Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMETE yabancı istihdamı konusunda tanınan yetkiye sınır geldi.
Meclis Sağlık Komisyonu’nda görüşülen yabancı istihdamı tasarısında muhalefetin ısrarı üzerine yapılan değişiklikle, sadece Türk vatandaşlarının çalışabileceği mesleklerde de yabancıların çalışabilmesine olanak tanıyan düzenleme tasarı metninden çıkarıldı.
Böylece avukatlık, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, gümrük müşavirliği ve gazete sorumlu müdürlüğü gibi mesleklerde yabancılar çalıştırılamayacak.
SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ
Türkiye’ye sığınan Suriyelilere çalışma izni verilmesine olanak sağlayan düzenleme ise muhalefetin itirazlarına karşın AK Partililerin oylarıyla kabul edildi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Suriye sorunu yakında çözüme kavuşacak, Esat devam eder etmez bu Suriye halkının bileceği iş ama barış ortamı sağlandıktan sonra bu insanların ülkelerine dönmeleri gerekir, ama siz bu düzenlemeyle çalışma izni vererek onları Türkiye’de tutmak istiyorsunuz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise “Tasarının Suriyeliler ile hiç alakası yok. Genel düzenlemedir. Bugün Suriyeliler, dün Iraklılar idi, yarın başkası olabilir” dedi.
TASI TARAĞI TOPLAYIP GİTTİLER
Muhalefet, yabancı mühendis ve mimarların Türkiye’de çalışmalarına ilişkin düzenlemeye de itiraz ederek, TMMOB’un vereceği yeterlilik şartıyla çalıştırılmalarını istedi.
Bakan Çelik ise bu kapsamdaki yabancılar için daha önce YÖK’ün denklik şartı nedeniyle yabancı firmalar tarafından üstlenilen projelerde sorunlar yaşandığını söyledi.
Yabancı üstlenicilerin nükleer santral ve Marmaray gibi büyük projelere ekipleriyle birlikte geldiğine dikkati çeken Çelik, “Marmaray’da gelen teknik ekip, denklik sorununa takıldı ve YÖK’ün Türkçe sınavı 8 ayda yapabileceğini belirtmesi üzerine tası tarağı toplayıp gittiler” dedi.
ÖZENSİZ ÇALIŞMIŞLAR
Tartışmaların ardından iktidar tarafından madde üzerinde yabancı mühendis ve mimarların Türkiye’de mesleklerini icra etme koşulları daraltıldı. Buna göre, yabancı mühendis ve mimarlar, proje bazlı veya geçici süreyle çalışma izni alarak mesleklerini icra edebilecek. Kabul edilen bir ortak önergeyle de kendi ülke mevzuatına göre mesleğini uygulamasında engel hali olan yabancıların çalışma izni başvuruları reddedilecek.
Tasarıyla getirilen istisnai çalışma iznine ilişkin düzenlemede de değişikliğe gidilirken, Atıcı, Hürriyet’e, “Bu değişiklikle yabancılar Türkiye’ye geldiğinde şu araştırılacak, kendi ülkelerinde çalışmalarına engel bir hal var mı, varsa çalışmaları mümkün olmayacak.
Tasarıda bu değişikliklere gidilmemiş olsaydı Türkiye’ye hileli yollarla girenler, kamu güvenliği ve sağlığı açısından tehdit olarak nitelendirilen hastalıkları taşıyanlar, çeşitli suçlardan yargılanan ya da mahkum olmuş olanlar, hatta terör ve suç örgütü yönetici, destekçisi ve üyelerine bile istisnai çalışma izni verilebilecekti. Bu düzenlemeyi tasarıdan çıkarmak bize göre hem ülkeyi hem de AKP’yi koruyor, ama farkında değiller.
Bir bakanın bilerek isteyerek koyacağı bir madde değildir bu, muhtemelen bürokratlar özensiz çalışmış, bakanın da dikkatinden kaçmıştır, öyle umuyoruz” dedi.