Güncelleme Tarihi:
- Carrefoursa Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer ile Yönetim Kurulu Üyeleri Faruk Bilen, Mehmet Nane ve Zeynel Korhan Bilek, görevlerinden istifa etti.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Holding CEO’su Zafer Kurtul, bir süre önce gerçekleşen buluşmamızda Carrefoursa’da işlerin seyrinden memnun olmadıklarını belirtmişlerdi. Nitekim o buluşmadan bir süre önce de Sabancı Holding, Carrefoursa’daki hisselerini satma opsiyonunu da içine alan adımları atmak üzere danışmanlarını seçtiğini duyurmuştu.
Carrefour’un Fransa’daki merkezinden gelem mesajlar da benzeri yöndeydi:
- Türkiye’den çekilebiliriz...
Önceki açıklamalar ışığında bakılınca, dün sabah ilk yorumlar şöyle oldu:
- Suzan Sabancı Dinçer’in eşi, Erol Sabancı’nın damadı, yani aileden olan Haluk Dinçer bile görevinden ayrıldığına göre Sabancı Holding, Carrefoursa’dan çekiliyor...
Ancak, biraz araştırınca durumun öyle olmadığı anlaşıldı. Fransız Carrefour’un uluslararası CEO’su bir süre önce Türkiye’ye geldiğinde Sabancı Holding yönetimi bastırdı:
- Türkiye’ye gereken önemi vermiyorsunuz. Biz bu durumdan hoşnut değiliz. Artık bir çözüm üretmenin zamanı geldi, geçiyor.
CEO Georges Plassat, o gün söz verdi:
- En kısa sürede çözüm üreteceğim.
Bu söze rağmen CEO, geçen hafta Fransa’da gerçekleşen yönetim kurulu toplantısı sonrasında Sabancı Grubu’na şu mesajı yolladı:
- Bana iki ay daha süre verin. Bu işi sonbaharda çözüme kavuşturalım.
Bunun üzerine Sabancı Holding yönetimi, danışmanları Rothschild ve Boston Consulting’le son durum değerlendirmesi yapıp kararını verdi:
- Bizim için Carrefour’da Fransız ortakla devam etmek artık mümkün değil. Bu aşamadan sonra ya onlar hisselerini bize satar gider, ya bizim hisselerimizi alır. Ya da hisselerimizi birlikte bir başka gruba satarız.
Aynı toplantıdan şu karar da çıktı:
- Madem Fransızlar Türkiye’deki işlerini önemsemiyor. Biz de önde gelen isimlerimizi Carrefoursa yönetiminden çekelim, birlikte yürümek istemediğizi daha iyi anlasınlar. Haluk Dinçer ve 3 arkadaşının yerine Sabancı hisselerini temsilen daha alt düzeyde yönetici arkadaşlarımızı görevlendirelim.
Nitekim Haluk Dinçer, dün istifasına ilişkin kısa açıklamasında tavrını şöyle ortaya koydu:
- Sabancı olarak Carrefoursa’da yüzde 38.8’le azınlık durumdayız. Çoğunluğa sahip Carrefour’dan gerekli destek ve katkıyı göremediğimizden faydalı olamayacağımızı anladık ve arkadaşlarımızla istifa kararı aldık.
Sabancı Holding’in Carrefoursa’daki önemli temsilcilerini çekip, “daha zayıf kadro” gönderme kararı, Fransız ortağına ciddi bir rest çekme aşamasına geldiğini gösteriyor.
Sabancı Holding yönetimi, bu adımdan sonra bir süre bekleyecek... Eğer Fransız Carrefour’dan beklediği çözümleri göremezse, o zaman yeni hamlelere sıra gelecek...
Olağanüstü genel kurula zorlayabilir
FRANSIZ Carrefour’un merkezinde Haluk Dinçer ve 3 arkadaşının Carrefoursa yönetiminden istifasının nasıl yankılandığı merak edilirken, diğer taraftan da Sabancı Grubu’nun bundan sonra hangi adımları atacağı önemli.
Bu konuda iş dünyasında şu formül üzerinde duranlar var:
- Gerçi Sabancı Grubu, danışmanları Rothscild ve Boston Consulting’le birlikte kararını verecektir ama iş Carrefoursa’da olağanüstü genel kurulu zorlama noktasına kadar gidebilir.
Erol Sabancı, deneyimini bu işte de ortaya koyuyor
SABANCI Holding’in Carrefour’un merkeziyle restleştiği operasyonda Güler Sabancı, Zafer Kurtul ve Haluk Dinçer’in yanına Erol Sabancı’nın önemli desteği de eklendi.Yıllarca Akbank’ı başarıyla yöneten Erol Sabancı, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kızı Suzan Sabancı Dinçer’e bırakıp, çalışma temposunu oldukça yavaşlatmıştı.
5 yıl içinde 5 kez genel müdür değişti
SABANCI Grubu penceresinden Carrefoursa’da istenen başarının elde edilememesinin ardındaki nedenler arasında sürekli Fransız yönetici ısrarı var:
- Carredoursa’yı hep Fransız genel müdürler yönetti ve yönetiyor. Genel müdür yardımcılarını neredeyse tamamına yakını bir süre öncesine kadar Fransızdı. Üstelik son 5 yılda 5 kez genel müdür değişikliği oldu.
Aynı istikrarsızlığın global Carrefour yönetiminde yaşandığı vurgulandı:
- Son 5 yılda Carrefour’un merkezindeki CEO da 4 kez değişti...
DÜNYA DEVİNDEN YUNANİSTAN'A DARBE |
Yüzde 2.2’si halka açık
FRANSA’da ilk mağazasını 1963 yılında açan Carrefour, Türkiye’ye 1993 yılında doğrudan girdi. 1996’da Sabancı Holding’le ortaklık üzerine Türkiye’deki adını Carrefoursa olarak değiştirdi.
Fiba Holding’e bağlı Gima’yı bünyesine katınca, Fransızlar pek istekli olmasalar da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) hisseleri işlem görmeye başladı.
Türkiye’deki şirketin yüzde 58.2’si Carrefour Nederland’a, yüzde 38.8’i de Sabancı Holding’e ait bulunuyor. Carrefoursa’nın halka açık hisseleri de yüzde 2.2’de kalıyor.
Carrefoursa, Türkiye’deki 243 mağazasında 8 bin personelle hizmet veriyor.