Voice of America: Türkiye’de basın özgürlüğünün geleceğine ilişkin kaygılar artıyor

Güncelleme Tarihi:

Voice of America: Türkiye’de basın özgürlüğünün geleceğine ilişkin kaygılar artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2009 00:00

Amerika’nın Sesi Radyosu, (Voice of America) Doğan Grubu’na kesilen rekor vergi cezasını işlediği yorumunda Türkiye’de basın özgürlüğünün geleceği üzerindeki endişelerin arttığını ve bunun Türkiye’nin Avrupa Birliği’n katılma girişimine zarar verebilecek konulardan biri olduğunu bildirdi.

Amerika’ın Sesi Radyosu’nda yayınlanan Dorian Jones imzalı değerlendirmede ülkenin en büyük medya grubunun 2.5 milyar dolarlık (3.7 milyar TL) vergi cezasına çarptırıldığı belirtilerek, cezanın Türkiye’de bir şirkete kesilen en büyük vergi cezası olduğu kaydedildi.

Endişeler büyüyor

Cezanın Şubat ayında Doğan Medya Grubu’na kesilen 500 milyon dolarlık bir başka cezayı izlediği kaydedilen yorumda, Deniz Feneri’nin ismi verilmeden “Cezalar, Grubun Alman kökenli bir Türk yardım teşkilatının dolandırıcılık olayıyla hükümetin ilişkisi hakkında iddiaları yayınladıktan sonra geldi” denildi. Yorumda, “Grup, hükümetin güçlü bir tenkitçisi olduğundan bu yana, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma girişimine zarar verebilecek konulardan biri olan basın özgürlüğünün geleceği üzerindeki endişeler büyüyor” ifadesine yer verildi.

Değerlendirmede şu görüşler yer aldı: “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen hafta hükümetin basın özgürlüğünün sağlanması konusunda taahhütte bulunduğunu belirterek, artan uluslararası eleştirileri sınırlandırma arayışına girdi. Ancak Doğan Yayın’ın toplam değerine eşit büyük vergi cezalarıyla birlikte, geçen hafta hisse senetlerinin değeri yaklaşık üçte bir düşen şirketin geleceğine ilişkin kuşkular arttı.”

‘Erdoğan reddediyor’

Gazeteci Mehmet Ali Birand’ın “Bundan sonra herhangi bir gazete ya da televizyon kanalının, maliye bakanlığı gelecek ve dosyalarına bakacak korkusu nedeniyle, ortaya çıkma cesareti göstereceğini ve hükümeti eleştireceğine inanmıyorum” tepkisine yer verilen yorumda, Başbakan Erdoğan’ın cezanın arkasında siyasi motivasyon bulunduğu iddialarını reddettiği ve vergi otoritesinin bağımsız olduğu yönündeki sözlerine değinildi.

Der Tagesspiegel: Erdoğan eleştirilere tahammülsüz

ALMANYA’nın önemli haber gazetelerinden Der Tagesspiegel, maliyenin Doğan Grubu’na yönelik kestiği vergi cezasından sonra ülkedeki düşünce ve basın özgürlüğünü masaya yatırdı. İstanbul’da yaşayan gazeteci Thomas Seibert’ın hazırladığı makale, “ Ona göre herkes eºit” baºlığıyla tam sayfa olarak yayınlandı. Makalesinde Başbakan Erdoğan’ı “Yarı reformcu, yarı despot” olarak tanımlayan Thomas Seibert, “Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olarak düşünce özgürlüğünü güçlendirdi. Ancak sözkonusu kendisi olunca bu kural geçerli değil. Hatta başbakana hakaretten 13 yaşındaki bir çocuk bile mahkemeye çıkartıldı” dedi.

Eleştirilere tahammülsüz

Seibert makalesinde şu görüşlere yer verdi: “ Erdoğan’ın uluslararası sahnede, Berlusconi ve Putin’le iyi anlaşması da tesadüfi olmasa gerek. Çünkü her iki devlet lideri de ülkelerinde, kendilerine yönelik eleştirilere tahammülsüz. Putin’in Ankara ziyaretini değerlendiren bir İngiliz gazetesi, ev sahibi ile misafirinin birbirine ne kadar benzediğini belirttikten sonra ‘her ikisi de otoriter içgüdüye sahip’ yorumunda bulunmuştu.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!