Güncelleme Tarihi:
2016 yılında devreye girecek dünyanın ilk “yüzen nükleer santralı”nı inşa eden Rusların başarılı olması durumunda nükleer santraller karanın yanı sıra, okyanus ve denizlere de taşınmış olacak.Rusya, üç yıl içinde dünyanın ilk yüzen nükleer santralına sahip olmayı planlıyor. Yüzen santrallar, enerjinin kıt olduğu bölgelere elektrik götürmeyi hedefliyor. Nükleer santral gemisiyle 70 megavatlık (MW) elektrik üretilmesi planlanıyor. Bu da 200 bin kişilik bir şehrin enerji ihtiyacına karşılık geliyor. Nükleer gemiler, petrol platformları gibi yaşam alanlarından uzakta, limanı olan şehirlerin yakınlarında görev yapacak. Nükleer santral filosunda yer alacak ilk gemi, Akademik Lomonosov adını taşıyor. 21 bin 500 ton ağırlığında olacak gemide, 69 mürettebat çalışacak.
ÇILGIN PROJE
Rusya’nın yeni nesil nükleer santralları adeta “çılgın proje” niteliğinde. Dev gemiler üzerinde “yüzen nükleer santrallar” kuracak olan Rusya, enerjiyi ihtiyacın yoğun olduğu yerlere gönderebilecek. Rusya’nın hayata geçireceği yüzen nükleer santral projesiyle Çin, Endonezya, Malezya ve Arjantin’in de dâhil olduğu 15 ülkenin ilgilendiği belirtiliyor. Gemiyi tasarlayan mekanik mühendislik firması OKBM Afrikantov, santralın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından belirlenen standartlara uygun olduğunu açıkladı. Şirket, yüzen nükleer santralın doğal afetlere karadaki nükleer santrallara kıyasla çok daha dayanıklı olacağını savundu.
TSUNAMİ GÜVENLİĞİ
Nükleer geminin, tsunami veya başka gemilerle çarpışma gibi olası tehlikelere karşı güvenlik önlemleri de düşünülerek dizayn edildiği belirtiliyor. Yüzen nükleer santralların ayrıca Fukuşima felaketinin yaşandığı Japonya gibi ülkelerde de kullanılabileceği kaydediliyor. Buna göre, nükleer gemi, tsunami tehlikesinden yüzerek uzaklaşabilecek, böylece tsunaminin karadaki santrallara göre daha az tehlike oluşturacağı savunuluyor. Nükleer gemiler, gittikleri bölgeye elektriğin yanı sıra, su ve ısınma da sağlayabilecek. Nükleer gemilerin limanların yanısıra, petrol ve doğalgaz platformlarına da enerji sağlaması öngörülüyor. Gemideki nükleer reaktörler, 40 yıl kullanıldıktan sonra yenileriyle değiştirilecek.
Powership’e benziyor
Yüzen nükleer santrallar, konsept olarak Karadeniz Holding’in Türkiye’den dünyaya açılan yüzen santrallerine benziyor. Pakistan’da alıkonulmasıyla gündeme gelen yüzen santrallar, gittiği ülkelerde, elektrik şebekesinde bağlanıp, kesintisiz şekilde elektrik verebiliyor. “Powership” adı verilen gemilere özellikle Ortadoğu’dan yoğun ilgi var.