WorldCom: Biz batarsak ABD tehlikeye girer

Güncelleme Tarihi:

WorldCom: Biz batarsak ABD tehlikeye girer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2002 01:36

Worldcom'un CEO'su John Sidgmore, ‘‘Bizim iflasımız ABD'nin güvenliğini tehlikeye sokar. Ülkedeki çok hassas iletişim sistemlerinin önemli bir bölümü biz sağlıyoruz, Pentagon, iç güvenlik sistemleri, Nasdaq bizimle çalışıyor’’ dedi.

İFLAS etmesi halinde 30 milyar dolarlık borçla tarihin en büyük şirket iflası olacak WorldCom'un CEO'su John Sidgmore, iflas etmelerinin ülke güvenliğini tehdit edeceğini belirtti. Sidgmore, ‘‘WorldCom'un network ağı ülkedeki çok hassas iletişim sistemini ve dünyanın yarısının internet trafiğini sağlıyor’’ dedi.

Sidgmore, ABD hükümetinin WorldCom'la tüm anlaşmalarını kesmesi ve dolandırıcılık davası açması sonucu şirketin iflas sürecine girmesi nedeniyle dün bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda WorldCom'un iflas etmesi halinde meydana gelecek gelişmeler hakkında uyarılarda bulunan Sidgmore, WorldCom'un ülkenin iletişim ve güvenlik altayapısında anahtar rolü olduğunu kaydetti. Sidgmore, ‘‘Tüm ülkeye yayılan WorldCom Pentagon'a, hükümete, iç güvenlik servislerine ve Nasdaq gibi önemli kuruluşlara kritik servisler veriyor. Şirketin iflası bu kuruluşların hassas sistemleri için risk oluşturur’’ dedi.

Amerika'da iç güvenliğin siber güvenlikle çok fazla bağlantısı olduğunu söyleyen Sidgmore, ‘‘Bu yüzden birçok servis WorldCom'un iflas etmesi halinde güvenlik koşullarında çok önemli delikler açılacağını düşünüyor’’ diye konuştu.

ENRON'U GEÇER

WorldCom'un iflas etmesi, geçmiş yıllarından bu güne gelen 30 milyar dolarlık bir borcun oluşmasından kaynaklanarak tarihteki en büyük iflas olan Enron'u geçeceği belirtiliyor.

Sidgomore, federal ve iş yaptığı diğer müşterilerine oluşabilecek riskler hakkında güven verdiğini belirterek, ‘‘Olası büyük bir sinyale karşı servis seviyelerimizi düşük tutuyoruz’’ dedi. Şirketin internetin omurgasını oluşturduğunu söyleyen Sidgomore, ‘‘Hiçbir durumda karanlığa gömülmez’’ dedi.

Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise önceki gün yaptığı açıklamada WorldCom skandalının ordu için risk taşıdığı görüşlerini reddetti.

‘‘Pentagon'un hassas iletişim ağını bugüne kadar hiç bir şey bozamamıştır. Tabiki kimse bir özel sektör kuruluşun çökmesini istemez’’dedi. Rumsfeld, ‘‘WorldCom'un durumu Savunma Bakanlığı'nı etkileyecek mi diye soruyorsanız benim yüksek deneyimlerim ve tecrübelerim bunun olmayacağını söylüyor’’ dedi.

WorldCom Nisan ayında 10 yıllık bir kontratla savunma araştırma networkü kurmak için açılan 450 milyon dolarlık ihaleyi iflas eden Global Crossing şirketini geride bırakarak kazanmıştı. Ancak, hükümetin tüm anlaşmaları durdurması yüzünden bu proje de askıya alınmış oldu.

WorldCom için 5 milyar dolarlık teklif

WORLDCOM içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak ve borçlarını yeniden yapılandırmak için bazı birimlerini satacağını açıklamıştı. Çok uluslu nakliye ve telefon şirketi IDT de bunun üzerine önceki gün WorldCom'un iki birimi için 5 milyar dolarlık bir teklif verdi. IDT'den yapılan açıklamada, WorldCom'un CEO'su John Sidgmore'a MFS ve Brooks Fiber bölümü ile MCI müşteri ve uzun mesafeli küçük işler bölümünü satın almak için 5 milyar dolarlık bir teklif verdiklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!