Güncelleme Tarihi:
CEP telefonlarında olduğu gibi kademeli olarak şebeke taşıma uygulamasına geçilen elektrikte, birbirinden abone kapma yarışı başladı. Buna da daha önce sadece yüklü miktarda elektrik tüketimi olan işyerleri ve işletmelerin yararlanabildiği serbest tüketici statüsünde barajın, yıllık 5 bin kilowat saate çekilmesi yol açtı. Şu anda, ayda ortalama 136 TL elektrik faturası ödeyen tüm aboneler, hangi şebekeye bağlı olurlarsa olsun, artık kendi şebekelerini kendileri belirleyebiliyor. Bu da, abonelere Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde elektrik dağıtım işi üstlenen 13 grup, 15 şirketten ya da sayıları 160’a ulaşan tedarikçi kuruluştan herhangi birini seçme imkanı sağlatıyor.
TEK TEK YAZI GİDİYOR
Böyle olunca da, bir yandan mevcut abonelerini kaptırmak istemeyen dağıtım şirketleri, yıllık tüketimi 5 bin kwsaati aşan tüm abonelerine tek tek yazı göndererek, belli oranlarda indirimleri kapsayan serbest tüketici statüsünde yeniden sözleşme yapma yoluna giderken, elektriğin yanı sıra farklı alanlarda da faaliyet gösteren tedarikçi şirketler de, dağıtım şirketlerinden abone kapmak için çapraz pazarlama yöntemlerini devreye sokmaya hazırlanıyor.
ABONELER SERBEST KALACAK
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel’e göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), cep telefonlarında olduğu gibi elektrik abonelerinin de şebeke taşıma uygulamasına geçebilmesini için belirlediği yıllık tüketim miktarını bu yıl, 5 bin kwsaate çekti. Bu miktar, önümüzdeki yıl da kademeli olarak düşürülecek ve 2015 yılından itibaren tüm elektrik aboneleri, serbest tüketici statüsüne geçecek. Şu anda Türkiye’de ki konutların aylık elektrik faturaları, 80 TL ile 120 TL arasında değişiyor. Serbest tüketici statüsüne geçmek için aylık faturaların 120 TL’yi biraz aşması yeterli oluyor. Bu da aboneye kendi tedarikçisini kendisinin seçme imkanı sağlıyor. Uygulamanın 2015 yılından itibaren tüm elektrik abonelerini kapsayacak olması da dağıtım şirketleri arasında abone kapma yarışını beraberinde getiriyor.
İstanbul’daki abone
Van’dan hizmet alacak
UYGULAMANIN mevcut dağıtım şirketlerinin yanı sıra, sayıları 160’a ulaşan tedarikçi şirketleri de kapsaması, önümüzdeki 2 yıl sektörde kıyasıya bir rekabet yaşanacağını açıkça gözler önüne seriyor. Bu da, İstanbul’da ki bir aboneye, isterse elektrik hizmetini bağlı olduğu dağıtım şirketinden almaya devam etme hakkı sağladığı gibi Ankara’dan Van’a kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinde elektrik dağıtımı yapan herhangi şirketten de hizmet alma imkanı tanıyor. Ayrıca, Hüsnü Özyeğin’in Ceryan şirketi gibi hiç bir bölgenin dağıtım işlemini üstlenmemiş 160 tedarikçiden birini de seçme özgürlüğü bulunuyor.
Hattını taşıyanlara
burs bile verilecek
ELEKTRİK dağıtımındaki bu durum Ankara’nın elektriğini dağıtan Sabancı Grubu’nun Enerjisa ya da Van’ın elektrik dağıtımını üstlenen Türkerler, İstanbul’un Rumeli Yakası’ndaki elektrik abonelerini kendilerine bağlayabilecek. Bu durumdan yararlanmak isteyen bazı şirketler, yeni abone kazanmak için belli bir süre kârından vaz geçip, indirimli fiyat tekliflerinde bulunmaya hazırlanırken, elektriğin dışında farklı alanlarda da faaliyet gösteren bazı firmalar, çapraz pazarlama yöntemlerini devreye sokmanın planlarını yapıyor. Bu da önümüzdeki dönem, cep telefonlarında olduğu gibi elektrik hattını taşıyanlara bünyelerinde yer alan lise ve üniversitelerde burslu okuma, zincir mağazalarında indirimli alışveriş yapma, konut projelerinde cazip fiyatlardan yararlanma gibi fırsatları da beraberinde getirecek.