Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2002 01:50
IMF, Dünya Bankası ve 20 uluslararası şirketin üst düzey yöneticileri 18 Temmuz'da Türkiye'deki yatırım ortamını değerlendirecek. Yatırımcı Konsiye toplantısına Dünya Bankası Başkanı James Wolfenshon'un da katılması bekleniyor.
YATIRIM ortamının iyileştirilmesi çerçevesinde yabancı sermayenin önünü açmak için yasal hazırlıklarını sürdüren Türkiye, Temmuz ayında görücüye çıkıyor. IMF, Dünya Bankası ve 20 uluslararası şirketin yöneticileri 18 Temmuz'da Türkiye'ye gelecek ve Türkiye'deki yatırım ortamını değerlendirecek.
Krizden dolayı kaçan yabancı sermayeyi tekrar ülkeye çekmek için çalışmaları hızlandıran Türkiye, yabancı sermaye yasa tasarısını Meclis'e sevkettikten sonra şimdi de Temmuz ayında gerçekleştirilecek Yatırımcı Ortamı Konseyi toplantısına hazırlanıyor. 18 Temmuz'da gerçekleştirilecek Konsey toplantısına IMF, Dünya Bankası ve 20 uluslararası şirketin yöneticilerinin katılması bekleniyor. Toplantıya Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un da katılması öngörülüyor. Konsey toplantısının öncesinde ise yine temmuz ayında Yatırım Promosyon Ajansı'nın faaliyete geçmesi bekleniyor. Dünya Bankas'nın projesi olan Türkiye'de Yatırım Promosyon Ajansı'nın kurulmasıyla yabancı sermaye yatırımlarına hız verilmesi hedefleniyor. Ajans merkezinin istanbul'da olması ve Başbakanlık'la ilişkili, özel sektör temsilcilerinin çoğunluğunda kamunun da yer aldığı özerk bir yapıda, politikacıların etkisinden arındırılmış, yetkili bir kuruluş olarak kurulması öngörülüyor.
Ajansaların kurulmasının ardından İrlanda'nın, bin 200
dolar olan kişi başına milli gelirini 22 bin dolara çıkardığı, 20 yılda yabancı sermayesini 80 milyar dolara yükselttiği belirtiliyor. İspanya'nın ise, 1980'lerin ikinci yarısından itibaren her yıl 10-15 milyar dolar arasında yatırım çekerken, ajansın kurulmasıyla 36 milyar dolarlık yabancı sermaye çektiği kaydediliyor. Türkiye ise son 50 yılda ancak 15 milyar dolarlık yabancı yatırım çekebilmişti.