Güncelleme Tarihi:
YÜKSEK alkollü içeceklerin vergilendirilmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu Karar Taslağı, Başbakanlığa gönderildi. Avrupa Birliği’ne olan taahhütler çerçevesinde rakı, cin, votka ve viski gibi yüksek alkollü içkilerdeki vergi farkı azaltılacak. Avrupa Birliği ile yürütülmekte olan vergileme faslı müzakereleri sürecinde, rakı, cin, votka ve viski gibi yüksek alkollü içeceklerdeki vergilendirme farkının 2009, 2012, 2015 ve 2018 yıllarında kademeli olarak azaltılarak, 2018 yılında bu farkın tamamen ortadan kaldırılması kararlaştırıldı ve bu husus bir eylem planına bağlandı.
İkinci aşama
Söz konusu Eylem Planı’nın ilk aşaması, 2009 yılında gerçekleştirilirken, bu çerçevede, yüksek alkollü içeceklerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarlarındaki farklılık, bir miktar azaltıldı. Bu defa, Eylem Planı’nın ikinci aşamasının gerçekleştirilmesi amacıyla öngörülen düzenlemeyle, yüksek alkollü içeceklerdeki vergileme farkı, bir kademe daha azaltılacak. Yani bu düzenlemeyle rakı, cin, votka ve viski gibi alkollü içeceklerdeki vergileme farkı, azaltılacak.
Bütçeye etkisi olmayacak
Öngörülen düzenlemeyle ilave vergi geliri elde edilmesinin amaçlanmadığı, bunun bütçeye olumlu veya olumsuz bir etkisinin olmayacağı belirtiliyor. Yüksek alkollü içeceklerdeki vergileme farkının azaltılmasına yönelik, 2015’e kadar başka herhangi bir düzenleme yapılmasına gerek bulunmuyor. Taslakta bira gibi düşük alkollü içecekler için herhangi bir vergi artışının yer almadığı da belirtiliyor.
Enflasyon oranında
Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemeyle sigara ve alkollü içkiler üzerindeki vergiler her 6 ayda bir enflasyon oranında arttırılacak. Artışlar Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) artışına parelel olacak. Maliye kaynakları, alınacak ek vergiyle sigaradan dolayı artan tedavi giderlerinin bu yolla en aza indirileceğini, çalışmaların son aşamaya geldiğini vurguladılar. Çalışmanın önümüzdeki günlerde uygulamaya geçmesi bekleniyor. Enflasyon üzerinden hesaplanacak sigara vergisi, mevcut vergilerden bağımsız, ilave olarak uygulanacak.
Paket başına vergi gelecek gelir tedavide kullanılacak
SİGARAYLA mücadelede ortak çalışma başlatan Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, sigaradan paket başına vergi almaya hazırlanıyor. Çalışma tamamlandığında paket başına enflasyon oranında “sigara vergisi” alınacak. Sigara vergisi konusunda yaklaşık 1.5 yıldır çalıştıklarını belirten SGK yetkilileri, sigaranın hangi hastalıklara neden olduğunu ve bunun maliyetinin araştırıldığını söylediler. Yetkililer şu bilgiyi verdiler: “Tütün çalışmamızda bir yıllık sürede sigaradan 4 milyon 280 kişinin hastalandığını, bunun getirdiği maliyetin erkeklerde 2 milyar 37 milyon TL, kadınlarda ise 768 milyon TL olduğunu saptadık. Kurum olarak zaten hastalıkların tedavisini karşılıyoruz. Alınan vergiler sigarayı bıraktırma ilaçlarının geri ödemesine, Bakanlığın kampanyalarına ve insanların rehabilite edilmesine kullanılacak.”