Wall Street’i korku sardı Garanti Bankası öne çıktı

Güncelleme Tarihi:

Wall Street’i korku sardı Garanti Bankası öne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2008 00:00

ABD kaynaklı dalga ile birlikte Wall Street bankalarının riski azaltmak için kenara çekildiğini yazan New York Times’ın (NYT) haberinde, "Şimdi Türk bankası Garanti, dünyanın en büyük ve güçlü bankalarının gitmeye çekindiği projelere giriyor. Garanti Bankası, 3.3 milyar dolarlık Migros satışı için de alıcı gruba finansman sağladı" denildi.

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, Amerika’da başlayan kredi krizi ile birlikte Wall Street bankalarının riski azaltmak için kenara çekildiğine dikkat çekerek, "Şimdi Türk Bankası Garanti, en güçlü bankaların bile gitmeye çekindiği yerlere giriyor. Banka, şubat ayında 3.3 milyar dolara satılan Migros için alıcı gruba finansman sağladı" diye yazdı.

KÜÇÜK LİDERLER BÜYÜYOR: Büyük bankaların çekilmesiyle birlikte özellikle Baltık ve Akdeniz bölgesinden lokal bankaların devreye girdiğine dikkat çekilen haberde "Garanti gibi bankalar artık firmaların çoğunluk hisselerini satın alım işlemlerinin finansmanında boy göstermeye başladı. Wall Street’in başındaki sorunlar bu gibi daha küçük liderlerin anlaşmalara girebilmesini sağladı" denildi.

BÜYÜKLER MİGROS’U İSTEMEZDİ: Wall Street bankalarının karşısında bu gibi yerel bankaların rekabetçi teklifler veremediklerine dikkat çeken BC Partners analisti Nikos Stathopoulos, Migros’un alımının finansmanı ile ilgili olarak da "Hiçbir büyük bankanın böyle bir anlaşmayı finanse etmek isteyeceğini düşünmüyorum. Bir zamanlar bu gibi anlaşmaları seve seve karşılayan büyük bankalar, artık bu adımları atmak istemiyor" dedi.

200 MİLYAR DOLAR VAR: Wall Street’teki bankalar şu an, daha önce açmış oldukları 200 milyar dolarlık şirket alım kredilerinin üzerinde oturuyor. Ellerindeki kağıtları satamayan bankaların çok daha yüksek zararlar beklediğine dikkat çeken Deutsche Bank analistleri, "Büyük ihtimalle bu yılın ilk yarısında 9 milyar dolarlık yeni kayıplar oluşacak" diyor. Bu da ortaklık veya satış yapmak isteyen şirketlerin lokal oyuncuların kapısını çalmasına yol açıyor.

KKR’YE DE KREDİ VERMİŞTİ: UN Ro-Ro için Türk bankalardan kredi alan bir firmanın da Kravis Roberts & Company olduğuna dikkat çekilen New York Times’ın haberinde, "Şirket bu 1.3 miyar dolarlık alım için yine Garanti’nin ve İş Bankası’nın kapısını çaldı. Bu gibi işlemler yerel bankalar için büyük deneyim sağlıyor. Bu trend artarsa bankaların kárlılıkları da artacaktır" denildi.

YERELLER DAHA ANLAYIŞLI: Danimarkalı Danske Bank ve Norveç’in en büyük bankası Nor Bank da bu bankalar arasında yer alıyor. Danske Bank’ın, Avrupa merkezli özel girişim fonu olan 3i Grup’a Oslo merkezli Active Pharmaceuticals’ı alması için kredi verdiğine dikkat çekiliyor. Küçük bankalar bu kredilendirme işlemlerinden büyük getiriler sağlıyor.

Yerel bankalar krediyi tutuyor üstlendikleri riskler büyüyor

YEREL bankaların bu kredileri satmak yerine tutmaktan yana olduğuna dikkat çeken Wall Street analistleri, "Bu durum riskleri de artırıyor. Bankaların bir çoğu bu tarz kredilerle ilgili beklentilerini aşağıda tutuyor. Ancak, yine de bu bankalar bir anda kendini Wall Street’in masasında buluyor. Şimdiki piyasa koşulları, bu bankalara yeni bir pencere açtı" dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!