Güncelleme Tarihi:
İNGİLİZ mobil iletişim devi Vodafone’un CEO’su Vittorio Colao, Vodafone Türkiye’nin grubun şu anda en hızlı büyüyen operasyonlarından biri olduğunu belirterek, “Türkiye’nin başarı formülünü grup içinde ‘Türk reçetesi’ (Turkish recipe) olarak ifade ediyorum” dedi. 10-11 mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen 7’nci Yatırım Danışma Konseyi (YDK) toplantısı için İstanbul’a gelen Vittorio Colao, Türkiye’deki mevcut yatırım ortamını değerlendirdi. YDK toplantısının yatırımcılar ile hükümet arasındaki diyaloğun geliştirilmesi ve sürekli hale getirilmesi açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Colao şunları anlattı:
Yüksek vergi büyük engel
“Türkiye son dönemde rekabetçi yapısını geliştirerek büyüme yolunda önemli ilerleme gösteriyor. Genel anlamda, bu pazar, uluslararası yatırımcılar için iyi bir potansiyel sunuyor. Mobil iletişim sektörü özelinde ise mevcut vergi rejimi pazarın ve rekabet ortamının gelişimine, sürdürülebilir kârlılığa ve yatırımların artarak devam etmesine engel teşkil ediyor. Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından yayınlanan “Küresel Mobil Vergi Araştırması 2011” Raporu’na göre Türkiye’de mobil iletişim sektöründeki vergi payı dünya ortalamasının üç misli seviyesinde. Buna rağmen mobil iletişim sektöründeki vergilerin normalleşmesi yönündeki umudumuzu koruyoruz.”
Olağanüstü başarı elde ettik
Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştirmeye devam ettirdiği müddetçe yatırımlarının sürekliliği hususundaki kararlılıklarını koruyacaklarını ifade eden Colao, Vodafone’un Türkiye’de bugüne kadar gerçekleşen ikinci en büyük doğrudan yabancı sermaye yatırımı olduğunu belirtti. Bugüne kadar, satın alma bedeli dahil Türkiye’ye 11 milyar TL’yi aşkın yatırım yaptıklarını hatırlatan Colao şöyle konuştu: “Son üç yılda Türkiye operasyonumuz olağanüstü bir başarı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz 3 yılda gelirlerde kaydedilen peşpeşe rekor seviyelerdeki artışlarla, gelir pazar payımız yüzde 18’lerden 28’lere yükseldi. Tüketicileri tarafından en çok tavsiye edilen mobil operatör konumuna erişti. Vodafone Türkiye, şu anda en hızlı büyüyen operasyonlarımızdan biri. Ben bu başarı formülüne grup içinde ‘Türk reçetesi’ (Turkish recipe) diyorum.”
24 Türk transfer oldu
Vodafone Türkiye’de çok nitelikli insan kaynağını görmekten de ayrıca memnun olduğunu dile getiren Vittorio Colao, hali hazırda 24 Türk yöneticinin Vodafone Grubu’nda önemli pozisyonlara transfer olduğunu vurguladı. Colao, Türkiye’deki Ar-Ge şirketleri Oksijen Ar-Ge’nin de Vodafone Grubu’na inovasyon katkıları sağladığını belirtti.
Fatih projesini destekliyoruz ama mobil iletişim de girmeli
FATİH Projesi ile ilgili görüşlerini de açıklayan Colao, projesinin vizyonunu desteklediklerini ancak projeden azami fayda sağlanabilmesi için, mobil iletişim teknolojilerinin kullanımının projeye dahil edilmesinin önemine dikkati çekti. Colao, “Tabletlerde kullanılacak 3G mobil teknolojileri, geniş bantın herkes tarafından her yerde erişilebilir olması konusunda ve özellikle de kırsal bölgeleri kapsamada optimal bir çözüm sunuyor” dedi.
Türkiye’de mevcut vergi rejiminde revizyon şart
TÜRKİYE’nin çok dinamik bir pazar olduğunu, nüfusun yaş ortalamasının gençliği bakımından, internet ve yeni teknolojilere yönelik yüksek bir ilginin söz konusu olduğuna değinen Colao, ayrıca küçük işletmelerin ve girişimcilik kültürünün yaygınlığının da, mobil iş uygulamalarının kullanımı açısından mükemmel bir fırsat oluşturduğunu vurguladı. Türk pazarında gelecekte mobil geniş bantta önemli bir büyüme beklediğini kaydeden Colao, “Mobil geniş bant kullanımındaki artış, ekonomik gelişimi besleyen önemli bir rol alıyor. Türkiye’de mobil data kullanımının yaygınlaşması sayısal uçurum kapanması açısından önem taşıyor. Bunun için de akıllı cihaz sahibiyetinin de artması gerekiyor. Bunu teşvik etmek için özellikle düşük fiyatlı segmentteki cihaz fiyatlarını daha olumsuz etkileyen mevcut vergi rejiminde bir revizyon yerinde olacaktır” şeklinde konuştu.
Kadın hareketinden ve çiftçi kulübünden etkilendim
VODAFONE CEO’su Vittorio Colao, m-finans, m-sağlık, m-eğitim, m-perakende gibi pek çok farklı sektörlerde yeni “mobil iş modelleri”ni iş ortaklarıyla ve kurumsal müşterileriyle birlikte geliştirdiklerini bildirdi. Vodafone’un küresel tecrübelerini, yerel iş ortaklarıyla geliştirerek Türkiye’ye aktardıklarını belirten Colao, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, ‘mobil tarım’ alanında, Türkiye’de başlattığımız ‘Vodafone Çiftçi Kulübü’nü GSMA Mobile World Kongresi’nde yaptığım sunumumda örnek gösterdim. Vodafone Türkiye’nin uluslararası m-Women programı kapsamında geliştirdiği, kadınların sosyal ve ekonomik hayata dahil olmasını hedefleyen ‘Teknolojide Kadın Hareketi’ girişiminden de çok etkilendiğimi söylemeliyim. Vodafone olarak bireyler için değer yaratmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz.”