Güncelleme Tarihi:
ALMAN MAN’ın Ticari Araçlar Grubu Başkanı Anton Weinmann, kurumlar vergisinin düşürülmesinin yabancı sermayeyi Türkiye’ye çekmek açısından son derece olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Anton Weinmann, Ankara’da gerçekleştirdikleri MAN Ticari Araçlar Üst Düzey Yöneticiler Konferansı’nın (KOF 2005) ardından düzenlediği toplantıda, ‘KOF 2005 Konferansı’nı MAN ticari araçlar grubuna büyük katkı sağlayan MAN Türkiye’de yaptık. Çin’den ABD’ye, Hindistan’dan Meksika’ya ve Avrupa ülkelerindeki MAN şirketlerinin üst düzey 236 temsilcisinin katıldığı toplantıda, uluslararası ticaret, MAN mühendisliği, ürün ve hizmet kalitesi değerlendirildi’ dedi.
OLUMLU GELİŞME:
Türkiye’de kurumlar vergisinin düşürülmesi yolunda adım atıldığını öğrendiğini vurgulayan Weinmann, ‘Bu, yabancı sermayeyi Türkiye’ye çekmek açısından son derece olumlu bir gelişmedir’ dedi. Weinmann, yabancı bir yatırımcı olarak Türkiye ekonomisinin birkaç yıldır gösterdiği performansı büyük bir keyifle izlediklerini de kaydetti.
SONUNA KADAR KULLANILACAK:
MAN Türkiye A.Ş.’nin de dahil olduğu MAN Ticari Araçlar’ın, MAN Grubu’nun en büyük şirketi olduğunu anlatan Weinmann, şirketin 2004 yılında 34 bine yakın çalışanı ile 64 bin 500 kamyon ve 6 bin 200 adet otobüs satışı gerçekleştirerek 7.4 milyar Euro ciro yaptığını bildirdi. MAN Türkiye’nin son derece modern bir fabrika olduğunu ifade eden Weinmann, fabrikanın bu yıl 1.600 otobüs ürettiğini, 2006’da da 2 bin olan kapasitesinin sonuna kadar kullanılacağını söyledi.
450 MİLYON EURO:
MAN Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Düzgün de, 2005 yılının MAN Türkiye için çok olumlu yıl olduğunu, ihracat ve yurtiçi satışlarda önemli gelişmeler yakaladığını kaydetti. Yurtiçi kamyon ve otobüs satışlarının geçen yıla göre yüzde 35 arttığını anlatan Düzgün, 2005 yılı sonunda 390 milyon Euro ciro hedeflediklerini bildirdi. Düzgün, ciro rakamını 2006 yılı için 450 milyon Euro olarak hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
HİDROJENİ DENİYORUZ:
Anton Weinmann, bir soru üzerine, başta hidrojen olmak üzere alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçların geliştirilmesi çalışmalarına büyük önem verdiklerini anlatan Weinmann, konuyla ilgili şunları söyledi: ‘Bizim halen Münih kentinde hidrojen enerjisiyle çalışan 2 adet otobüsümüz bulunuyor. Fakat hidrojen enerjisinin araçlarda seri olarak kullanılmasının 10-12 seneden önce olacağını düşünmüyorum. Otomotiv sanayinin şu anda bundan çok uzakta olduğunu düşünüyorum. Bunu, örneğin pazarın yüzde 30-35’i ele geçirecek seri üretim anlamında söylüyorum. Fakat yine de biz bu konuda çalışmalarımıza kesintisiz şekilde devam edeceğiz.’
Türkiye, OECD’de kurumlar vergisi en düşük 5’inci ülke olacak
TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) kurumlar vergisinde yapılacak 10 puanlık indirimden sonra Türkiye’nin OECD’nin kurumlar vergisi en düşük beşinci ülkesi konumuna geleceğini bildirdi. Türkiye halen yüzde 30’la, OECD’de 13’üncü en yüksek kurumlar vergisi oranına sahip ülke konumunda bulunuyor. Kurumlar vergisi oranının 2006 yılı başından itibaren 10 puanlık indirimle yüzde 20’ye çekilmesiyle Türkiye 26’ncılığa kadar gerileyecek. Diğer bir ifadeyle, İrlanda, Macaristan, İzlanda ve Slovak Cumhuriyeti’nden sonra kurumlar vergisi düşük beşinci ülke konumuna gelecek. Kurumlar vergisi oranı halen İrlanda’da yüzde 12.5, Macaristan’da yüzde 16, İzlanda yüzde 18 ve Slovak Cumhuriyeti’nde yüzde 19 olarak uygulanıyor. Kurumlar vergisinin OECD ortalaması ise yüzde 29.2 düzeyinde seyrediyor. OECD’de en yüksek kurumlar vergisi oranını yüzde 39.3’le ABD uyguluyor. Japonya yüzde 39’la ikinci, Almanya yüzde 38.9’la üçüncü, Kanada yüzde 36.1’le dördüncü konumda bulunuyor. Bu ülkeleri yüzde 35’le İspanya, yüzde 35’le Yunanistan ve Fransa izliyor.
TÜSİAD: İndirim rekabeti destekler
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ‘kurumlar vergisi oranının 10 puan indirilerek yüzde 20’ye çekilmesinin rekabet gücünü destekleyeceği, büyüme sürecine geçişte önemli bir aşama olduğunu ve kayıtdışı ekonomi ile mücadelede olumlu adım atılacağı’ görüşünde. Oranın düşürülmesiyle büyüme sürecine geçiş için önemli bir adım atıldığını belirten TÜSİAD, konuyla ilgili açıklamasında kurumlar vergisi indiriminin aynı zamanda yabancı yatırımcı üzerindeki yükün azaltmasıyla paralel olarak uzun vadede istihdamı ve büyümeyi arttırıp teknoloji çekeceğini kaydetti.
OECD’de kimin kurumlar vergisi hangi düzeyde
ABD: % 39.3
Japonya: % 39
Almanya: % 38.9
Kanada: % 36.1
Fransa: % 35
İspanya: % 35
Yunanistan: % 35
Slovak Cumhuriyeti: % 19
İzlanda: % 18
Macaristan: % 16
İrlanda: % 12.5