Yabancılar enerji ve telekomünikasyonla ilgileniyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar enerji ve telekomünikasyonla ilgileniyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2006 11:13

Akdeniz Yatırım Ajansları Birliği (ANIMA) uzmanı Christophe Saint Martin, Türkiye'de özellikle telekomünikasyon ve enerji alanlarındaki özelleştirmelerin, yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi.

İtalya'nın Napoli şehrindeki L'ova Kalesi'nde başlayan "Akdeniz ülkelerindeki Ticaret ve Doğrudan Yabancı Yatırım” konulu uluslararası konferansta konuşan Martin, Turkiye, Cezayir, Mısır, Tunus gibi ülkelerde önemli bir yatırım potansiyeli olduğuna işaret ederken, söz konusu ülkelerdeki çeşitli özelleştirme operasyonlarının da doğrudan yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi.

Akdeniz ülkeleri arasında bulunan Türkiye'de önemli özelleştirmeler gerçekleştirildiğine dikkati çeken Martin, Türkiye'de özellikle telekomünikasyon ve enerji alanlarındaki özelleştirmelerin yatırımcıların ilgisini çektiğini, Oger, Vodafone, Shell, Telia Sonera gibi büyük sermayeli şirketlerin, Türkiye pazarında şimdiden yer aldığını ifade etti.
AB ülkelerindeki yatırımcıların Akdeniz ülkelerine “gelişen hedef” ve “fırsat” olarak baktığını anlatan Martin, bu kapsamda Doğu Avrupa ülkeleri ile Çin'in yatırım cazibesini yitirdiğini belirtti.

ARTAN PETROL FIYATLARI

Performans Yönetimi Enstitusu (ISPI) Ekonomisti Franco Zallio da Suudi Arabistan, Katar, Umman, Kuveyt, gibi petrol zengini ulkelerdeki özel sektörler hakkında bilgi verirken, söz konusu ülkelerdeki şirketlerin finansal anlamda güçlü ve bağımsız olduğunu kaydetti.

Son aylarda yaşanan petrol fiyatlarindaki artışın tüm dünya ekonomilerini etkilediğini hatırlatan Zallio, bunun karşısında birçok ülkenin borçlarını azaltarak finansal varlıklarını arttırma yoluna gitmesi gerektiğini vurguladı.
Zallio, petrol zengini Akdeniz ülkelerinin turizm potansiyelinin giderek artmasının da, bu ülkelerin bölgesel gelişimine katkı sagladığını bildirdi.

TEKSTİL SEKTÖRÜNDEKİ ÇİN ENDİŞESİ

Paris 13 Üniversitesi Öğretim üyesi Jean Raphael Chaponniere ise Türkiye başta olmak üzere dünyanın başta gelen tekstil ihracatcısı ülkelerin, Çin ürünleri tehdidine karşı önlem alması gerektiğini vurguladı.

Chaponniere, Çin ürünlerine karşı tekstil üreticilerinin kaliteden taviz vermemesi gerektiğini ifade etti. Bu arada Akdeniz Toplumları Çalışma Enstitüsü (CNR) ve Sprint Uluslarası Ticaret Ofisi”nin, Avrupa Birliği sponsorluğunda Napoli'de düzenlediği konferansın ikinci gününde, Akdeniz ülkelerinin büyüme ve yayılma politikaları, yabancı sermaye, yatırım ve işgücü potansiyeli, serbestleştirme, özelleştirmeler ve büyüme hedefleri konuları tartışılacak.

Konferansa Türkiye'den katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Ögretim üyesi Özgür Şener ile Yıldız Teknik Üniversitesi Ögretim üyesi Sercin Şahin, Akdeniz ülkelerindeki yabancı yatırımlar konusunda birer konuşma yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!