Güncelleme Tarihi:
Seçimler geride kaldı, gayrimenkul sektöründe canlılık başladı. Beklemede olan gayrimenkul firmaları yeni projelerini bir bir satışa sunuyor. Seçim belirsizliğinin bitmesi yabancı yatırımcıları da harekete geçirdi. Bugüne kadar ağırlıklı olarak konut alımı tarafında etkili olan yabancılar artık proje de geliştirmeyi planlıyor. Seçim sonrasında yabancı yatırımcı ilgisinde ciddi artış olduğunu belirten Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkan İnanç Kabadayı, “Yabancı gayrimenkul geliştirici firmalar Türkiye piyasasındaki büyük fırsatı görüyor. Körfez ve Orta Asya’dan firmalarla Türkiye’de birlikte gayrimenkul geliştirmek için görüşmeler yapıyoruz. Bu istek, yurtdışında birlikte çalışmak için de geçerli. Yabancıları artık gayrimenkul sektöründe çok daha sık göreceğiz” dedi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM METREKAREYE SIKIŞTI’
Gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kabadayı, kentsel dönüşümün bir numaralı gündem maddesi olduğunu dile getirdi. Dönüşümün hızlanması için önerilerini paylaşan İnanç Kabadayı, şunları söyledi: “Kamunun; hükümet, bakanlık ve belediyeler düzeyinde kentsel dönüşüm yapılması konusunda çok büyük gayreti var. Özel sektörün de bu konuda isteği var ancak birtakım engeller söz konusu. Süreçleri hızlandırmak için öncelikle hak sahipleri ile olan uzlaşma süresini minimuma indirecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi en elzem konuların başında geliyor. Hızlı bir şekilde bu evleri dönüştürebilmemiz için, uzlaşmayla birlikte yasal altyapının güçlendirilmesi gerekiyor.”
Kamu-özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra vatandaşlara fayda ve maaliyetin de çok iyi anlatılması gerektiğini belirten Kabadayı, “Şu anda kentsel dönüşüm metrekareye sıkışmış durumda. 50 yaşındaki bir binada bulunan 100 metrekare evin değeriyle yeni yapılmış bir binadaki evin değeri aynı olamaz” dedi ve şöyle devam etti: “Devlet ve vatandaş arasında köprü vazifesi görebilecek, tarafsız davranacak STK’ların uzlaşma ve garantörlük çalışmalarının devreye alınması süreci hızlandırılmalı. Bir diğer önemli adım ise yargıdaki gecikmeleri önlemek için üçte ikilik çoğunluk sağlandıktan sonra hızlıca çözüme gidebilmek ve bu durumları karara bağlayacak İhtisas Mahkemeleri’ni kurmak.”
‘FİNANSMAN ÇEŞİTLENMELİ’
Finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çeken Kabadayı, “Sektöre özgü konut bankasının kurulması, gayrimenkul yatırım fonlarının inşaat halindeki projelere de yatırım yapabilmesi, gayrimenkul sertifikasının tekrar aktif hale getirilmesi ve gayrimenkul yatırım ortaklarının sayısının artması ile alternatif finansman kaynaklarına ulaşılabilir. Ayrıca yeni konutlara ihtiyacımızı hızlı bir şekilde karşılamak için konutun fiyatında yüksek bir pay alan arsa maliyetlerini düşürmemiz lazım. Kamu arazilerinde, özel sektör işbirliği ile ‘yap-işlet-devret’ ya da ‘yap-kirala-devret’ modeli uygulanabilir ” ifadelerini kullandı.
İZMİR’E 6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
İstanbul’da 25 proje hayata geçiren Ege Yapı, İzmir’e giriş yapıyor. 2 yılda İzmir’de 6 milyar lira yatırım değerine sahip beş projeye başlayacak olan şirket, startı 1.1 milyar lira yatırım değerine sahip ‘Urla Kekliktepe’ projesiyle verdi. Satışları başlayan Urla Kekliktepe’de özel havuzlu ve bahçeli 73 villa yer alıyor. Ege Yapı’nın 17 yıllık sektör tecrübesini İzmir’e taşıyacağını söyleyen İnanç Kabadayı, “Alsancak, Dikili ve Yağcılar’da yatırımına devam edeceğiz. Yağcılar’da ve İzmir Alsancak’ta konut, Alsancak’taki ikinci projemizde konut ve ticari, 2024’te devreye alacağımız Dikili projemizle ise otel, ticari alan ve villalardan oluşacak. Yeni projeleri Ege’nin dokusuna uygun olarak tasarlıyoruz. Adımızı taşıyan Ege’ye katma değer sağlayacak projelere imza atacağız” şeklinde konuştu.
Urla Kekliktepe, tek katta 370-500 metrekare villalardan oluşuyor. Metrekare fiyatı 125 bin liradan başlarken, teslimlerin 24 ay sonra gerçekleşmesi planlanıyor.