Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2006 00:00
Yabancı yatırımcıların satışa geçmesi ile birlikte bono faizleri 2004 yılının Aralık ayından bugüne kadar geçen 22 aylık sürenin en yüksek noktasına çıktı. Bono piyasasında yeni gösterge kağıt olan 13 Ağustos 2008 vadeli tahvilde, sabah açılıştan itibaren görülen satış eğilimine paralel, bileşik faiz hızla yükselerek yüzde 23.30’u gördü.
BONO faizleri, dün yabancı satışlarıyla Aralık 2004’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bono piyasasında yeni gösterge kağıt olan 13 Ağustos 2008 vadeli tahvilde, sabah açılıştan itibaren görülen satış eğilimine paralel, bileşik faiz hızla yükselerek yüzde 23.30 çıktı. Böylece faiz Aralık 2004’ten buyana en yüksek seviyesine ulaşmış odu. Gösterge kağıttta faiz, gün içinde işlem bazında en yüksek yüzde 23.30’u gördükten sonra biraz gerileyerek yüzde 23 seviyelerine inerek günü yüzde 23.06’dan tamamladı.
MB ETKİLİ OLDU: Piyasada bono faizlerinin dün hızlı yükselerek, son 22 ayın en yüksek seviyesine çıkmasında bankacılara göre ne büyük etken bekletiler üzerinde gelen enflasyon ve
Merkez Bankası’nın dün yaptığı açıklama. Merkez Bankası dünkü açıklamasında ekonomik temelle örtüşmeyen ani ve büyük dalgalanmaların gözlenmesi halinde gecelik faizlerin yüzde 17.5’in üzerinde dalgalanmasına izin verileceğini belirtti. Faizlerdeki yükselişin nedeni olarak yabancı satışlarına içeriden belli bir seviyeye kadar destek gelmemiş olmasına dikkat çeken TEB Genel Müdür Yardımcısı Ümit Leblebici, faizlerin dün anlamsız yükseldiğini savundu.
ANLAMSIZ YÜKSELDİ: Leblebici’nin değerlendirmesi şöyle: "İhaleler sonrasında değişimle alınan yeni kıymette kár realizasyonu için genellikle bu tür satışlar olur. Satışı da ağırlıklı olarak yabancılar yapar ve içeride bu satışlar karşılanırdı. Son artışta anlaşılan, yerli bankalar da belli bir seviyeden önce alıma istekli olmadığı için faiz anlamsız yere bu kadar yükseldi. Ancak belli bir seviyeden sonra da tekrar alım başladı."
ENFLASYONA SINIRLI TEPKİ: Piyasa ayrıca önceki gün açıklanan ve tahminlerin biraz üzerinde gelen eylül enflasyon verilerine tepkinin geçmişe göre sınırlı kaldığı belirtildi. Bir bankacı, "Enflasyon ve dış piyasalar özellikle Güney Afrika’daki düşüş bahane oluyor ama gerçek neden piyasada yeni alıcı olmaması" dedi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) aylık toplantısından sonra önceki gün açıklanan toplantı özetlerinde, ekim ayında Ramazan etkisiyle enflasyonda geçiçi olarak yükseliş öngörülüyor.
DOLAR DALGALI: Döviz piyasaları da dün faizdeki artışın etkisiyle hareketliydi. Bono faizlerinde sabah açılıştan itibaren başlayan yükseliş, bankalararası piyasada doların da dar hacimle yükselmesine yolaçtı. Bankalararası piyasada dolar, 1.5250 YTL’ye kadar yükselen dolar ardından gelen alımlarla öğle saatlerinde 1.5180 YTL’ye kadar geriledi. Bankalararası piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.5100 YTL’ye gerileyen dolar serbest piyasada günü 1.5170 YTL’den tamamladı.
Borsa yüzde 1.20 değer kaybettiGELİŞMEKTE olan piyasaları takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün alternatif piyasalardaki dalgalanmanın gölgesinde kaldı. İMKBendeksi, satış baskısıyla güne başladı ve en düşük 36 bin 223 puana kadar geriledi. endeks, gün sonunda 441 puan kayıpla 36 bin 390 puandan kapattı. Hisseler ortalama yüzde 1.2 düştü. Faizdeki yükseliişin borsada satışı hızlandırdığına dikkat çeken uzmanlar, endeksin 36.200 seviyelerinde direnç oluşturduğunu söyledi.