Güncelleme Tarihi:
Paul Krugman New York Times'daki yorum yazısında, “Wall Street'i İşgal Et” hareketinin büyümeye devam ettiğini, başta harekete “küçümsemeyle bakan ve adeta yok sayan Wall Street patronlarının devam eden protestolardan dolayı sızlandıklarını”, protestoculara bakarak “ABD ekonomisi için neler yaptığımızı anlayamıyorlar mı?” diye sorduklarını belirtti.
Protestocuların çoğunun Wall Street ve genel olarak da ülkenin ekonomi elitinin Amerikalı halka neler yaptığını iyi bildiğini ve bu yüzden protesto yaptıklarını vurgulayan Krugman, finans sektörü temsilcilerinin ise “ABD'de en iyi yapılan son birkaç işten birinin finans sektörü olduğunu” söyledikleri, oysa bu düşüncenin Amerikalı işçilere ve çalışanlara karşı son derece haksız bir düşünce olduğunu belirtti.
Amerikalı işçilerin ve çalışanların pek çok işte iyi olduklarını, eğitim ve altyapıya yeterli yatırım yapılsa daha da iyi işler yapabileceklerini yazan Krugman, ABD'de finans sektörünün ekonominin diğer sektörlerinden daha hızlı büyüme nedeninin 1980'lerden itibaren yapılan siyasi tercihlerden, özellikle de 2008 krizine dek devam eden deregülasyon sürecinden kaynaklandığını belirtti. Finans sektörünün bu derece hızlı büyüdüğü bu devrin aynı zamanda gelir ve refah eşitsizliğinin de en fazla büyüdüğü dönem olduğuna işaret eden Krugman, Wall Street'in ekonomik kutuplaşmaya doğrudan ve büyük oranda katkıda bulunduğunu, finans sektöründe hızla artan maaşların toplumun yüzde 1'lik kesiminin ülkenin refahından giderek artan oranda fazla pay almasına sebep olduğunu vurguladı.
Faydası olmayan "harika" işler
Bu kapsamda finansal deregülasyonu teşvik eden siyasi güçlerin aynı zamanda ülkede gelir eşitsizliğini de beslediklerini, bu arada zengin kesimin ödedikleri vergilerin de büyük oranda düştüğünü yazan Krugman, yazısında şunları kaydetti:
“Wall Street dehalarının maaşlarının bize makul olduğu söylendi, bize onların harika işler yaptıkları söylendi. Ama nedense bu harika işler halkın diğer kesimlerine yansımadı, bu durum 2008 krizinden önce de böyleydi. Orta gelir kesimine ait bir ailenin geliri 1980 ile 2007 arasında, II. Dünya Savaşının ardındaki dönemde yaşayan orta kesim ailesinin gelir artışının ancak beşte birinde kalabildi, üstelik savaş sonrası dönemin hem sıkı mali denetimin, hem de zengin kesime yüksek vergilerin uygulandığı dönem olmasına rağmen.”
2008 krizinin, modern finansın riskleri azalttığı ve sistemi istikrarlı hale getirdiği yönündeki iddiaların tamamen saçma olduğunu gösterdiğini de yazan Krugman, hükümetin uyguladığı kurtarma paketlerinin ABD'yi, en az 1929'daki Büyük Bunalım'ın yarattığı mali çöküş kadar kötü, ya da daha da kötü bir mali çöküşten kurtardığını beliren Krugman, şimdi ise Wall Street'teki maaşların yine yükseldiğini, oysa işçilerin ve çalışan kesimin yüksek işsizlik oranlarından ve azalan maaşlardan dolayı sıkıntı çekmeye devam ettiklerini kaydetti.
Finans sektöründekilerin bu yüksek maaşları kazanmak için ne yaptıklarını soran Krugman, “Peki neden Wall Street şimdi protestolardan dolayı sızlanmasının ciddiye alınmasını bekliyor?”sorusunu sordu.
"Amerikan siyasetinde para konuşur"
New York'ta her 17 çalışandan 16'sının finans sektörü dışında çalıştığına da dikkat çeken Krugman, buna rağmen Wall Street patronlarının siyasette seçmenlerin değil, paranın konuştuğunu iyi bildiklerini belirterek şunları yazdı:
“Amerikan siyasetinde para konuşur. Finans sektörünün parası da son dönemde, bu sektörü -yumuşak tonda da olsa- eleştirme cesareti gösteren her politikacıyı cezalandıracağını söylüyor. Bu durum, sektörün parasının ABD Başkanı Barack Obama'yı terkedip Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney'e kaymasıyla da ispatlanıyor.”
Krugman yazısının sonunda Wall Street'in, New York'taki protestolar başlamadan önceki dönemde, bu sektördeki yüksek maaşlar konusunu- siyasi sisteme para yedirerek ve kabadayılık ederek- unutturmayı başardığını, ancak bir anda protestocuların bu konuları yeniden gündeme getirdiklerini, protestocuların kızgınlığının milyonlarca Amerikalı'da yankı bulduğunu ve Wall Street'in de şimdi bu yüzden sızlandığını belirtti.
167 MİLYON KİŞİ DESTEKLİYOR
ABD'de çeşitli kurumlar tarafından yapılan anketlerde de işgale önemli oranda destek verildiği ortaya çıktı.
TIME dergisi tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 54'ü eylemlere destek verirken, yüzde 23'ü desteklemedi. Katılımcıların geri kalan yüzde 23'lük kısmı ise konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. TIME'ın anketinden çıkan sonuçlar, ABD nüfusunun tamamına oranlandığında, kabaca ülkede yaşayan yaklaşık 167 milyon kişinin eylemlere destek verdiği verisine ulaşılıyor.