World Fortis’le TEB’e girdi, bonus ‘biz yan yana olmayız’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

World Fortis’le TEB’e girdi, bonus ‘biz yan yana olmayız’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 00:00

Kredi kartlarında Bonus markasıyla çalışan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve World’le çalışan Fortis’in birleşmesi, yeni bankada hangi kartın kullanılacağı sorusunu gündeme getirdi. Fortis’i bünyesine katan TEB, her iki kart markasını da kullanmak isteyerek Bonus için Garanti Bankası’na, World için de Yapı Kredi’ye başvurdu. Bu konuda bir açıklama yapan Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin “Bonus olarak iki kartın bulunduğu networkte yer almayacağız” dedi ve TEB’in isteğine “hayır” yanıtı verdiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

TEB karar verecek

 

Nakitsiz toplum vizyonu, ödeme sistemlerinin geleceği ve Garanti Bankası’nın bu konudaki ürünlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında konuşan Sezgin, TEB ile Bonus’ta yaptıkları işbirliğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin şunları söyledi: “Fortis, World Card ile işbirliğinde, TEB ise bizimle çalışıyor. Birleşmenin ardından TEB’den bize gelen talep, her iki kartın da devam etmesi yönündeydi. Biz, Bonus olarak buna ‘hayır’ dedik ve her iki kartta devam etme isteği durumunda, Bonus olarak o networkte yer almayaçğımızı ilettik. Çünkü tüketicinin yeteri kadar seçimi olduğunu, ama bir bankada aynı anda birbirine tüketici tarafından bakıldığında, benzer algılanan 2 kartın verilmesinin kafa karıştıracağını düşünüyoruz. Ayrıca bir bankanın da belli bir vizyonda, belli bir yatırım mantığında, belli bir altyapı arkadaşlığında ilerlemesi gerekir diye düşünüyoruz. Bunu ‘her iki tarafta yapamazsınız’ diyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir karar vereceklerdir. Arkadaşlarımızla görüşmelerimiz sürüyor.”

 

Haberin Devamı

Merkez’i anlamıyoruz

 

Bu arada Merkez Bankası’nın, sıkılaştırıcı politikalarına karşılık kredi kartı faizlerini düşürmesine ilişkin bir soru üzerine Sezgin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sonuçta kredi büyümesi engellenecekse,  fiyatı yukarı çekiyorlar. Ama bizimkini indiriyorlar. Hangi formülle yaptıklarını tam açıklamadıkları için biz de net bir şekilde anlayamıyoruz. O nedenle orada verilen mesaj nedir, onu anlamakta biz de zorluk çektik. Hala da görüşmelerimiz sürüyor. Sonuçta 3 ay sonra bir daha faiz belirleyecekler. Bizim en büyük zorluğumuz, Kredi Kartları Yasası’nda böyle bir yetkinin Merkez Bankası’na verilmiş olması. Biz 3 ayda bir kart ücretlerini değiştirmiyoruz. Tüketiciye daha şeffaf olmamız lazım. Ama sizin iradeniz dışında ve hangi formülle olduğunu bilmediğiniz bir fiyat sınırınız var. Dolayısıyla anlamaya çalışıyoruz ki en azından 3 ay sonrasını tahmin edebilelim. Ama şu anda bize tam açıklanabilen bir mantığı da yakalamış değiliz.”

 

Haberin Devamı

Nakitsiz Türkiye’de darphaneler müze olur

 

GARANTİ Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, “2023’te nakit kullanılmayan Türkiye” hedeflediklerini anlatırken, bunu şöyle açıkladı:
Amacımız, 2023’te cebinden kimsenin nakit çıkarmadığı bir ülke olmak. 2023’te nakitsiz bir Türkiye, nakitsiz bir toplum olursa, darphanelerin herhalde müze olması gerekir.
Türkiye’de toplam banka kartı sayısı  70 milyon, POS sayısı 1.8 milyon, ATM sayısı 28 bin civarında. Yaklaşık 300 bin POS ortak kullanılıyor. Kişi başına düşen kart sayısının ortalama 2.2 ve yaklaşık 22 milyon kart sahibi bulunuyor. Türkiye’de nüfusun 3’te biri 14 yaşın altında, 3’te biri ise işgücüne dahil değil. Bu kesimlerle ön ödemeli kartları mutlaka buluşturmak gerekiyor.
Ön ödemeli Paracard. 15 yaş üzerindeki birçok kesime uygun çözüm sunuyor.
Türkiye’de 1.5 milyon temassız özelliğine sahip kart var. NFC (Near Field Communication-Bir kaç santimetre mesafede elektromanyetik dalga iletişimini temel alan teknoloji) geliştikçe ‘temassız’ ürünlerin daha da önemi artacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!