Güncelleme Tarihi:
Wikileaks 12 ülkenin taslağını hazırladığı Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'nı sızdırdı. (Trans-Pacific Partnership Agreement-TPP). ABD, Kanada, Avustralya, Japonya ve diğer ülkelerin yıllardır üstünde çalıştıkları ortaklık anlaşmasının taslağı gizli tutuluyordu. Wikileaks 30 Ağustos tarihli taslağı sitesinde yayınladı.
"ABD ŞİRKETLERİNİN YARARINA"
Sızdırılan taslağı haber yapan Sydney Morning Herald gazetesi taslağın içeriğinin ABD'nin dev şirketlerinin yararına olduğunu ve tüketicilerin haklarını görmezden geldiğini yazdı. Gazeteye görüş veren hukukçu Matthew Rimmer anlaşmayı "şirketlerin Noel alışveriş listesi gibi. Hollywood, müzik endüstrisi, büyük bilişim şirketleri, ilaç şirketleri bu anlaşmadan çok memnun olacaklar" diye konuştu.
WIKILEAKS: İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKEDE
Taslakta yer alan maddelere göre fikri mülkiyet konusu olan alanlar genişletilirken bu anlaşmaya dayanarak uluslararası çapta yaptırım yapma söz konusu olacak. Wikileaks'in yorumuna göre bu anlaşma taslağı kabul edilirse ABD'de çok tartışılan SOPA (Stop Online Piracy Act) gibi yasaların etkisi uluslararası çapta olacak. İnternette telif hakkı bulunan içeriklerin telif hakkı sahibinin izni olmadan yayınlanmasını yasaklayan SOPA yasa taslağı ABD'de büyük bir tartışma yaratmış, internetteki özgür ortamı kısıtlayacağı öne sürülmüştü. Wikileaks'e göre TPP anlaşması geçerse anlaşmaya taraf olan ülkeler benzeri yaptırımlara maruz kalacak.
TPP'nin taslak metin olmasına rağmen ABD Kongresi'nde hızla geçebileceği vurgulandı.
Sydney Herald'ın haberine göre TPP anlaşması aynı zamanda ilaç firmalarına da genişletilmiş telif hakları sağlayacak. Bu anlaşmayla özellikle Amerikan ilaç şirketlerinin patent davalarında eli güçlenmiş olacak.