Güncelleme Tarihi:
Yabancıların çalışma kanununda değişiklik yapan tasarıya göre, eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyeti veya yatırımıyla ülke ekonomisine ve istihdama etki yapan yabancılara Turkuaz kart verilecek. Turkuaz kart ilk 3 yılı geçiş süreci olması kaydıyla verilecek. Bu sürede kart iptal edilmezse yabancının başvurusuyla süresiz Turkuaz kart verilecek. Turkuaz kart sahibi kişinin eşi ve çoçuklarına da ikametgah verilecek. Meclis’te görüşmelerine kısa sürede başlanması öngörülen tasarıda dikkat çeken diğer detaylar şöyle:
Çalışma Bakanlığı bünyesinde Uluslararası İşücü Genel Müdürlüğü kurulacak. Bakanlık yabancı istihdamı taleplerini almak, değerlendirmek ve uluslararası iş gücünün etkilerini izlemek üzere bir başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.
Sağlık ve eğitimde çalışacak yabancıların ön izin alması zorunlu olacak. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu ön izinleri verecek. Ar-Ge merkezlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvuruları da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının olumlu görüşü olması halinde değerlendirilecek.
Yabancı çalışma izninin olumlu değerlendirilmesi halinde ilk başvuruda en çok bir yıl çalışma izni verilecek. Aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda ise en çok 2 yıl, sonraki uzatma başvurusunda ise en çok 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. Farklı bir işverenin yanına geçtiyse ise, ilk başvuru olarak değerlendirilecek. Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürleri, anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyeleri de çalışma izni alarak çalışabilecekler.
Tasarıya göre artık başvuran kişinin ekonomik durumu da bağımsız çalışma izni almasında etkili olacak. Buna göre, yabancının eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımın ülke ekonomisine ve istihdama etkisi, yabancı şirket ortağı ise sermaye payı gibi unsurlar izin almasında etkili olacak.