Hayri ÇETİNKAYA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2006 00:00
Bankalararası piyasada dolar, iki ay sonra ilk kez alışta 1.52 YTL’nin altına geriledi. Dövizdeki hızlı düşüşte, başta ABN Amro, Deutsche Bank ve GP Morgan gibi yabancı banka ve kurumların satışları etkili oldu. Merrill Lynch’in Türk tahvillerine ilişkin olumlu raporunun ardından tahvil ve bonoda Londra kaynaklı alımlarla faizler de geriledi.
PİYASALARDA hafta başından itibaren özellikle
döviz cephesinde satışlar artmaya başladı. Bankalararası piyasada,
dolar alış kotasyonları güçlü yabancı girişleriyle 26 Mayıs’tan bu yana ilk kez gün içinde 1.52 YTL’nin altına indi. Bankalararası döviz piyasasında gün içinde en yüksek 1.5380 YTL’yi gören dolar, günü aynı piyasada 1.5205 YTL alış ve 1.5230 YTL satış değerlerinden işlem gördü. 26 mayıs 2006 tarihinde dolar, bankalararası piyasada 1.52 YTL’nin biraz üzerinde işlem görmüştü.
MERKEZ ALIŞ KURU 1.5169: Merkez Bankası da, gösterge niteliğindeki doların döviz alış kurunu, gün sonunda 1.5169 YTL, satış kurunu da 1.5242 YTL olarak belirledi. Döviz piyasalarında YTL karşısında
Euro da değer kaybetti. Bankalararası piyasada, dün Euro da 1.91 YTL seviyesine gerilerken, Merkez Bankası Euro’nun alış kurunu 1.9093 YTL, satış kurunu da 1.9185 YTL olarak açıkladı. Gün içinde ağırlıklı olarak 1.52 YTL’den işlem gören doların düşüşünde, yabancı banka ve fonlardan gelen satışların etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Yabancıların dövizde satışa geçmesi, dolar kurunun, dalgalanmanın en şiddetli olduğu haziran ayında bile çok yükselmeden, 1.60 YTL seviyelerinde kalmasına ve Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin de desteği ile kurda bundan sonra çok büyük sıçramaların beklenmemesine bağlanıyor.
TAHVİLLERE ’AL’ ÖNERİSİ Yabancıların iki gündür tekrar Türkiye’ye giriş yapmaya başladığına dikkat çeken bankacılar, önceki gün Deutshe Bank ve Societe General’in öncülük ettiği döviz satışlarında dün GP Morgan, ABN Amro ve yine Societe General’in çok küçük sayılmayacak miktarlarda satışlarının olduğunu belirttiler. Yabancıların satışları için çok somut gerekçeler olmamakla birlikte bazı pozitif gelişmelerin etkili olduğu kaydedildi. Merrill Lynch’in dün müşterileri için açıkladığı raporunda, Türk tahvilleri için tavsiyesini ’tut’tan ’al’a çevirmesi, bu pozitif gelişmelerden biri olarak gösteriliyor.
LONDRA KAYNAKLI ALIMLAR: Merrill Lynch’in, söz konusu açıklamaları bono ve tahvil piyasasında da etkili oldu. Sabah saatlerinde yüzde 20.46 seviyelerinde işlem gören 16 Temmuz 2008 vadeli gösterge kağıdın bileşik faizi, öğle saatlerinde yüzde 20.09 seviyesine kadar indi. Türk Eurobond’lara ilişkin tavsiyenin ’al’a dönmesi, bu tahvillerin de prim yapmasına yolaçtı. Londra kaynaklı bazı yabancı fonların, hafta başından itibaren döviz bozdurup, tekrar cazip sayılabilecek oranlardan küçük hacimli de olsa hazine bonosu veya devlet tahvili almaya başladığı belirtildi.
Tahvil raporu borsaya da yaradı
DIŞ borsalardaki yükseliş ve yatırım bankası Merrill Lynch’in portföyündeki Türkiye ağırlığını artırmasıyla hızlanan yabancı alımları sayesinde İMKB endeksi mali sektör önderliğinde yüzde 2 prim yaptı. En yüksek 36 bin 12 puanı gören İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) endeksi gün sonunda yüzde 2.04 veya 720 puan artışla 35 bin 984 puandan kapandı. İşlem hacmi ise 1 milyar 401 milyon YTL ile önceki günkü 1 milyar 107 milyon YTL’ye göre, yüzde 26.6 yükseldi. Analistler borsadaki çıkış için, "dünya borsaları olumlu. Yabancı girişleri var. Merrill Lynch’in Türkiye kıymetlerinin ağırlığını artırması kararı da etkili oldu. Ayrıca kısa vadeli risk de kalmadı" diyor.