda alınıp satıldığı belirtiliyor.
Garanti neden yabancı ortak istiyor. Ya da Fiba neden CU Sigorta hisselerini sattı. Bu sorunun yanıtı yaşadığımız son iki krizde yatıyor. Krizler sonrası bankalar, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'na sermaye taahhüdünde bulundu.
Yani sermaye artışı gerçekleştireceklerini belirttiler. Krizin etkilerini azaltmak için sermayelerini güçlendireceklerini belirttiler. Garanti zaten kriz sırasında bütün varlıklarını kullanarak sermayesinde ciddi bir artış yaptı. Diğer bankalar da yine sermayelerini artırma yoluna gidecek.
Ama hepsi iştirak satmayacak. Ya da kendi iç kaynaklarından karşılamayacak gerekli olan sermayeyi. Bazı bankalar bunun için ortaklarına başvuracak., Yani bedelli sermaye artırımına da gidecek.
Özel bankaların taahhüdü 1.5 katrilyon. Yani yaklaşık 1.5 milyar dolar. Kaba bir hesap yapalım. Bu özel bankaların yüzde 60'ı halka açık bankalar. Bu bankaların halka açıklık oranı ise yüzde 20-25 arasında. Yani halka açık kısmın artırması gereken kısım yaklaşık 200 milyon dolar ediyor.
Yabancılar bankaların bedelli artırım yapmak zorunda kalacağını biliyor. Bu nedenle de sermaye artırımına katılmak istemiyor. Bunun için de biri iki aydır banka hisselerini satıyor. Amaç bu hisseleri yerlilere satıp, sermaye artırımı gerçekleştiken sonra yeniden almak.
Nasıl olsa yabancı yatırımcı kendisi gelmeden borsada fiyat artışı zor. Bu nedenle neredeyse hiç zarar etmeden bu hisse senetlerini alması mümkün. Yabancı yatırımcının da gözü açıldı. Dikkatli olmakta fayda var.
Deniz Bayramoğlu