Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır’ın Brüksel’de AB Komisyonu’nda başta Genişlemeden Sorumlu Yüksek Komiser Johannes Hahn olmak üzere birçok komiserle yaptığı görüşmede, Türkiye’ye Ekim 2016’dan itibaren Schengen vizesi muafiyeti getirilmesi planı önemli yer tuttu. Bozkır’ın Brüksel temaslarına, pasaportlardan da sorumlu Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar’ın katılması dikkat çekti. Türk heyeti, vize muafiyeti için şartlardan biri olan parmak izini de içeren yeni biyometrik pasaportlarla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi sunup, komisyonun önerilerini dinledi. Edinilen bilgiye göre cilt kapaklı biyometrik pasaportların basımı Türkiye’de olacak. Yeni pasaportları basacak makineler tedarik edildi. Mart 2016’dan itibaren yeni pasaportların basımına başlanabileceği bildirildi. Yeni pasaportların rengi ve boyutları aynı olacak.
KİMLİKLER DE DEĞİŞECEK
Pasaportlarla birlikte kimlik kartları da değişecek. Ehliyet kadar küçük boyuta inecek olan kimlik kartları da yeni pasaportlar gibi taklit edilmeyi önleyen MRZ kod sistemine sahip olacak. Pasaportlar gibi kimlik kartları da AB’ye tam uyumlu hale geleceği için bir süre sonra Türkiye Cumhuriyeti kimliğine sahip olanlar, şu anda Shengen üyesi ülkeleri arasında yapılan kimlikle seyahat etme hakkına sahip olabilecekler.
CÜZDAN ÜCRETİ ÖDENECEK
Geçerlilik süresi olan eski pasaporta sahip vatandaşlar bunları yeni pasaport ile değiştirirken harç bedeli değil sadece yeni cüzdan ücreti ödeyecek. Yeni cüzdan ücreti ileride belirlenecek. AB’de gri ve yeşil pasaport olmadığı için Schengen ülkelerine seyahatte bu pasaportlara ihtiyaç duyulmayacak. Birleşik Krallık ve İrlanda Schengen üyesi olmadıklarından bu iki ülkeye seyahatte ise vize mecburiyeti devam edecek.
AB Bakanı Volkan Bozkır, şu anda Türkiye’ye vizesiz seyahat edebilen ülkelerin vatandaşların durumlarına da açıklık getirdi. Buna göre Türkiye, AB ile vize serbestliğine başladıktan sonra da ikili anlaşmalar gereği Türkiye’ye vizesiz seyahat edebilen ülke vatandaşları bu imkandan yararlanmayı sürdürecek. Türkiye AB’ye tam üye olduğunda ise AB’nin vize şartı getirdiği ancak Türkiye’nin vize uygulamadığı ülkelerden vize istenecek.
KIBRIS’TA MARTTA REFERANDUM OLUR
AB Bakanı Volkan Bozkır Kıbrıs’ta müzakere sürecinin olumlu şekilde devam ettiğini ve uzlaşmaya varılması durumunda Mart 2016’da da referandum yapılmasının beklendiğini söyledi. Bozkır Kıbrıs’ta çözüme yakın olunulmasında 4 temel faktörü şöyle sıraladı: “2004’te AB üyeliğini garantilemiş bir Rum Kesimi vardı ve çözüme bu nedenle uzak bakıyorlardı. Şimdiki Rum yönetimi çözüm konusunda oldukça istekli gözüküyor. İkincisi, Rum Kesimi ekonomik zorluklar ile uğraşırken geçtiğimiz 11 yıllık süre içerisinde Kuzey Kıbrıs’ın gelir seviyesinde önemli artış yaşandı. Dördüncü olarak doğalgaz rezervleri de bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır.” Bozkır, “Kıbrıs müzakerelerinin sonuca ulaşmasında bir gecikme veya olumsuzlukla sonuçlanması durumunda Türkiye’nin AB üyelik sürecini hızlandırmak için B planı var mı?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Kıbrıs sorunu ile AB sürecini her zaman ayrı tuttuk ve değerlendirdik. AB’de 5 yeni müzakere başlığının açılma niyeti olduğu için bu hamle yapılıyor. Siyasi bir gereklilik olarak B planımız her zaman mevcuttur, ama A planında bir problem oluşmadan veya gündeme gelmeden B planını konuşmanın bir anlamı olmaz.”