Xi Jinping: Yuan devalüe edilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Xi Jinping: Yuan devalüe edilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 15:57

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, para birimi yuanın devalüe edilmeyeceğini ve ülkesinin bir ticaret savaşı başlatmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl 47’incisi gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu, İsviçre’nin Davos kasabasında ilk kez WEF toplantılarına katılan Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Davos Xi Jinping’in açılışıyla başladı.

Konuşma yapan Xi, Çin'in açık, şeffaf ve kazan-kazan esaslı ticaret anlaşmalarından yana olduğunu söyledi ve ülkelerin "zorluklarla" karşılaştıklarında başkalarını suçlamamalarını istedi. Çin lideri diğer ülkelerin kapılarını Çinli yatırımcılara açacağı umudunu da belirtti.

ÇİN YENİ YABANCI YATIRIM PLANLARINI AÇIKLADI

Bu arada başkent Beijing'de, ekonomiyi yabancı yatırımcılara açmak için hazırlanan yeni bir plan açıklandı. Bakanlar kurulu görevi yapan Devlet Konseyi'nin bugün açıkladığı önlemler, dünyanın ikinci büyük ekonomisini yabancı yatırımlara açarken, bankalara ve diğer finans kuruluşlarına yatırım yapmanın önündeki bazı kısıtlamaları da kaldırdı.

Haberin Devamı

Açıklama, Xi'nin Davos'ta yaptığı ve Batılı ülkelerde halkın ters tepkisine rağmen küreselleşmeyi savunan konuşması ile eş zamanlı oldu.
Kabine açıklamasında, bankacılık işlemleri, yatırımlar, tahvil alım-satımı, yatırım yönetimi, vadeli işlem sözleşmeleri, sigorta, kredi derecelendirme ve muhasebe sektörü gibi alanlardaki kısıtlamaların azaltılacağını duyurdu.

Başka ayrıntı ve uygulamanın ne zaman başlayacağına dair bilgi verilmedi. Çin hükümeti ayrıca yabancı yatırımla kurulmuş şirketlerin Şanghay ve Şenzen borsalarıyla yeni açılan üçüncü bir borsada işlem görmelerine, şirket tahvilleri ile konvertibl tahviller çıkarmalarına da izin veriyor. Çin Devlet Konseyi telekom, internet, kültür, eğitim ve ulaştırma sektörlerinin de "düzenli bir biçimde" açılacağını belirtti.

DAVOS’A 8 MİLYON EURO’LUK BÜTÇE

Dünya Ekonomik Forum toplantıları için İsviçre'nin Davos kasabasında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. 100 farklı ülkeden Devlet Başkanları, Başbakan, Bakanları ve en önemli iş adamlarının katıldığı Davos Zirvesi için 8 milyon Euro'luk bütçe ayrıldı. Davos'un güvenliği için ayrılan bütçenin bir kısmını federal hükümet, diğer kısımları kanton hükümeti ve WEF tarafından karşılanıyor. Dünya Ekonomik Forumu süresince Davos semalarından herhangi bir uçuşa izin verilmediği gibi hava savunma sistemlerini kullanan birimlere de vurma yetkisi verildiği açıklandı.

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının yapıldığı kongre merkezinin ve bazı önemli otellerin etrafları dikenli tellerle çevrildi. Bir çok otelin çatısına 24 saat boyunca görev yapacak keskin nişancılar yerleştirildi. Davos kasabasının giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturularak bütün araçlar aranarak kasabaya girmelerine izin veriliyor. Kasabadaki bazı yollar yalnızca diplomatik geçiş üstünlüğüne sahip araçlara tahsis edildi. Foruma katılımcılarının kalacağı otellerin girişine X-RAY cihazları yerleştirilerek otele giren herkes polis kontrolünden geçiriliyor. Dünya Ekonomik Forumu karşıtlarının Davos'ta olası eylemini engellemek için demir yoluyla kasabaya gelmek isteyen bütün yolcular bir kaç istasyon önceden güvenlik kontrolünden geçiriliyor.

Haberin Devamı

1971'DEN BERİ DÜZENLENİYOR

 

İsviçre'nin Davos kasabasında 1971 yılından bu yana aralıksız düzenlenen Dünya Ekonomik Forum toplantıları bu yıl da 100 ülkeden 3 bin üst düzey katılımcıyı bir araya getiriyor. 17-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen zirveye Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve çok sayıda Türk iş adamı katılıyor. Bu yıl 47’ncisi düzenlenen olan zirvenin ana konusunu "Duyarlı ve Sorumlu Liderlik” oluştururken ekonomik büyüme, piyasa ekonomisinde kaybedenlerle kazananlar arasındaki denge mekanizmasının kurulması, dijitalleşmenin toplumun üzerindeki etkileri, uluslararası işbirliği ve pazarların açık, daha adi olması önemli konu başlıklarını oluşturuyor. Ayrıca geçtiğimiz yılın en çok tartışılan konusu olan "Dördüncü Sanayi Devrimi" başlığı bu yıl da tartışılacak ekonomik konuların başında geliyor. Öte yandan forumda ele alınacak önemli konuların başında bölgesel ve iç savaşlar, terörle mücadele, bölgesel sorunlar, Avrupa Birliği'nin geleceği, AB’de artan ırkçılık gibi önemli başlıklarda oturumlar düzenlenecek. Ayrıca mültecilik ve sorunları, açlık, doğal afetler, çevre felaketleri gibi insani sorunlar da Dünya Ekonomik Forumu'nda tartışılacak konuların arasında yer alıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!