Güncelleme Tarihi:
Soma’da gerçekleşen maden faciası ile birlikte Türkiye’de madencilik sektöründeki güvenlik zafiyetleri küresel platformda da gündeme geldi. Facianın boyutları o kadar büyüktü ki dünyanın önde gelen gazetelerinde büyük yankı buldu. Peki bu facianın Türkiye’yi gözleyen ve yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar için anlamı ne? Yatırımcıların bu faciadan sonra Türkiye’ye bakışları ne ölçüde değişebilir?
Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı faciadan sonra atılacak adımların yabancı yatırımın tavrında önemli olacağına işaret etti. Yaşanan facia sonucu kederli ve üzüntülü olduklarını belirten İlker Aycı “Bu bizim için birleştirici bir unsur olmalı. 17 Ağustos depreminin ardından ülke olarak topyekun çalışıldı, deprem ve yapılar konusunda yeni düzenlemeler geldi. Gelecek nesillere riski azaltılmış şehirler, düzgün bir ülke bırakabilmek için çalışma yapıldı. Bu olay için de elbette üzüntülüyüz. Ailelere başsağlığı diliyoruz. Ancak buradaki eksikliği kapatmazsanız, ders almazsanız bu daha büyük acı olur” diye konuştu.
NASIL REAKSİYON VERİLECEĞİ ÖNEMLİ
Yatırımcının bu tip olaylara soğukkanlı ve uzun vadeli baktığını belirten Aycı “Yatırımcı olayın sıcaklığı ile ilgili karar vermez.. Sizin olaya nasıl reaksiyon verdiğinize bakar. Her ülkede felaketler, beklenmedik olaylar meydana gelir. Yatırımcı olaydan sonra ‘ne yapıyorsunuz’a, ülkenin olayı nasıl yönettiğine bakar. Ben iyi yöneteceğimize inanıyorum. 17 Ağustos’tan tecrübeliyiz. Aklıselimle soğukkanlılıkla değerlendirme yapıp madencilikle, madencilikte işçi güvenliği ile, maden şirketlerimizin bu konuda aldığı tedbirlerle ilgili çalışma yapılacaktır. Bu bizi umarım daha yüksek güvenlik kalite standartlarına ulaşacağımız ve dünyaya da doğru mesajlarla bu düzenlemelerle vereceğimiz bir yola götürür” diye konuştu.
Birkaç yıl önce çıkarılan madencilik kanunun özellikle arama faaliyetleri ve analiz konusunda önemli kapı açtığını belirten Aycı “Uluslararası platformda Türkiye ilgiyle takip ediliyor. Bugün sektörde 14-15 milyar dolar gelir mevcut. Bu konuda yapılacak doğru çalışmalarla 50-60 milyar dolar seviyesine çıkarabilmek mümkün. Yatırımcılar bu çalışmalara çok olumlu bakacaktır” dedi.
DEV FONLARIN TEMSİLCİLERİ TÜRKİYE’YE GELİYOR
Öte yandan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, dünyanın önemli ulusal varlık fonlarının temsilcilerini bünyesinde barındıran Sovereign Wealth Fund Institute ortaklığı ile 20 Mayıs’ta Türkiye Yatırım Zirvesi düzenliyor. Bu zirveye 7 trilyon dolar büyüklüğü ifade eden ulusal varlık fonlarının da önemli ölçüde katılması bekleniyor. Türkiye’de yatırımların finansmanının çeşitlendirilmesi açısından bu toplantını önemli olduğunu belirten İlker Aycı dünyada 1,5 trilyon dolar civarında olan doğrudan yatırımlar içinde ulusal varlık fonlarının geçen yıl 200 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Yatırım zirvesine girişim sermayesi fonları ve varlık yönetimi şirketlerinin de katılacağını belirten Aycı “Türkiye’de yatırım zirvesinde ‘Türkiye’ye daha fazla yatırım nasıl yapılır’ konuşulacak. Bu fonların buraya gelmeleri çok önemli. Kağıt üzerine fiyatlama yapmaktan ziyade gelip riski koklayıp fiyatlamak daha iyidir. Zirve iyi bir Türkiye fotoğrafı alınmasını sağlayacak”
KHAZANAH DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAYA İSTEKLİ
Son yıllarda Türkiye’de özellikle doğudan gelen ulusal varlık fonlarının aktif olması dikkat çekiyor. Malezyalı Khazanah iki buçuk yıl içinde 3 milyar dolar yatırım yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı ve Acıbadem Grubu’na ortak oldu. Singapurlu Temasek de Halkbank halka arzında 500 milyon dolar yatırım yapmıştı. İlker Aycı dünyada yılda 200 milyar dolar yatırım yapan ulusal varlık fonları yatırım pastasından Türkiye’ye her yıl 2,5- 2 milyar dolar yatırım aldığını belirterek “Ama bunun ötesine geçmek de önemli. Biz bunun için birebir temas kuruyoruz, bu fonların merkezlerini ziyaret ediyoruz. Bir yandan da örneğin Türkiye-Malezya arası siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz gelişiyor. Malezyalı Kzahanah daha fazla fonla Türkiye’ye gelip yatırım yapmak istediğini birinci ağızdan bize ifade ediyor” dedi.
‘ALTYAPI PROJELERİNE GİRMELERİ HEDEFİMİZ’
Diğer taraftan ulusal varlık fonlarının ve girişim sermayesi yatırımları arasında özellikle dev altyapı projeleri de dikkat çekiyor. Girişim sermayesi şirketleri 10 sene öncesine 9 milyar dolarlık altyapı yatırımı ayırırken bu rakam bu sene 250 milyar dolara kadar çıktı. Türkiye’deki dev altyapı projelerini alan şirketlere hazine garantisinin gündeme geldiği bugünlerde bu fonların Türkiye’deki altyapı projelerine yatırım yapıp yapmayacağını sorduğumuz İlker Aycı bu konunun hedeflerinden biri olduğu belirtildi. Aycı “Ulusal varlık fonları 20-30 yıl vade ile yatırım yapıyor. Gelecekte altyapı çalışmalarında böyle uzun vadeli bakan perspektifte yatırımcıların bu alanlara çekilmesi elbette bizim yatırım finansmanını kolaylaştıracak. Altyapı projelerine ihalalerine ulusal varlık fonlarının da girmesi çok iyi olur. Sadece bir finansman kaynağından yatırım almak yerine bunu çeşitlendirdiğinizde Türkiye çok daha hızlı büyür’ dedi.