Hülya GÜLER
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2011 00:00
Burger King, Popeyes, Sbarro ve Arby’s gibi uluslararası fast food zincirleriyle bu yıl 1 milyar lira ciro elde edecek olan TAB Gıda, deneyimini bir Türk fast food zinciri kurmakta kullanacak. TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, “Üretim süreçlerinde inovasyon yaparak bir Türk lezzetini zincir haline dönüştürmeyi istiyoruz” dedi.
BURGER King, Popeyes, Sbarro ve Arby’s gibi uluslarası fast food (hızlı
yemek) zincirlerinin Türkiye’de faaliyetlerini 600 restoranla yürüten TAB Gıda, yeni bir Türk fast food zinciri oluşturmaya hazırlanıyor. TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, bu kez uluslararası herhangi bir zinciri Türkiye’ye getirmek yerine yerel Türk lezzetini zincir haline getirmeyi istediklerini söyledi. 2011 yılında 1 milyar lira ciroyu aşacaklarını öngören Dikici, “Herkes bizden yerel bir Türk yemeğini zincir haline getirmemizi bekliyor. ‘Ne zaman Türk fast food ürününü zincirleştireceksiniz’ diye sık sık soruluyor. Biz de gıda sektöründe sahip olduğumuz deneyimi aktaracağımız bir Türk fast food zinciri oluşturmaya karar verdik” dedi.
Standart inovasyonuŞu anda ürünün ne olacağının netleşmediğini belirten Dikici, şöyle konuştu: “Ağırlıklı olarak üretim süreçlerinde bir inovasyon geliştirme peşindeyiz. Gıda sektöründe zincir olmak için standardı sağlamak çok önemli. Sunduğunuz hizmet ve lezzette standardı yakalamak zorundasınız. Türkiye’nin her yerinde aynı tadı, aynı hizmetle müşteriye verebilmelisiniz. Örneğin biz Sbarro’yu ilk getirdiğimizde pizza hamurunda standardı yakalamak için aylarca uğraştık. Türkiye’de uluslararası zincir de olabilecek pek çok yemek var ama önemli olan aynı lezzeti gittiğiniz her yerde sunabilmeniz. Üzerinde durduğumuz konu bu. Bütün restoranlarımızda etli ürünler satılıyor. Bu bize et alımında büyük avantajlar sağlıyor. Bu avantajı kullandığımız diğer ürünlerde de yakalamaya çalışıyoruz.”
8 bin kişi çalışıyor2015’e kadar 1100 restorana ulaşmak istediklerini kaydeden Dikici, 8 bin kişnin çalıştığı TAB Gıda’nın, tedarikçi şirketlerle birlikte 10 kişilik istihdam yarattığını vurguladı. Burger King dünyasında 386 restoranla sayı açısından en büyük şirketin TAB Gıda olduğunu kaydeden Dikici, şunları anlattı: “Örneğin ABD’de birden çok master franchise şirketi var. O nedenle tek başına en çok restoranı yöneten şirket biziz. Ülke olarak ise, en çok restoran ABD bulunuyor. Türkiye ise restoran sayısı açısından 5 yada 6’ncı sırada yer alıyor. Sbarro’da ise restoran sayısı açısından Türkiye dünyada 3’üncü sırada.”
Dışarıda TAV’ın ayak izlerini takip edecekYURTDIŞINA yönelik hedeflerini anlatan Caner Dikici, “Yurtdışında hali hazırda birkaç restoranımız var. Ancak asıl olarak TAV Havalimanları Holding’in ayak izlerini takip edeceğiz” dedi. Dikici, planlarını şöyle anlattı: “TAV’ın Makedonya’da açtığı Üsküp Havalimanı’nda bir Burger King açıyoruz. Orada 4 tane daha açacağız. Tiflis Havaalanı’nda varız. Orada da 3 tane daha açağız. Gürcistan’a ayrıca parça tavuk markamız Popeyes’i de götüreceğiz. TAV ile gittiği heryere gitmek istiyoruz. Ancak bazı Arap ülkelerinde master franchise hakları daha önceden başka bir şirket tarafından alındığı için oralara giremiyoruz. Orta Asya ülkelerinden davet var, fırsatlara bakıyoruz.”
Burger King, Şanlıurfa’da ‘güvenli sosyalleşme alanı’TAB Gıda’nın Türkiye’nin her bölgesinde dengeli dağılım içinde her yerde olmayı hedeflediğini belirten Caner Dikici, şöyle konuştu: “Karadeniz’de zayıftık onu güçlendirdik. Doğu ve Güneydoğu ’da restoranlar açtık. Şanlıurfa’da Burger King çok tuttu. Çünkü insanlara çocukları ile güvenli sosyalleşme alanı sunuyoruz.”