Güncelleme Tarihi:
Londra, Avrupa para piyasalarının kalbi. Londra'daki çeşitli finans kurumlarında 150 dolayında Türk genci çalışıyor. Bunlar, yabancıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gelişinde önemli rol oynuyor. Ekonomist Dergisi, bu gençlerle konuştu. Hepsinin ortak görüşü şu: ‘‘İstikrar olsa, İMKB dünyanın gözbebeği olur.’’
AVRUPA piyasalarının kalbinin attığı Londra'da, gerek Türk bankalarında, gerekse yabancı sermaye piyasası, kurum ve kuruluşlarında çalışan 150 Türk çalışıyor. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, bunların 20'si, İMKB ile ilgilenen yabancı yatırımcıların portföylerini yönetiyor.
Derginin haberine göre, Londra'da çalışan genç Türkler, Türkiye'de siyasi istikrarın sağlanması halinde İMKB'nin dünyanın gözbebeği olacağına inanıyor.
Haziran ayında İMKB'de yükselme bekleyen Türkler, ‘‘Yabancı yatırımcılar için en favori sektörlerin başında finans ve beyaz eşya geliyor. Doğan Holding, Koç Holding, Sabancı Holding ve Enka Holding de yakından izleniyor’’ dediler. Londra'da çalışan genç Türkler, firmaların altı aylık bilançolarının iyi çıkmasını bekliyor, bunun da İMKB'ye olumlu yansıyacağını düşünüyorlar.
Londra'da çalışan ve yaşları 23 ile 30 arasında değişen genç Türkler, Türkiye'de iyi üniversitelerden mezun olmuşlar. Genelde Boğaziçi ve ÖDTÜ mezunu olan gençler Türkiye'de, ABD veya İngiltere'de işletme masterı yapmışlar.
Bu gençlerin büyük bölümü iş hayatına Türkiye'de atılmış. Çeşitli banka ve aracı kurumların, özellikle yabancı işlemler bölümünde çalışmış. Bu süre içinde kurdukları ilişkiler ve eğitim düzeyleri, onlara Londra yolunu açmış. Londra'da çalışan gençler aldıkları ücretleri söylemiyor. Ancak, Türkiye'deki bir banka müdürü ve yardımcısının aldığı kadar maaş aldıkları öğrenildi.
ARAŞTIRMA ÖNEMLİ
Müşterilerini yönlendiren bu gençlerin sunduğu bilgilerin tamamı araştırma ve raporlara dayalı. İMKB ve Türkiye ekonomisi ile ilgili araştırmalarını raporlar halinde müşterilerine sunuyorlar. İMKB'de yabancı yatırımcıların işlem yapması için birçok aşama söz konusu.
Londra'daki banka ve aracı kurumlar, müşterilerinden gelen emirleri yerine getirmenin dışında, farklı çalışmalar da yapıyor. Araştırma servisinin, herhangi bir şirketle yaptığı araştırma olumlu sonuçlandığında, bu, satış bölümüne bildiriliyor. Satış bölümü görevlileri hemen müşterileriyle diyaloga geçiyor. Müşterileri 'tamam' dedikten sonra, satış bölümü trader'a, o hisseyi almasını söylüyor.
Londra'dan İMKB'yi etkileyenler
Birol Atikol: Donaldson, Lufkin and Jenrette
Şerafettin Güneş: Donaldson,
Lufkin and Jenrette
Esin Celasun: Donaldson, Lufkin and Jenrette
Hakan Mitrani: SBC Warburg
Feyza Şensoy: SBC Warburg
Ozan Turan:
Banco Santander
Afa Baran: CS First Boston
Haydar Acun: Scroders
Emre Yiğit: UBS
Ünal Kurtaran: Salomon Smith Barney
Haluk Akdoğan: Salomon Smith Barney
Ali Kerim:
Morgan Stanley
Sait Arda:
R. Flemeing
Nur Pekin:
Merrill Lynch
Talip Kuris: Caspian
Funda Ayhan:
ING Barings
Osman Akıman:
Capital Rearsch
Kaan Ceran:
Fidelity Fund
Arzu Akkemi:
HBS Midland
Ebru Özsezgin: Goldman Sachs
Ahmet İplikçi: Cargill
Levent İşhanlar: BT Alex Brown
Çağla Bekbölet: BT Alex Brown
Okan Pekin: Citibank
Teoman Sevin: Banco Santander
Osman Semerci: Merrill Lynch
Kubilay Cinemre:
Merrill Lynch
Uzay Kozak:
Lehman Brothers
Ahmet Ratif:
Morgan Stanley
Ersin Akyüz: Morgan Stanley
Azmi Dölen:
Credit Suisse
Dalinç Arıburun: Bankers Trust
THY kolay özelleşir
Londra 'da çalışan genç Türkler, Türkiye'deki özelleştirmeden de oldukça umutlu görünüyor. Bu gençler, özelleştirilecek şirketler arasında özellikle Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesinde büyük problem çıkmayacağını düşünüyorlar. THY'nin özelleştirilmesinde bazı zorluklar çıkacağını, fakat iyi bir çalışmayla problemlerin aşılacağına inanıyorlar. THY'nin halk arz yoluyla belli oranda hissesinin satılmasının, sonra ise blok satış yapılmasının daha kolay olacağını düşünüyorlar.