Ardıç AYTALAR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2006 00:00
Çinlilerin çok para harcayan turistler olduklarını söyleyen Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai, 2010 yılında 50 milyon, 2020 yılında 100 milyon Çinlinin yurtdışına çıkacağını belirterek, "Türkiye vize konusunda kolaylık sağlar ve daha fazla tanıtım yaparsa Çin pazarından daha çok pay alacaktır" dedi.
ÇİN Ticaret Bakanı Bo Xilai, Çinli müteahhitlerin Türkiye’deki alt yapı yatırımlarına katılmaları için finansal destek sözü verdi. Çinli turistlerin Türkiye’ye gitmelerini istedi. Xilai, vizede kolaylık ve daha iyi tanıtımla daha çok Çinli turistin Türkiye’ye gidebileceğini söyledi. Çinli Bakanın, "Çok güçlü", "Eski Profesyonel Yüzücü" diye tanıttığı Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, ticaretteki dengesizliğin sürdürülemez olduğunu, Çin’den destek ve ayrıcalıklar istediğimiz söyledi.
2 BİN YILLIK İLİŞKİ:
"Türk-Çin İlişkilerinde Yeni Bir Başlangıç İş, Yatırım ve Ticaret Fırsatları" toplantısına katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai ile iki ülkeden işadamları katıldı. Xilai, Türk-Çin ilişkilerinin 2 bin yıla dayandığını hatırlatarak, "Tarihi İpekyolu dostluğun şahididir. Topkapı Sarayı’nda Osmanlı Devleti’nden kalma 10 binin üzerinde Çin porseleni saklanmaktadır" dedi. İki ülke arasında çok büyük iş imkanları olduğuna değinen Xilai, "Çin pazarını gelişme sürecinde olan Türk arkadaşlarla paylaşmak istiyoruz. Hedefimiz, dünyada herkesle beraber kalkınmak. Çin müteahhitlik gruplarının zengin tecrübesi vardır. Çinli şirketlerin Türkiye’deki altyapı çalışmalarına katılmalarına finansal destek olacağız. İmalat sanayisinde işbirliğine gidebiliriz. Çinli işadamları Türkiye’de beyaz eşya üretip birlikte pazarlayabiliriz. Yatırımlar aracılığıyla işbirliğimizi güçlendirebiliriz" dedi.
TANITIM VE VİZE:
Ticaretteki dengesizlikten dolayı Türk tarafının kaygılarını anladığını söyleyen Çin Ticaret Bakanı, "Biz aramızdaki dengesizliği gidermek için birçok tedbir aldık. Türkiye’den ihraç edilen ürünlere gümrük indirimi verdik. Türkiye’ye alım heyetleri gönderdik" diye konuştu. İki ülke arasında işbirliğinin artırılabileceği bir başka alanın da turizm olduğunu söyleyen Xilai, "Türkiye’ye giden Çinli sayısı 2004’ten 2005’e yüzde 85 arttı. Nuh’un Gemisi, Meryem Ana Kilisesi gibi Türkiye’nin parlak uygarlık tarihini gezmeliyiz" dedi. 2010 yılında 50 milyon, 2020 yılında 100 milyon Çinli’nin yurtdışına çıkmasının beklendiğini söyleyen Xilai, yapılan araştırmalara göre de Çinli turistlerin dünyada en çok para harcayanlar olduğunu vurguladı. "Türkiye vize konusunda kolaylık yapar ve daha fazla tanıtım yaparsa Çin pazarından daha çok pay alacaktır" diye konuştu.
ÇİN SEDDİ OLMASIN: Çin ve Türkiyesiz dünya tarihi olamayacağını belirten Kürşad Tüzmen de, "Bayraklarda kırmızı ve yıldızda paylaştığımız ortaklığı, ’Büyük Birader Çin’le dünya ticaretinde de paylaşmak istiyoruz. Çin’in ticaret hacmine ulaşmamız için bizim 15 yılımız var." diye konuştu. Tüzmen, "Ticaretimizde artık Çin Seddi olmasın diyoruz. Pazarımız Çinli firmalara sonuna kadar açık. Önemli olan Çin’in Türk firmalarına kapıyı açacak adımları atması" dedi.
Ejderha gözü boyayıp Çin’e İş Bankası açtılar
İŞ Bankası’nın, 88 katlı Çin’in en yüksek binası Jin Mao’nun 44’üncü katındaki Şanghay Temsilciliği, Çin geleneklerine göre uğur getirdiğine inanılan Ejderha gözü boyanarak açıldı. Şampanya kadehini açılışın şerefine kaldıran Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Türkiye’de en öndeler. Ne alanda iş yaptılarsa hep bir Türk markası yarattılar. Bugüne kadar ne yaptılarsa hep büyük başarı hikayesidir" dedi. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman ve Genel Müdür Ersin Özince’nin de katıldığı törende yerel dansçılar davul gösterisi, ejderha dansı ve havai fişek gösterisi yapıldı. İş Bankası, Garanti Bankası’nın ardından Çin’de temsilcik açan ikinci Türk bankası oldu. İş Bankası’nın iştirakleri, Çin’e yıllık 20 milyon doların üzerinde ihracat yapıyor. Kürşad Tüzmen, Şanghay’ın Doğu’dan doğan ışık, İstanbul’un da Batı’nın güneşi olduğunu söyledi. Tüzmen, "Şimdi ikisini birleştiriyoruz. Bu harika ülkeden her türlü yatırıma müteşekkir oluruz" diye konuştu.
Paşabahçe Çin’de iş fırsatları arıyor
İŞ Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, Çinliler’in de çok iyi tanıdıkları
Atatürk tarafından kurulan İş Bankası’nın her zaman gelişmeyi desteklediğini anlatarak, "Çin ile Türkiye’yi, Çinli ile Türk firmalarını bağlıyoruz. Uzun dönemli işbirliği bekliyoruz" dedi. Kırman, devletin varlığını arkalarında hissetmenin kendilerini daha kapsamlı çalışması için cesaret verici olduğunu vurguladı. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, iştirakleri arasında bulunan Paşabahçe’nin Uzakdoğu’da işbirliği araştırdığına değindi.
Mermerler 50 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzaladıMERMERLER Otomotiv, Çinli Kowin otomobil parçaları şirketiyle 50 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzaladı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katıldığı imza töreninde konuşan Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, ileride çok daha büyüyebilecek bu işbirliğiyle Türkiye’nin ihracat rakamlarını artırıp İpek Yolu ticaretinde bir halka olacaklarını söyledi. Mermer, ilk yıl tekstilden otomotive yalnızca 5 kalem üründe 50 milyon dolarlık ihracat yapacaklarını, önümüzdeki yıllarda 45 kalemle ilgili de çalışmalar yapılacağını söyledi. Kowin Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Biren de, iki ülke ilişkilerinin yeni bir aşamaya geldiğini ilişkilerin daha da artarak devam edeceğini söyledi.