Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2002 01:54
Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu tasarısı, bugün Bakanlar Kurulu'na sunuluyor. Tasarı ile yabancı sermaye yatırımlarında aranan ‘asgari 50 bin dolar getirip, ön izin alma’ koşulu kalkıyor. Şirket kuruluşları için 19 aşamalı işlemin yerini de ‘tek formla başvuru’ alıyor.
Bakanlar Kurulu'na bugün sunulması beklenen ‘Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu’ tasarısı ile yabancı sermaye yatırımları için aranan asgari 50 bin doları getirme koşulu ile ön izin alınma zorunluluğu kaldırılıyor. Tasarıyla ayrıca, en çok şikayet edilen, prosedürün uzunluğu ile istenen belgelerin çokluğu konularında önemli iyileştirmeye gidiliyor.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar başkanlığında Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile Hazine, DPT, Maliye ve Sanayi Bakanlıkları bürokratları, TOBB, TÜSİAD, YASED ve TİM temsilcilerinin katılımıyla yaklaşık üç saat süren bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından bir açıklama yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yabancı Sermaye Yasası tasarısının hazırlık çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, yeni tasarı hazırlanırken, kamu kurumlarının yanısıra, özel sektör meslek kuruluşları ve özel hukuk firmalarıyla koordineli çalışıldığı belirtildi. Açıklamada, tasarıyla getirilen yenilikler şöyle sıralandı:
19 AŞAMA YERİNE TEK FORM
Yabancı yatırımcı doğrudan yabancı yatırım kavramlarının yerini ‘uluslararası’ alıyor. Yabancı yatırımcıların haklarının, uluslararası standartlarda korunacağı vurgulanacak.
Şirket kuruluş işlemlerindeki 19 aşama kaldırılıyor. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarınca istenen bilgiler tek bir form ile talep edilecek. Şirket kuruluş işlemleri, sadece ticaret sicil memurluklarında belirtilen tek tip bildirim formu onaylanarak, aynı gün sonuçlandırılacak.
Şirket kurma işlemlerinin kolaylaştırılması için gerekil yasalara ilişkin çalışmaların da Perşembe günü tamamlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor.
MERKEZİYETÇİLİK KALKIYOR
Başbakanlık açıklamasında sektörel lisanslar konusundaki çalışmalara da yer verildi. Madencilik, gıda, turizm, kimya ve ilaç sektörlerine ilişkin lisansların, ilgili teknik komitede detaylı biçimde ele alındığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: ‘‘Sektörel izin sürecinde çok sayıda kurumun mükerrer yetkilerle işleyişe dahil olmasından kaynaklanan engeller ile merkeziyetçi onay sistemi ve bürokratik sürecin yarattığı yasan ve idari engellerin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Hızlı uygulama için somut öneriler geliştirilmektedir.’’
GÜMRÜKTE DEĞİŞİKLİK
Gümrük uygulamalarında, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla Gümrük Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilecek. Gümrük işlemlerinde otomasyonun sağlanması amacıyla Maliye Bakanlığı ve DİE ile elektronik ortamda bağlantı sağlandı. Aynı bağlantı Dış Ticaret Müsteşarlığı ve bankalarla da sağlanacak.
Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu bünyesinde oluşturulan her bir teknik komitenin, kısa vadeli programları, 18 Temmuz'a kadar tamamlanacak. 18 Temmuz tarihi, İstanbul'da yapılacak olan ve IMF, Dünya Bankası Başkanları ile 20 dev şirket başkanının katılacağı ‘Yatırımcı Konseyi’nin yapılacağı gün olması açısından önem taşıyor.